Mikä siellä vieressä sohvalla möllöttää? Onko entisen atleetin tilalle ilmestynyt kotletti? Muistuttaako aalloista rannalle astellut jumalatar nykyään enemmän hiekalle huuhtoutunutta manaattia?

Ikävä juttu.

Aihehan on tabu, mutta ei sitä voi kiistää, etteikö puolison lihominen voisi harmittaa. Ulkonäköön monet ensimmäisenä ihastuvat, ja onhan se kurjaa jos toisen kaunis vartalo muuttuu sellaiseksi, että se ei enää miellytä omaa silmää.

Voi se seksihaluihinkin vaikuttaa, ja jopa koetun rakkauden määrään. Rakkaus ei ole sokea, vaikka niin hoetaankin.

Eikä kyseessä välttämättä ole ulkonäköasia. Jos ennen on harrastettu liikuntaa yhdessä ja toinen jämähtääkin sohvalle sipsipussi vatsan päällä, ei ole mikään ihme jos olo tuntuu petetyltä.

Harmia siis saa tuntea, mutta mitä tilanteessa pitäisi tehdä? Kannattaisiko sanoa suoraan, että susta on tullut pläski ja en tykkää siitä?

No ei kannata. Ainoastaan silloin, kun oikeasti ajattelet toisen parasta ja teillä on tapana puhua hyvin suoraan, voit harkita tätä. Jätä silloinkin sanomatta, että toisen uusi ulkomuoto ei viehätä sinua. Turhaa pahoittaa toisen mieltä.

Asettele sanasi varoen ja toimi toisen etu edellä, niin et vahingoita toisen itsetuntoa ja parisuhdettanne.

Sipsejä ja viiniä

Toimi näin:

– Mieti, onko kumppanisi lihonut sen verran, että asiasta on jotain haittaa? Pari lisäkiloa on hyvin harvoin haitallista, parikymmentä saattaa jo olla.

– Muista, että ihmiset eivät liho epäterveellisiä määriä huvin vuoksi tai kiusallaan. Lihomiselle on jokin syy.

– Pohdi tarkoitusperiäsi. Haluatko ilkeillä toiselle? Oletko vihainen hänelle? Haluatko käyttää valtaa toiseen? Vai oletko aidosti huolissasi?

– Entä käytätkö toisen lihomista tekosyynä esimerkisi sille, että et enää harrasta hänen kanssaan seksiä, pettämiselle tai jättämissuunnitelmillesi? Ole rehellinen itsellesi.

– Mieti, mikä on syynä tilanteeseen. Onko toinen sairastunut, masentunut, uupunut, stressaantunut tai todella kiireinen? Saako hän nukutuksi? Onko hänellä vapaa-aikaa? Jos keksit syyn, voit yrittää helpottaa tilannetta omalta osaltasi.

– Jos toisella on hoitoa vaativa tila, kerro huolesi ja auta häntä hankkimaan apua. Esimerkiksi masennus ja unettomuus voivat lihottaa.

– Jos et keksi syytä, kysy toiselta voiko hän hyvin ja jaksaako hän normaalisti. Keskustelkaa siitä, mitä konkreettisia asioita voitte tehdä, jotta tilanne muuttuu.

– Jos mielestäsi kyseessä on pelkkä elintapojen muuttuminen, voit pyrkiä ohjaamaan toista terveellisimpiin valintoihin vaivihkaa. Älä osta kotiin epäterveellisiä ja lihottavia ruokia. Älä mässää toisen edessä. Keksi teille yhteinen, aktiivinen harrastus.

– Jos hienovarainen ohjaaminen ei auta, voit puhua omasta tilanteestasi ja kysyä, mitä toinen miettii ruokavaliostaan ja aktiivisuudestaan. Hyvässä tapauksessa hän innostuu tsemppaamaan kanssasi.

– Jos mikään muu ei auta, ota asia puheeksi. Kerro että rakastat toista ja pidät häntä ihanana, mutta olet huolissasi.

-Sitoudu siihen, että autat toista elämänmuutoksessa. Jos et pysty siihen tai halua tehdä sitä, pysyttele ennemmin hiljaa.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Toimi näin, jos puolisosi on lihonut!”

 • Ceecee sanoo:

  Jo vakituisen parisuhteen alussa olisi hyvä myöntää itselleen, että kaikki rupsahtaa iän myötä, tavalla tai toisella. Jotkut yllättävilläkin tavoilla. Vaikka nuorena luulee kontrolloivansa kaikkea, esim. vaihdevuosien (kyllä, miehilläkin on ne) koko vaikutusta on mahdotonta ennakoida.

 • Jokaisen oma asia sanoo:

  Harvinaisen huonosti kirjoitettu juttu. Nyt tarkkana, Huono Äiti, ettei pääse tällaista kuraa jatkossa seulan läpi.

 • Tuuli sanoo:

  Kiitos kun kirjoititte jutun. En koe olevani pinnallinen, olen aina pitänyt hoikista miehistä, samalla tavalla kun joku pitää rotevista, toinen pitkistä miehistä tai kolmas parrakkaista.
  Kun mieheni vuosien aikana on lihonnut, fyysinen kiinnostukseni häneen on vähentynyt. Muut ikääntymisen merkit eivät puolestaan häiritse. Olen myös miettinyt onko tämä todellinen syy vai onko syy joku muu. Ja valitettavasti lihominen on se syy. Voisin katsoa peiliin ja yrittää muuttaa itseäni ja suhtautumistani. Olen yrittänyt onnistumatta. Facebookin kommenttipalstalla kritisoidaan juttua. Olin iloinen että kirjoititte sen. En vain vielä olen löytänyt tapaa jolla pystyisin käsittelemään aihetta, sillä eihän toisen painoon saa puuttua. En voi kertoa miehelleni todellista syytä kiinnostuksen vähenemiseen, sillä tiedän että se loukkaisi häntä. Olen yritänyt tuloksetta lähestyä aihetta terveyden kautta.

  • Surullinen sanoo:

   Toista ei voi muuttaa, eikä kukaan pysty muuttumattomana. Aika harva pysyy saman painoisena koko ikäänsä. Jos lähtökohtana on ainoastaan se, että sinun silmää ei enää miellytä, niin ei toisen pidä joutua muuttumaan kenenkään takia. Jos toista aidosti rakastaa, niin tuollaiset asiat ei kyllä haittaa.
   Ymmärrän, että niille tunteille ei mitään voi, mutta se on todella väärin miestäsi kohtaan. Kannattaa todella vakavasti miettiä asiaa, ongelma on sinun, ei hänen. En voi uskoa, että rakkaus häviää painon takia. Rakkaus on jo hiipunut syystä tai toisesta ja tämmöinen asia alkaa sitten häiritä, etenkin kun mitään varsinaisia syitä ei rakkauden hiipumiseen ole. Sitä voi omalla kohdalla miettiä miltä se sinusta tuntuisi, jos tilanne olisi toisin päin tai miehesi puolelta jostain sinun ulkoisesta seikasta. Joskus näitä juttuja on ollut niin päin, että mies on kokenut näin, mitä sinä kirjoitat. Hirveä meteli nousi siitä, mutta kun nainen on sitä mieltä, se on monen mielestä ihan ok.

   • ei ole pinnallista olla itselleen rehellinen sanoo:

    rakkaushan voi säilyä, mutta seksuaalinen vetovoima kadota……

  • Nimetön sanoo:

   Suosittelisin ottamaan asian esille miehes kanssa. Parisuhteen pitäis perustua luottamukseen ja siinä pitäis pystyä puhumaan aiheesta kun aiheesta. Juu toinen saattaa loukkaantua mut reilumpaa se on kertoa ku salata tämmöstä toiselta.

 • Äiti 74 sanoo:

  No jo on!! Jos vuosien myötä muuttunut ulkonäkö/paino häiritsee toista niin paljon, niin parempi , kun lähteekin etsimään muita apajia. Jos toista rakastaa, niin kukaan ei kyllä ajattele oikeasti noin! 😡.
  Me asutaan kuitenkin nyt Suomessa, emme taida kuitenkaan puhua vaarallisesti lihavat- ohjelmasta.
  Tää julkaisu on on paha floppi. Toista ei voi muokata mieleisekseen, jos puoliso ei kelpaa sellaisena, kun on, niin etsi parempi. Kyllä toista voi ja pitääkin kannustaa elämän muutokseen, jos hän sitä suunnittelee tai on tekemässä. Mutta se on hänen asiansa, ei sinun.
  Tästä artikkelista ei tullut muuta, kun pahoinvointi. Missä on se paljon puhuttu kehonrauha.
  Mies on ollut jo tavatessa ylipainoinen, rakastan hänessä joka kohtaa, niitäkin mitä hän itse inhoaa. Hän on seksikäs, ihana ja haluttava. Rakkaus koostuu sisäisistä palikoista.