Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Tiedän että kaikki äidit jotka somettavat tai tekevät vaikuttajatyötä eivät ole tälläisiä, mutta nyxän exä on juuri tämä paha esimerkki.

Minua ei haittaa että somettaa ja ilmaisee itseään, ihan vapaasti! Mutta… se, että se vaikuttaa lasten elämään ja meidänkin parisuhteeseen negatiivisesti ei ole se mitä kaivataan meidän arkeen. On ikävä kuulla lapsilta äidiltä palattuaan, että ”äiti oli taas vaan puhelimella, äiti pakotti valokuviin, äiti taas teki meistä jutun, meidän piti esittää tämmöstä videolle” varsinki kun lapset on useaan otteeseen sanonut etteivät sellaista halua. En tiedä, onko itselläni oikein mitään valttikortteja auttaa asiaan kun ei miehenkään sanomiset ole asiaan auttanut.

Sekin että kyseinen äiti on tietyllä tapaa paikallisille tuttu, kun somessa puhuu exästä ja heidän menneisyydestä aletaan meitä piikittellä. ”Miten voit olla tollasen mielensäpahottajan kanssa yhdessä? Huono isä ainakin äidin mielestä, miten voit muka tilannetta auttaa?” Itse en edes tiedä, mitä kaikkea sinne someen on tuotettu ja sanottu, mutta tuntuu varsin ikävältä. Se että meidän suhde, joka ainakin omasta mielestä on tällä hetkellä se turvallisin ja parhain tilanne mikä voi olla, on somessa se vaaran esimerkki mitä kaikkien erovanhempien tulee varoa, varsinkin jos olet se ylimääräinen.

Lasten kanssa tullaan toimeen, tässäkin ehkä se, että en pakota arvostamaan itseäni ja toimin samoilla ehdoilla kun isäkin, on ehkä auttanut. Lapset usein puhuvat, että isän luona on kivaa kun olen paikalla ja tehdään silloin erilaisimpia juttuja mitä vain isällä ollessa, tai mitä äidillä saisi tehdä. Äidin paikkaa en siis ole viemässä, mutta arvostan sitä että olen saanut lapsilta luotettavan aikuisen leiman.

sydän ja nolla puhekuplassalotaulussa

Kuva Prateek Katyal. Ylin kuva Sticker Mule.

Sen takia tämä tilanne häiritseekin enemmän tämän äidin osalta. Halutaan tehdä sisältöä siitä kuinka hyvin hänellä menee, kuinka huono isä on, kuinka tärkeitä lapset ovat ja miten erikoista heidän arkensa on. Ja tämän kääntöpuolena on hänen loistokkuutensa kiilottaminen ja meidän arkeemme kapuloiden iskeminen.

Se miten meidän henkilökohtaisiin tileihin tehdään valituksia, että ei ole oikeutta julkaista tällaista, tai pommitetaan yksityisviesteillä uhkailuja miten tuhoamme lasten elämän negatiivisuudella ja huonolla vanhemmuudella sattuu. Varsinkin kun meidän ja meidän oman lähipiirin mukaan meidän uusioperhe-elämä on sellaista mistä ei voisi olla enemmän kuin tyytyväinen. Pelkästään se että yrittää lapsia lohduttaa äidin käytöksestä ja kannustaa sanomaan enemmän vastaan oman identiteetin suojelemisessa on jo extra työtä, mutta se miten sen muotoilee ettei kuitenkaan lietso lapsia käymään sotaa äitiään vastaan on toinen työn sarka.

En enää tiedä miten voisin tätä mielipahaa helpottaa, taikka tätä äitiä ohjata, koska hänen mielestään käyn sotaa häntä vastaan. Kuitenkin haluaisin että välit olisivat hyvät, ettei tarvitsisi miettiä voiko lasten kanssa mennä paikkaan x, koska jos törmätäänkin siellä niin saan kuitenkin vain toruja. Toruja siitä miten lapset on puettu väärin, väärään aikaan tämäkin aktiviteetti, hiukset laitettu väärin tai muuta tämmöistä.

Vai olemmeko vaan tuomittuja kärsimään äidin somemaineesta tahtomattamme ilman pois pääsyä?”

Nimim. ”ilkeä” äitipuoli

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Saako ex somevaikuttaa yhteisiä lapsia hyödyntäen?”

 • Voikukka sanoo:

  Tuli mieleen vähän sivusta, että täyttyykö tuossa jo kunnianloukkauksen kriteerit sinun miestä/teitä kohtaan, jos levitellään yksityiselämään kuuluvia tietoja, esim eron tksityiskohtia tai jotain tietoa teidän nykyisestä elämästâ?

 • Anni sanoo:

  En ota kantaa tuohon, mitä se sun nyksän exä kirjoittelee. Enempikin ihmettelen miten hän kehtaa julkaista kuvia lapsistaan someen. Vaikka lapsi ymmärtäisikin netin vaarat ja sen ettei ne kuvat tosiasiassa koskaan katoa, niin ilman lupaa ei ikinä saa kenestäkään otettuja kuvia julkaista. Ja ei lapset kyllä voi ymmärtää asiaa. Eihän toi kuvia jakava äitikään ymmärrä. Kun lapsi joskus aikuisena tajuaa, kuinka paljon oma äiti on jakanut kuvia ynnä muuta tietoa itsestä, niin siinäpä äiti selittelee. On ihan perus lastensuojelua vältellä lasten kuvien jakamista nettiin. Joskus voisi hetken miettiä myös mistä pedofiilit keräävät söpöjä lasten kuvia? Jep, lasten omien vanhempien sometileiltä. Onko ihan pakko herätellä yhdenkään pedofiilin kiinnostusta? Tämä nyt on se pahin tilanne, minne kuvat saattaa joutua, mut haloo, on tuhat syytä suojata lapsia. Ja onhan tuossakin exän äidillä lapset vain pelinappuloita jossain kampanjoinnissa. Säälittävää.

 • Voi niitä exiä sanoo:

  Anteeksi, mutta kuulostaa aika lapselliselta. Tehkää oma video missä lapset kertoo etteivät tykkää kun äiti pakottaa heidät julkaisuihin. Älkää kuunnelko äidin valituksia vaan pitäkää rajat. Asia on isän käsissä, mutta hän on ilmeisesti pehmeä ja mielummin myötäilee exäänsä? Äitipuolena ymmärrän tunteesi, mutta olen kokemuksen kautta oppinut ettei kannata ottaa miehen exästä itselleen tehtävää. Keskity omiin asioihin niin voit paremmin. Ex ei muutu. Ongelma poistuu kun lapset kasvaa.

 • Hmph sanoo:

  Lapsilla on yksityisyyden suoja ihan kuten muillakin ihmisillä. Joten jos lapsi ei halua esiintyä näissä kuvissa ja videoissa niin häntä ei saa pakottaa tai luvata julkaista. Ei edes vastasyntyneestä.