Raskaaksi tuleminen on helppoa elokuvissa, mutta vain elokuvissa! Tiesitkö, että tavallisella 30-vuotiaalla naisella on kuukaudessa vain 20 prosentin mahdollisuus hedelmöityä. 40-vuotiaalla naisella mahdollisuus on 5 prosenttia. Keskimääräisesti sanottuna moni pari odottaa lastaan noin vuoden sisällä yrittämisen aloittamisesta. Ja monessa perheessä toista lasta ei ala kuulua vuosien yrittämisen jälkeen. 

 

Nopea soittokierros ystäville ja tulos:

Tapaus 1

Raskaaksi 30-vuotiaana 1,5 vuoden kiivaan yrittämisen jälkeen

Tapaus 2

Raskaaksi ensi yrittämällä 40-vuotiaana, sen jälkeen 3 keskenmenoa ennen kuin toinen raskaus tärppäsi

Tapaus 3

Lääkäriltä diagnoosi polykystisistä munasarjoista ja epäilys raskaaksi tulemisen vaikeuksista, ei raskautta 5 vuoden jälkeen

Tapaus 4

Toista lasta yritetty hedelmöityshoidoilla sen verran, että niihin on mennyt rahaa yhden maailmanympärysmatkan verran, tuloksetta

Tapaus 5

Raskaaksi 23-vuotiaana yllätyksenä

 

Yleisin raskaaksi tulemisen este tai hidaste on munasarjojen häiriökäyttäytyminen eli se, ettei ovulaatiota tule tai se tapahtuu harvoin. Miehellä puolestaan sperman heikentynyt laatu voi estää hedelmöitymisen.

Kun perheessä on jo yksi lapsi, mutta toista ei ala kuulua, puhutaan toissijaisesta lapsettomuudesta. Siihen ei auta se, että muut kommentoivat: ”onhan sulla jo se yksi lapsi, mitäs siinä valitat!”

Vanhemmaksi tuleminen tuntuvat monesti itsestään selviltä asioilta. Silti vuosittain noin 3500 uudella pariskunnalla todetaan hedelmöityshäiriö.

Lapsettomuus voi aiheuttaa menetyksen tunteita ja häpeän, syyllisyyden, pelon ja avuttomuuden tunteita.

Lapsettomuus voidaan usein kokea uhkaksi seksuaalisuudelle ja parisuhteelle. Parisuhteessa molemmat joutuvat kokemaan menetyksen pelon: emmekö saakaan lasta? Lapsettomuuden syyn selvittyä puoliso, josta syy lapsettomuuteen löytyi, saattaa pelätä suhteen kariutumista. Hän voi jopa ehdottaa puolisolle uuden kumppanin etsimistä, kerrotaan Väestöliiton sivuilla.

Miten sinun kävi? Kuinka kauan yrititte? Mikä auttoi vai onko mikään auttanut?

Tämä artikkeli on syntynyt Huonon Äidin lukijan toiveesta. Hän toivoisi kuulevansa juuri sinun kokemuksesi raskaaksi tulemisen vaikeudesta. Kiitos!

Vertaistukea lapsettomuuteen täältä.

Asiasanat: raskaus, raskaaksi tulemisen vaikeudet, lapsettomuus, toissijainen lapsettomuus

 

— Huono Äiti

Artikkelissa on 45 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

45 vastausta artikkeliin “Raskaaksi tuleminen ei ole helppo rasti”

  • Pienen prinsessan sain sanoo:

    Tänä vuonna on oltu 8 vuotta yhdessä, josta 7 vuotta sitten jätettiin ehkäisy pois. Lapsemme täyttää tänä vuonna vuoden. Lapsia ei todellakaan hankita, lapsia saadaan. Meillekin tämä pienokainen tuli täydellisenä yllätyksenä, mutta itseä jäi vaivaamaan, että miten monta huomaamatonta keskenmenoa tälle välille on jäänyt. Sitä ehti sopeutua ajatukseen lapsettomuudesta ja kahden aikuisen perheestä, mutta luontoäiti ja pandemia päättivät toisin. Hetkittäin on mietinnässä että josko toinenkin, mutta tämä pieni yllätys on enemmän kuin tarpeeksi.

  • Kaikkea sitä. sanoo:

    Miehen kanssa seitsemän vuotta yhdessä. Yhteensä neljä vuotta yritettiin, viimeiset kaksi vuotta semmoisella raivolla että meinasi järki lähteä molemmilta. Tuona aikana varsinkin itsellä muiden vauvauutiset tekivät TODELLA kipeää ja ilossa myötäeläminen oli lähes mahdotonta. Miehen sisar sai tuona aikana kaksi lasta, enkä voinut ilman (juhlien jälkeistä) itkua käydä edes lasten nimpparikahveilla. En tiedä, tekikö asian pahemmaksi se, että lisääntymisyrityksemme pidettiin salassa erinäisistä syistä. Toki takana oli muitakin elämän vastoinkäymisiä, eli ”nallekarkkien tasan jako” ja epäoikeudenmukaisuuden tunteet olivat varsin pinnalla. Minä ravasin tutkimuksissa, joissa kaikki ok. Miehellä sperman liikkuvuudessa toivomisen varaa, mutta ei mitään älyttömän huolestuttavaa. Saatiin kunnalliselta lähete kaikkien säälikorttien pöytään lyömisen jälkeen lapsettomuuspolille.
    Siellä sitten haastattelun ja muiden paperihässäköiden jälkeen lääkäri ultrasi, ja TADAA! Alkiohan siellä.
    Ei muuta kuin jännittämään keskenmenosta, sitten kohtukuolemasta ja lopulta stressasin niin paljon sitä tullaanko synnytyksestä hengissä, että edes pinnasänkyä ei ollut ostettuna ennen kuin miehen toimesta päivä ennen laskettua aikaa. Loppu hyvin kaikki hyvin – nyt puoli vuotias nukkuu sylissä.