Milloinkas teille tulee perheenlisäystä? Ettekö te meinaa tehdä lapsia ollenkaan? Oletkos raskaana kun olet noin pyöristynyt?

Usein kuultuja kysymyksiä, ainakin jos olet lisääntymisikäinen nainen.

Sitten ovat nämä versiot, jotka supistaan selän takana. Onkohan se raskaana? Ei kai niille ole kolmas tulossa! Se taitaa olla vapaaehtoisesti lapseton, kun on jotenkin niin kylmä ihminen. Pelkkiä poikia, kai ne nyt tytön yrittävät vielä saada. Ai kaksoset, taisivat käydä hedelmöityshoidoissa! Sekin tuli sitten heti raskaaksi kun sai vakituisen työpaikan. Hirveen nuorena alkaa lapsentekoon! Tuossa iässä vielä lisääntyy! Eikö niitä lapsia ole jo tarpeeksi? Eikö niitä lapsia ole jo tarpeeksi monelle miehelle?! Taitavat yrittää pelastaa liittonsa…vai olikohan vahinko?

Miten se onkin se lastensaanti semmosta, että se jotenkin automaattisesti antaa muille oikeuden kommentoida. Etenkin äidit ovat kovia arvioimaan muiden tilannetta ja neuvomaan pyytämättä. Juorumyllyt jauhaa ja juorukellot kalkattaa entistä suuremmalla volyymilla, kun kyseessä on lapsensaantiasiat.

Juoruilu on kivaa, joo. Vauvat ovat ihania, kyllä. Mutta muiden ihmisten vauva-asiat eivät kuulu muille ennen kuin asianosaiset siitä ilmoittavat. Ja senkin jälkeen korrekti reaktio on onnittelu ja kenties avun tarjoaminen, jos se on tarpeen. Spekulaatiot tulevien vanhempien tilanteista voi jättää omien korvien väliin.

Sama koskee niitäkin tilanteita, joissa vauvauutisia ei kuulu. Läheiseltä ystävältä voi vauvahaaveista kysellä, mutta ei puolitutuilta tai etäisiltä sukulaisilta. Lapsien yrittäminen tai yrittämättä jättäminen on vain kyseisen parin asia. Jos et tiedä tilannetta, älä turhaan tulkitse. Taustalla voi olla suuria suruja, kuten lapsettomuutta, keskenmenoja, terveys-, talous- tai parisuhdeongelmia.

Niin kiinnostavaa kuin muiden lisääntymiset ovatkin, ja niin hyvin kuin ehkä tiedätkin miten muiden kannattaisi asiansa hoitaa, eivät nämä asiat kuulu sinulle. Ehkä he tekevät liikaa tai liian vähän lapsia, liian vanhoina tai liian nuorina, liian pitkällä tai liian lyhyellä ikäerolla, mutta minkäs mahdat, nämä asiat kun jokainen päättää itse. Nyrkkisääntönä miten regoida muiden vauva-asioihin, uutisiin, ja siihen jos uutisia ei kuulu:

Odota, älä utele.

Onnittele, älä juoruile.

Tue, älä tungettele.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia