Jos et ole kokenut sitä, olet varmasti kuullut siitä. Joko ihan asiallista tietoa, tai ainakin vitsejä. Vitsailu on yleistä, koska raskausajan mieliteot voivat olla outoja ja huvittavia.

Tyypillisiä mielitekoja ovat tietyt ruoka-aineet tai ruokalajit, kuten vaikka kirsikkatomaatit. Joissain tapauksissa ruokahimot liittyvät raskauspahoinvoinnin hillitsemiseen, ja koskevat esimerkiksi vissyvettä, sipsejä, hapankorppuja tai hedelmiä.

Se hassumpi mieliteko-osuus on tila nimeltä pica, jossa raskaana oleva nainen haluaa syödä jotain outoa. Usein laastia, maalia, liitua tai mutaa.

Pican syytä ei tiedetä, mutta siitä on kaksi teoriaa. Toisen mukaan elimistössä on mineraalivajausta, jota se pyrkii korjaamaan kehittämällä mieliteon. Toisen teorian mukaan pica on psyykkistä.

Kerttu, 37, kertoo:

”Minulla oli ruokahimojen (varsinkin nuudelien liemi, tomaatit ja vaahtosienikarkit) lisäksi pica-oireita molemmissa raskauksissani. Oireet olivat tosi kummallisia. Molemmilla kerroilla himoitsin bensaa, tärpättiä ja kynsilakanpoistoainetta. Kaikkien niiden tuoksu oli ihana ja olisin vain halunnut haistella niitä!

Minulla oli myös vahva mieliteko juoda tärpättiä tai kynsilakan poistoainetta, mutta toki tiesin, että en voi. Kerran kaadoin kynsilakanpoistoainetta pumpuliin ja painoin pumpulin kielelleni. Se oli herkullista! Jälkikäteen en ymmärrä lainkaan miksi halusin tehdä niin.”

Lääkärien mukaan pica on harmitonta, jos odottava äiti ei niele haitallisia aineita. Pienet määrät jotakin ei-ravinnoksi kelpaavaa mutta myrkytöntä ei ole iso riski, sillä ulos se tulee kuitenkin. Esimerkiksi lyijymaalia, lasia ja pattereita ei kannata syödä!

Varsinkin voimakkaista pica-oireista kannattaa kertoa neuvolassa, jolloin voidaan tarkistaa mahdolliset puutostilat.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta.
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

3 vastausta artikkeliin “Haluan syödä multaa ja muut oudot mieliteot”

 • Kooatja sanoo:

  Kaikissa kolmessa raskaudessa mielitekoni on ollut hiekka. Oli ihan tuskaista istua hiekkalaatikon reunalla, kun huumaavan ihana tuoksu houkutteli kauhomaan hiekkaa suuhun. Helpotin oloani nuuskimalla isoa kiveä. Oli sitä välillä ihan pakko nuolaistakin : b

 • Juuh.. sanoo:

  Ekaa oottaessa Fazerin sininen, sitä meni levytolkulla. Tokaa oottaessa salmiakkiaakkoset ja turkinpippurit, ja lisäksi multaperunoiden multa ja hiekka. Kolmannen ja neljännen aikana ei mitään.

  • Hilu sanoo:

   Ensimmäistä odottaessa rakastin suklaata ja Pirkan lakritsi jäätelöä. Bensan ja pakokaasun haju maailman parhaita ”tuoksuja”. Toisen raskauden aikana tuorekurkkua meni valtavat määrät ja vain kotimainen kelpas ja kolmannen kanssa viinirypäleitä ja kahvin tuoksu sai oksentamaan.