Lihavuus lisääntyy jatkuvasti. Useimmat lienevät sitä mieltä, että syynä siihen ei ole tiedon puute, vaan muut syyt.

Monet ajattelevat, että yhteiskunnallisilla asioilla on paljon vaikutusta. Kuten sillä, että nykyisin syödään paljon välipaloja ja sillä, että energiapitoisia ruokia myydään hyvin edulliseen hintaan.

Myös esimerkiksi pakkauskokojen suurenemisen uskotaan vaikuttavan siihen, että ihmiset ovat nykyisin aiempaa lihavampia.

Koska ihmisen omaan toimintaan ei voida suoraan puuttua, monet ovat sitä mieltä, että esimerkiksi hinnankorotuksilla lihomiseen voitaisiin puuttua välillisesti. Muita ehdotuksia ovat esimerkiksi se, että ravintoloissa ruokalistoihin merkittäisiin annosten kalorit.

Nyt Briteissä on ehdotettu syömisen kieltämistä julkisissa kulkuvälineissä.

Ajatuksen taustalla on se, että ihmiset napostelevat nykyisin aiempaa enemmän, ja että tämä napostelu johtaisi lihavuuteen. Jos julkisissa ei saisi syödä, tulisi syötyä vähemmän.

Voisi kuitenkin olettaa, että juuri julkisissa kulkuvälineissä syöminen lienee aika harvalla ylipainon syy.

Mutta saako julkisissa syödä, vai onko se huonotapaista tai muuten vaan hölmöä?

Moniahan julkisissa syöminen ärsyttää. Paljon riippuu myös siitä, mitä syö. Joku välipalapatukka on siisti, hajuton ja harmiton syötävä. Mutta esimerkiksi appelsiini voi aiheuttaa ikäviä silmä- ja hengitystieoireita muille, jos joku kuorii sellaisen suljetussa tilassa. Kukaan lapsena luokkaretkellä bussissa istunut tuskin voi unohtaa niinkutsutun retkibanaanin hajua. Jos ei jo kärsinyt matkapahoinvoinnista, sen haistaessaan ainakin kärsi!

Kaikki voimakkaan hajuinen ja sotkeva ruoka on tietenkin sellaista, mikä olisi parasta syödä kotona.

Kukaan tuskin myöskään toivoo sitä, että vierustoveri vetää koko matkan ajan ääntä kohti porkkanoita, omenoita, sipsejä tai kovia karkkeja. Lievemmätkin syömisen äänet saavat monet raivon partaalle. Misofoniasta kärsivälle on tuskaa joutua kuuntelemaan muiden maiskutusta.


Kuva Stiven Bravo.

Mutta eväiden kokonaan kieltäminenkin on ongelmallista. Pidemmällä matkalla voi olla ihan pakko syödä jotain. Busseissa ei myydä syötävää, ja ravintolavaunuista ei välttämättä löydy itselle sopivaa ruokaa. Koko perheelle eväät ravintolavaunusta voi myös tulla turhan kalliiksi.

Osa meistä taas tarvitsee ruokaa, vaikka matka ei kestäisikään tuntikausia. Verensokeri voi heitellä jopa vaarallisesti, tai syöminen voi olla ainoa asia, mikä helpottaa matka- tai raskauspahoinvointia. Ja jos pitää valita, on se retkibanaanin haju pienempi paha kuin nälkäänsä huutava taapero.

Todennäköisesti moni lyhyillä matkoilla julkisissa liikennevälineissä syövä syö muusta syystä kuin verensokerin laskun takia. Mutta onko se syy pelkkä mässyttämisen himo?

Tuskin. Mutta lihomiseen se voi olla yhteydessä.

Esimerkiksi tällaisen kierteen takia: Voisi olettaa, että suuri osa julkisissa liikennevälineissä syövistä syö niissä kiireen takia. He joutuvat siirtymään tiukoilla aikatauluilla paikasta toiseen, ja syövät matkalla siksi, että se on ainoa hetki kun ehtii syödä. Kiire lisää stressiä, ja stressi lisää lihomista. Eivätkä erilaiset välipalatuotteet välttämättä ole niitä terveellisimpiä vaihtoehtoja. Jos kiireessä on pakko saada energiaa, saattaa syötäväksi valikoitua rasvaisia paistopistetuotteita ja paljon sokeria sisältäviä vaihtoehtoja. Lisäksi näiden päälle saatetaan syödä ”oikeaa ruokaa” kun lopulta ehditään, koska välipalat eivät ole pitäneet nälkää.

Mutta nämäkään ihmiset eivät varmaankaan syö busseissa, raitiovaunuissa ja junissa tietämättömyyttään tai välinpitämättömyyttään, vaan siksi, että he eivät ole onnistuneet järjestämään asioita toisin. Jos on kovin stressaantunut, ei ole yksinkertaista alkaa miettiä terveellisiä välipaloja ja korjaamaan ruokarytmiä, saati koko elämän rytmiä.

Mitä mieltä sinä olet? Saako vaikkapa bussissa tai junassa syödä, vai onko se yksiselitteisesti huonotapaista? Uskotko, että syömisen kieltäminen vähentäisi lihavuutta? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Saako julkisissa syödä?!”

 • Tintti sanoo:

  Täytyisi ottaa huomioon allergiset. Ja joo, se pähkinän hajukin voi aiheuttaa kohtauksen tai sitrushedelmän.

  Mutta vielä pahempi on ne hajuvesipöllähdykset

 • Painonhallintaa sanoo:

  Jaa, itse syön välipalan bussissa matkalla töistä kotiin juurikin painonhallinnan vuoksi. Näin ruokailuväli ei ehdi paisua kohtuuttoman pitkäksi ja nälkä siinä samalla. Saavun kotiin huomattavasti iloisemmalla mielellä sekä päivällisen koko pysyy kohtuullisena, kun ei ole kammonälkä.

 • Junassa on tunnelmaa sanoo:

  Kyllä pidemmillä matkoilla on suotavaakin ottaa välipalaa… Mutta kohtuus kaikessa. Itse istuin muutama viikko takaperin junassa (hki- iisalmi) samassa vaunussa oli myös neljän hengen seurue joista yksi alle kouluikäinen lapsi muut noin kolmikymppisiä. Syöminen alkoi heti junan lähdettyä liikkeelle ja kesti taukoamatta liki viisi tuntia… Sillä ruoka määrällä olisi pärjännyt normi perhe pari päivää. Oli itsellänikin eväät vespullo ja rautatie-asemalta ostettu täytettypatonki ja hyvin riitti kotiin saakka… Jokainen tavallaan mutta mutta….