Raskaus on aina vähintään pieni ihme, vaikka se luonnollista onkin. Oireita on ja testitikkuun ilmestyy kaksi viivaa, mutta jotenkin sitä silti epäilee.

Ehkä minä kuvittelen nämä oireet? Ehkä testitikussa on vikaa? Kenties tuo ei ole merkitsevä viiva, vaan niin sanottu viivanpaikka. Ehkä viiva katosi ja oli sellainen haamuviiva! Tai kenties raskaus on mennyt tai on menossa kesken.

Oli tuore raskaus toivottu tai yllätys, se tuo paljon epävarmuutta ja hämmennystä pintaan. Useammankin lapsen äiti voi kokea, että raskaus on jollain tavalla miltei mahdoton juttu, saati sitten ensikertalainen tai lapsettomuudesta kärsinyt. Voinko minä ihan oikeasti olla raskaana?!

Juuri näistä epävarmuuden ja epäilyn tunteista kumpuaa raskaustestiriippuvuus. Se tarkoittaa tilaa, jossa nainen ostaa yhä uusia raskaustestejä, vaikka on jo saanut positiivisen tuloksen. Usein testien ostelu loppuu, kun nainen pääsee ultraan ja näkee alkion tai sikiön ihan itse.

Brittitutkimuksen mukaan 1/20 naisesta ostaa yli 16 raskaustestiä, 7 % kymmenen testiä ja keskimäärin testi tehdään kuusi kertaa ennen kuin uskotaan, että kyllä siellä ihan oikeasti on pulla uunissa.

Jotkut testaavat jopa viidesti päivässä, että onhan raskaus jatkunut. Tällainen huoli ei varmaankaan tunnu monista äideistä vieraalta, mutta on silti liioiteltua. Jos raskauden keskeytymisen pelko on hyvin voimakasta, kannattaa hakea ammattiapua.

Muutenkin jatkuva testaaminen on turhaa, olkoonkin hyvin ymmärrettävää. Kaikilla ei edes ole voimakkaita raskausoireita, ja Suomessa neuvolaankin riittää tieto siitä, että tikkuun on pissattu ja plussa saatu. Kyllähän se tuntuu epämääräiseltä! Silti yksi tai epäselvissä tapauksissa pari testiä riittää.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Mikä ihmeen raskaustestiriippuvuus?”

  • Nyymanni sanoo:

    Mitä jos testissä on haalea toinen viiva mitä se tarkoittaa ja jos sellainen haalea viiva on ollut 3 testissä ja olivat eri testejä mitä se tarkoittaa

  • Oulusta sanoo:

    Olen itse ostanut tasan kaksi raskaustestitikkua ja minulla on kaksi lasta. Tiesin kyllä, että olen raskaana, joten testi oli vain varmistus ennen neuvolaan soittoa ja ajanvarausta. Omalla kohdalla en näkisi itseäni ostamassa nippukaupalla testejä, jokseenkin vieras ajatus.