Suomessa suurin osa äideistä oletettavasti ajattelee, että hyvä äiti imettää. Hyväksyttyjä syitä lopettaa imettäminen ovat lääkitystä vaativa sairaus tai maidon radikaali riittämättämyys, eikä juuri kukaan ainakaan ääneen myönnä lopettavansa imetystä muista syistä. Mutta saisiko imetyksen jättää väliin tai lopettaa siksi, että se ei huvita?

Amerikkalainen tv-tähti Cameran Eubanks kertoi Instagramissa lopettaneensa imetyksen siksi, että ”ei napannut enää”. ”Tarvitsen enemmän vapautta pysyäkseni järjissäni”, hän kirjoitti. Postaus sai sekä runsasta kriikkiä että kiittäviä vastauksia.

Imetys ei ole varsinkaan alkuun välttämättä mitenkään helppoa tai mukavaa. Se voi olla hyvinkin haastavaa ja kivuliasta. Toisaalta onnistunut imetys on huomattavasti helpompi juttu kuin korvikkeiden ja pullojen kanssa pelaaminen. Rintamaito on tietysti myös optimaalista ravintoa vauvalle ja imettämisestä on paljon muutakin hyötyä niin äidille kuin vauvallekin.

Suomalaiset äidit yleensä haluavatkin imettää, ja imettävät joko kokonaan tai osittain melko pitkään. Siihen on syynä oma halu, tieto imetyksen hyvistä vaikutuksista ja varmaan myös tietynlainen ryhmäpaine. ”En halua imettää” ei ole tässä maassa kovinkaan hyväksytty mielipide.

Imetyksessä voi tosiaan varsinkin alkuun olla haasteita, mutta monet ajattelevat että äidin tulee olla valmis kärsimään lasten hyvinvoinnin eteen. Ja monet ovatkin, maidon tuotantoa yritetään lisätä eri keinoin ja oppaista selvitetään mitä voitaisiin tehdä jotta imetys sujuisi.

Kuva Alex Hocket, ylin kuva Jordan Whitt.

Mutta saako äiti sanoa, että imetys ei enää tai alkujaankaan nappaa? Onko suomalaisäidin mahdollista todeta, että minä en tahdo imettää eikä minun tarvitse?

Jos tilanne on sama kuin Eubanksilla, syyhän on ihan ”hyväksyttävä”. Jokainen äiti tietää itse missä hänen jaksamisensa rajat menevät, muut eivät voi niitä määrittää. Mutta jos kyse ei ole siitä, että henkiset (tai fyysiset) voimat loppuvat, vaan siitä, että ei kiinnosta eikä halua, voiko sitä sanoa ääneen?

Voiko äiti valita olla imettämättä koska imetys ei nappaa? Vai pitäisikö hänen sitoutua edes yrittämään jos kerran lapsia hankkii?

P.S. Nykyään äidit suorittavat niin raskautta, synnytystä kuin imetystäkin…

PS2. Lisäämme tähän Haikarin Apurin tekemän videon, joka havainnollistaa rintamaidon entsyymejä hyvin. KTS. Kommentit

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “Onko pakko imettää jos ei huvita?”

 • Haikaran apuri sanoo:

  Imettämisen etujen myöntäminen on tärkeää. Juurikin siksi, että voimme jatkossakin saada riittävästi resursseja rintamaidon koostumuksen tutkimiseen ja rintamaidon monipuolisten ominaisuuksien kehittämiseen. Siksi, koska rintamaito yksinkertaisesti ON optimaalisinta ravintoa vauvalle ja sen tutkiminen auttaa selvittämään sitä, millaiset tekijät määrittelevät kasvavan vauvan tulevaa terveyttä.

  Kätilönä en kuitenkaan näe mitään järkeä imettäjässä, joka itkee kuukausikaupalla turhautumistaan ja imettää hampaat irvessä vain siksi, koska on pakko. Niille, jotka haluavat imettää on tarjottava riittävästi tukea imetystaipaleella vastaan tuleviin haasteisiin ja niille, jotka päättävät lopettaa imetyksen punnittuaan hyötyjä ja haittoja, tulisi antaa armoa ja tukea. Myös ne, jotka eivät ole ollenkaan kiinnostuneita imettämisestä, ovat riittäviä vanhempia ihan sellaisenaan ja ansaitsevat hyvän vaihtoehdon lapsillensa.

  Mutta siinä se juju onkin. Tarvitsemme imetysmyönteistä ilmapiiriä ja rintamaidon koostumuksen ainutlaatuisen myöntämistä, jotta voimme tutkia sitä ja tavoitella laadukkaiden korvikkeiden kehittämistä maksimaalisen terveyshyödyn takaamiseksi aivan kaikille vauvoille.

  Olen itse pyrkinyt levittämään tätä viestiä tästä näkökulmasta ja olenkin tehnyt aiheeseen sopivan videon, jossa havainnoin rintamaidon entsyymien toimintaa, tarkoituksena esitellä vain yhtä rintamaidon ominaisuuksista. Video lötyy Youtubesta.

  https://www.youtube.com/watch?v=TwXsHVs4ttc&feature=youtu.be

 • Marja sanoo:

  Kannattaisi tutkia tietoja miten palion kaloreja kuluu imettämiseen. Ei tarvitse kohkata niin paljoa bodypumppien ym jumppien kanssa, kun pääsee sohvalla lötköttäen lastaan imettäem tosi vähällä vaivalla sekä vauvan ruuan valmistuksesta että lapsen huomioimisesta ja viihdyttämisoperaatioista.

 • Annimanninen sanoo:

  Minä halusin imettää, koska koin sen mukavana ja eritoten helppona tapana ruokkia vauvaa. Ohjeistus oli silloin että 3 h välein, mutta mä kyllä imetin aina kun lapsi vähänkin parahti, joskus jopa bussissa tai kaupan kassajonossa (toki silloin joku liina peittona tapahtumalta ja vauvaakin rauhoittamassa). En jaksanut itse kuunnella nälkäitkua ollenkaan eikä sitten juurikaan tarvinnut.
  Hyvä ystäväni, jonka kanssa oltiin samaan aikaan mammavapailla, syötti tuttelilla. Hän piti päiväreissuillamme korvikkeen sopivan lämpöisenä pitämällä purkkia housunkauluksessa ihoaan vasten. Nerokasta!
  Hienot nuoret molempien vauvoista on kasvanut ❤

 • Tänään ei huvita mikään sanoo:

  Tottakai on hyväksyttävä ja ymmärrettävä syy olla imettämättä VAIN sen takia, että imetys ei huvita. Nykyihminen on muutenkin niin vieraantunut luonnosta ja luonnollisuudesta (varsinkin luonnollisesta ravinnosta), että on ihme että nykyihmistä huvittaa edes synnyttää. Eikö voitaisi kehitellä synteettisiä keinokohtuja, joissa vauvat voisivat alkiosta kasvaa ja kehittyä. Sinne voisi pumpata synteettistä keinoravinnetta ja soittaa äidin sydänäänimusiikkia. Koska ketä nyt huvittaa olla raskaana ja kokea kaikki raskausajan vaivat sekä kivulias synnytys. Saattaahan siinä jopa kroppa kärsiä. Lisäksi mukavampaa olisi kun voisi mennä vapaasti ja vaikka bilettää koko ”raskausajan”. Saisi levättyä ja kerättyä voimia sitten sitä vauva-aikaa varten jotta jaksaisi olla hyvinvoiva ja paras äiti pienokaiselleen.

 • Yritän kuitenkin sanoo:

  Hmm… Voinko jättää väliin myös muut asiat koska ei huvita, koska rasitun näistäkin: töihin ja tarhaan lähtö, vaateiden pesu, suihkussa käynti, siivoaminen, terveellinen ruoka, nukkumaan meno ajoissa, lapsen neuvominen (asiassa kuin asiassa), iltasadut, rokotukset, lelupäivät, lasten harrastukset… Jos ei pysty niin sitten ei vaan pysty ja turha siinä on piehtaroida. Jos kuitenkin mahdollista niin pitäisikö yrittää? Itse saatan kuitenkin jättää osan noista toisinaan väliin, koska en jaksa.

  • Nimimerkki sanoo:

   Eli jos ei halua imettää, ei myöskään halua huolehtia lapsista muutenkaan? Eli on huono äiti. Juuri tälläisten ”vain imettävä äiti on hyvä äiti”-ajattelijoiden takia kuka tahansa äiti tuntee olevansa huono jos ei syystä tai toisesta PYSTY imettämään tai HALUA imettää.
   Se on jokaisen oma asia.

 • Kahden lapsen äiti sanoo:

  Joskus (ja aika useinkin) äitiys on alkuun melkoinen shokki ja imetys ei siinä ole se suurin ongelma. Toki imetys sitoo aluksi tosi paljon, mutta kyllä pulloruokintakin on työlästä. Ja imetykseen on saatavissa paljon neuvoja ja tulea, kunhan vaan itse lähtee apua pyytämään.
  Lasten hoitaminen on työlästä, vaikka myös ihanaa. Vanhempien tukeminen raskaina aikoina on ensisijaisen tärkeää! Uskon, että jokaikinen äiti on sanonut tai ainakin ajatellut välillä, et nyt mä jätän tän koko sirkuksen. Että nyt ei nappaa, haluan mun elämän takaisin.

 • Äiti miekin sanoo:

  Oliskohan äidit paljon rennompia, jos ne vaan ajattelis omilla aivoillaan eikä sitä, mitä mieltä muut ovat. Jos ei halua imettää niin sit ei vaan imetä hyvällä omalla tunnolla, ei sitä tarvi perustella. Lapsi kyllä kasvaa korvikkeillaki tärkeämpää on lapsen kanssa tapahtuva vuorovaikutus. Kun äiti on rento ja hyväntuulinen, kun ei tarvitse väkisin jotain tehdä ja mietti muiden mielipiteitä hänellä on enemmän aikaa ja iloa seurustella sen oman lapsensa kanssa.

 • Niina sanoo:

  Minä en halunnut imettää.
  Koska olisin tullut hulluksi jos vauva olisi roikkunut minussa kiinni koko ajan.
  Koska halusin myös isän alusta asti olevan mukana KAIKESSA vauvan hoidossa.
  Koska en halunnut. Minusta ei ollut vaikeaa ”säätää” pullojen ja korvikkeiden kanssa. Pumppasin tosin omaa maitoa molemmille lapsille sen aikaa kun sitä tuli.

  Onneksi minulla oli ymmärtäväinen neuvolahoitaja.
  Sairaalassa sen sijaan sain hoitajilta murhaavia katseita kun kerroin etten aio imettää. En todellakaan uskaltanut kertoa muille äideille etten imetä, oli syy mikä tahansa, sitä ei vaan saa sanoa ääneen. Olet huono äiti jos et imetä.

  Molemmat lapset ovat normaalipainoisia, terveitä ja ennen kaikkea erittäin rakastettuja siitä huolimatta että en imettänyt.

  • Eräs mummu sanoo:

   Imettäminen on jokaisen naisen OMA asia,siihen ei kaivata ulkopuolisten ihmisten syyllistäviä kommentteja.Se että ei imetä EI tarkoita ettei rakastaisi lastaan.PISTE