Mikä siellä vieressä sohvalla möllöttää? Onko entisen atleetin tilalle ilmestynyt kotletti? Muistuttaako aalloista rannalle astellut jumalatar nykyään enemmän hiekalle huuhtoutunutta manaattia?

Ikävä juttu.

Aihehan on tabu, mutta ei sitä voi kiistää, etteikö puolison lihominen voisi harmittaa. Ulkonäköön monet ensimmäisenä ihastuvat, ja onhan se kurjaa jos toisen kaunis vartalo muuttuu sellaiseksi, että se ei enää miellytä omaa silmää.

Voi se seksihaluihinkin vaikuttaa, ja jopa koetun rakkauden määrään. Rakkaus ei ole sokea, vaikka niin hoetaankin.

Eikä kyseessä välttämättä ole ulkonäköasia. Jos ennen on harrastettu liikuntaa yhdessä ja toinen jämähtääkin sohvalle sipsipussi vatsan päällä, ei ole mikään ihme jos olo tuntuu petetyltä.

Harmia siis saa tuntea, mutta mitä tilanteessa pitäisi tehdä? Kannattaisiko sanoa suoraan, että susta on tullut pläski ja en tykkää siitä?

No ei kannata. Ainoastaan silloin, kun oikeasti ajattelet toisen parasta ja teillä on tapana puhua hyvin suoraan, voit harkita tätä. Jätä silloinkin sanomatta, että toisen uusi ulkomuoto ei viehätä sinua. Turhaa pahoittaa toisen mieltä.

Asettele sanasi varoen ja toimi toisen etu edellä, niin et vahingoita toisen itsetuntoa ja parisuhdettanne.

Sipsejä ja viiniä

Toimi näin:

– Mieti, onko kumppanisi lihonut sen verran, että asiasta on jotain haittaa? Pari lisäkiloa on hyvin harvoin haitallista, parikymmentä saattaa jo olla.

– Muista, että ihmiset eivät liho epäterveellisiä määriä huvin vuoksi tai kiusallaan. Lihomiselle on jokin syy.

– Pohdi tarkoitusperiäsi. Haluatko ilkeillä toiselle? Oletko vihainen hänelle? Haluatko käyttää valtaa toiseen? Vai oletko aidosti huolissasi?

– Entä käytätkö toisen lihomista tekosyynä esimerkisi sille, että et enää harrasta hänen kanssaan seksiä, pettämiselle tai jättämissuunnitelmillesi? Ole rehellinen itsellesi.

– Mieti, mikä on syynä tilanteeseen. Onko toinen sairastunut, masentunut, uupunut, stressaantunut tai todella kiireinen? Saako hän nukutuksi? Onko hänellä vapaa-aikaa? Jos keksit syyn, voit yrittää helpottaa tilannetta omalta osaltasi.

– Jos toisella on hoitoa vaativa tila, kerro huolesi ja auta häntä hankkimaan apua. Esimerkiksi masennus ja unettomuus voivat lihottaa.

– Jos et keksi syytä, kysy toiselta voiko hän hyvin ja jaksaako hän normaalisti. Keskustelkaa siitä, mitä konkreettisia asioita voitte tehdä, jotta tilanne muuttuu.

– Jos mielestäsi kyseessä on pelkkä elintapojen muuttuminen, voit pyrkiä ohjaamaan toista terveellisimpiin valintoihin vaivihkaa. Älä osta kotiin epäterveellisiä ja lihottavia ruokia. Älä mässää toisen edessä. Keksi teille yhteinen, aktiivinen harrastus.

– Jos hienovarainen ohjaaminen ei auta, voit puhua omasta tilanteestasi ja kysyä, mitä toinen miettii ruokavaliostaan ja aktiivisuudestaan. Hyvässä tapauksessa hän innostuu tsemppaamaan kanssasi.

– Jos mikään muu ei auta, ota asia puheeksi. Kerro että rakastat toista ja pidät häntä ihanana, mutta olet huolissasi.

-Sitoudu siihen, että autat toista elämänmuutoksessa. Jos et pysty siihen tai halua tehdä sitä, pysyttele ennemmin hiljaa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia