Brittiläisen hedelmällisyysklinikan lääkäri Marco Gaudoin sanoi Mornings, With Jackie Brambles -ohjelmassa, että naisille tehdään nykyisin aiempaa enemmän sektoita siksi, että heillä on ”pulskat vaginat”, kertoo Parents-julkaisu.

Gaudoinin mukaan ylipainoisilla on rasvakudosta synnytyskanavassa, mikä sitten pienentää synnytyskanavaa ja tekee alatiesynnytyksen haastavammaksi.

Juujuu, ylipaino on terveysriski. Mutta onko tässä mitään perää?

Kommentti sai paljon kansainvälistä huomiota, ja asiantuntijat eri puolilta maailmaa torppasivat väitteen. Gynekologi Felice Gersh totesi, että vaginan seinämissä ei ole rasvakudosta, eivätkä vauvat siis voi jäädä sen takia jumiin vaginaan. Synnytysoppiin perehtynyt lääkäri Virginia Beckett totesi myös, että alatiesynnytyksen mahdolliset ongelmat voivat kyllä johtua vauvan koon ja synnytyskanavan koon yhteensopimattomuudesta, mutta ei ”vaginarasvasta”.

Liian pulska vagina ei siis ole sektioiden syy. Ylipainoisille tehdään enemmän sektioita, mutta ne eivät johdu rasvasta synnytyskanavassa. Ylipaino lisää raskausdiabeteksen ja korkean verenpaineen riskiä, sekä todennäköisyyttä sille, että vauva on syntyessään keskimääräistä suurempi. Äidin ylipaino voi aiheuttaa ongelmia, mutta on myös mahdollista, että se ei aiheuta ongelmia.

vauva syntyy sektiolla
Kuva Jonathan Borba, ylin kuva Christian Bowen.

Tiedon jakaminen mahdollisista riskeistä ja terveysvaikutuksista on tietenkin hyvä asia ja tarpeellista. Mutta väitteet siitä, että liian pullea vagina aiheuttaisi sektioita, ovat sekä virheellisiä että haitallisia.

Sektio voi olla synnyttävälle äidille suuri pettymys ja traumaattinen kokemus. Monet naiset toivovat alatiesynnytystä, ja on täysin luonnollista, että he kokevat pettymyksen ja jopa syyllisyyden tunteita, jos synnytystavaksi tuleekin sektio. Näitä syyllisyyden tunteita on täysin turha lisätä virheellisillä väitteillä lihavasta vaginasta.

Yksikään synnyttävä äiti ei ole ylipainoinen huvin vuoksi. Ylipainolle on aina jokin syy, eikä lihavuutta poisteta syyllistämällä.

Jos sektioiden määrää halutaan vähentää ja kannustaa naisia sekä terveellisiin elämäntapoihin että valitsemaan alatiesynnytys, tarvitaan aivan muita keinoja kuin syyllistäminen ja pelottelu.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Sektioita tehdään enemmän, koska naiset ovat pulskia ”sieltä”?!”

 • Lumi sanoo:

  Synnyttänyt 2,perätilaraskaus aiottiin sektioida. En hyväksynyt ajatusta,lantio kuvattiin,sain luvan alatie synnytykseen. Sepä kävikin sitten vauhdilla. Näljäisenä piti synnyttää,koska en kyennyt kuin kahvia muutaman suullisen hörpätä. Supistusten välissä. Se oli vielä entistä vuosituhatta,mutta niin helppo nopea synnytys,että ihmettelin jälkikäteenkin yhden synnytyslääkärin arviota sektiotarpeesta. Onneksi itse synnytyksessä oli minunkin järkeä saava mieslääkäri. Hän ikäänkuin näki missä mennään,milloin on syytä käskeä minut hommiin. En olisi vastustanut jos komplikaatio,sektiota. Mutta: vain perätila. Ja tiesin että sieltäoä putkahtaa.

 • Äiti x 3 sanoo:

  Kolme lasta synnyttäny. Ensimmäinen sektiolla ja oli pakko, koska supistukset loppu, ku seinään. Vauva oli puoliks sininen ja elvyteltiin. Kaks muuta tuli alateitse. Keskimmäinen isoin. Kaikilla adhd tai add oireistoa. Olin ja olen pulska.

 • Elossa edelleen sanoo:

  Mä ja vauva oltais kuoltu ”ennenvanhaan” molemmat ilman sektiota. Pelastus se oli. Mä en ymmärrä ihmisiä jotka siitä pettyy. Kummallisia ajatuksia voikin päässä pyöriä.

 • sektiokunomakehopettää sanoo:

  Kyllä se voi olla pettymys, vaikka kuinka lapsen turvallisuutta ajattelisi. Jos se oma keho vaan ei halua toimia kuten sen ns.pitäisi, niin väkisinkin tulee pettyneeksi itseensä..mutta kukin tyylillään

 • Suunnitellun sektion halunnut äiti sanoo:

  ” Sektio voi olla synnyttävälle äidille suuri pettymys ja traumaattinen kokemus” tai se voi olla oma valinta, kun äiti tiedostaa alatien mahdollisen hapenpuutteen aiheuttamat koko elämän kantoiset vauriot (kuten cp-vamma, adhd yms) ja haluaa vauvansa välttyvän niiltä. Jokainen äiti saa synnyttää niillä prioriteeteillä millä haluaa. Toiset synnyttävät suunnitellulla sektiolla ihan omasta toiveestaan kuten minä, lapsen turvallisuus edellä.

  • Älyhoi sanoo:

   @suunnitellun sektion halunnut äiti

   Ihan tosissasi väität, että adhd johtuu hapen puutteesta alatiesynnytyksestä?

   • Mamix6 sanoo:

    Lueppa faktaa aiheesta, hapenpuute synnytyksessä on yksi mahdollinen syy ADHD lle. Mutta monta muutakin mahdollista syytä on, ei sillä. Mun kahdella lapsella oli hapenpuutetta synnytyksessä ja heillä on adhd diagnoosit, lopuilla neljällä ei kumpaakaan.

 • Huhhei sanoo:

  Ja toiset meistä valitsee suunnitellun sektion, että turhaa yleistää että sektio olisi kaikille pettymys. Olen hoikka, BMI 21 ja ensimmäisessä synnytyksessä 3. asteen repeämä, vauva melkein kuoli. Imukuppi teki lapsen päähän reiän ja joutui teholle melkein viikoksi. Seuraavan suunniteltu sektio omasta halustani ja oli ihanan rauhallinen synnytyskokemus. Hyvävointinen vauva ja tikit bikinirajassa paljon miellyttävämmät kuin alakerrassa. ❤️