Jos et ole kokenut sitä, olet varmasti kuullut siitä. Joko ihan asiallista tietoa, tai ainakin vitsejä. Vitsailu on yleistä, koska raskausajan mieliteot voivat olla outoja ja huvittavia.

Tyypillisiä mielitekoja ovat tietyt ruoka-aineet tai ruokalajit, kuten vaikka kirsikkatomaatit. Joissain tapauksissa ruokahimot liittyvät raskauspahoinvoinnin hillitsemiseen, ja koskevat esimerkiksi vissyvettä, sipsejä, hapankorppuja tai hedelmiä.

Se hassumpi mieliteko-osuus on tila nimeltä pica, jossa raskaana oleva nainen haluaa syödä jotain outoa. Usein laastia, maalia, liitua tai mutaa.

Pican syytä ei tiedetä, mutta siitä on kaksi teoriaa. Toisen mukaan elimistössä on mineraalivajausta, jota se pyrkii korjaamaan kehittämällä mieliteon. Toisen teorian mukaan pica on psyykkistä.

Kerttu, 37, kertoo:

”Minulla oli ruokahimojen (varsinkin nuudelien liemi, tomaatit ja vaahtosienikarkit) lisäksi pica-oireita molemmissa raskauksissani. Oireet olivat tosi kummallisia. Molemmilla kerroilla himoitsin bensaa, tärpättiä ja kynsilakanpoistoainetta. Kaikkien niiden tuoksu oli ihana ja olisin vain halunnut haistella niitä!

Minulla oli myös vahva mieliteko juoda tärpättiä tai kynsilakan poistoainetta, mutta toki tiesin, että en voi. Kerran kaadoin kynsilakanpoistoainetta pumpuliin ja painoin pumpulin kielelleni. Se oli herkullista! Jälkikäteen en ymmärrä lainkaan miksi halusin tehdä niin.”

Lääkärien mukaan pica on harmitonta, jos odottava äiti ei niele haitallisia aineita. Pienet määrät jotakin ei-ravinnoksi kelpaavaa mutta myrkytöntä ei ole iso riski, sillä ulos se tulee kuitenkin. Esimerkiksi lyijymaalia, lasia ja pattereita ei kannata syödä!

Varsinkin voimakkaista pica-oireista kannattaa kertoa neuvolassa, jolloin voidaan tarkistaa mahdolliset puutostilat.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 11 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

11 vastausta artikkeliin “Haluan syödä multaa ja muut oudot mieliteot”

 • kullipasko kerran paskaa sanoo:

  Halusin syödä hevonpaskaa surströmmingin kera ja muutama raaka kala ja hieman

 • Susanna sanoo:

  Ensimmäisen kanssa himoitsin salmiakkia hullun lailla. Toisen kanssa olisin syönyt pelkkää kurkkua tai tomaattia.

 • noksut sanoo:

  Jäätelö, sitä oli pakko saada päivittäin.
  En nyt tiedä meneekö tämä varsinaisesti mieliteko-kategoriaan, mutta kerran heräsin yöllä aivan järkyttävän kamala maku suussani, ja oksennuksen aikana hokasin, että kädessäni oli kynsilakanpoistoainepullo, josta olin ottanut kunnon huikat…

 • Kikka sanoo:

  Ensimmäisen raskauden aikana himoitsen tiettyä lajiketta omenaa ja ruisleipää. Muuten en niitä koskaan närästykseen vuoksi syönyt. Joskus myös kurkkua oli pakko lähteä kaupasta hakemaan..toisen raskauden aikana himoitsin appelsiineja. Koska olin pahoinvoiva koko ajan niin paljon muuta en sit alas saanutkaan kuin vähän väkisin. Myös lakritsia himoitsin todella paljon

 • Himot ne on... sanoo:

  Luonnonjugge tähtitorttuihin käytettävällä luumutäytteellä ja banaanisiivuilla. Luumutähtitorttuja en ole syönyt sitten raskauden – ei voi, ei pysty, ei kykene.

 • Ritis sanoo:

  Suklaajäätelö.
  Inhosin ennen raskautta ja raskauden jälkeen, raskaana ollessa sitä oli pakko saada.

 • Kooatja sanoo:

  Kaikissa kolmessa raskaudessa mielitekoni on ollut hiekka. Oli ihan tuskaista istua hiekkalaatikon reunalla, kun huumaavan ihana tuoksu houkutteli kauhomaan hiekkaa suuhun. Helpotin oloani nuuskimalla isoa kiveä. Oli sitä välillä ihan pakko nuolaistakin : b

 • Juuh.. sanoo:

  Ekaa oottaessa Fazerin sininen, sitä meni levytolkulla. Tokaa oottaessa salmiakkiaakkoset ja turkinpippurit, ja lisäksi multaperunoiden multa ja hiekka. Kolmannen ja neljännen aikana ei mitään.

  • Hilu sanoo:

   Ensimmäistä odottaessa rakastin suklaata ja Pirkan lakritsi jäätelöä. Bensan ja pakokaasun haju maailman parhaita ”tuoksuja”. Toisen raskauden aikana tuorekurkkua meni valtavat määrät ja vain kotimainen kelpas ja kolmannen kanssa viinirypäleitä ja kahvin tuoksu sai oksentamaan.

   • Vuonna 1995 sanoo:

    Minäkin söin tuoretta kurkkua ja sitä EI saanut leikata siivuiks vaan katkaista poikki.Auta armias jos heräsin yöllä lyllertämään jääkaapille ja siellä ei ollut kuin puolikas kurkku jäljellä oln vähällä etten tullut hulluks.Kyttäsin kelloa että tulis 06.00 ja pääsis torille hakeen pussillisen kurkkua.ARRRGH🤪