On Instaa ja Facea, on TikTokia ja Twitteriä. On aikuisia ja lapsia, jakamassa kokemuksia, tekemisiä, hassujakin kommelluksia. Mutta onko julkaisuihin kaikkien osallistujien suostumus? Tarvitaanko sitä, jos kyseessä on pieni lapsi? Saako lapsista, vaikka olisikin ”oma”, jakaa kuvia ja videoita nettiin, kun niitä ei välttämättä saakaan enää pois vaikka joskus haluaisi? Tätä miettii Avaudu tästä -lomakkeella keskustelunaloituksen lähettänyt lukija nimimerkillä Äidin mussut somessa:

“Ihania kuvia, ihania tilanteita ja tarinoita. Lasten kuvat ja tekemiset on jaettu someen jo ennen kuin he osaavat puhua ❤️ Ennen kuin mussut edes tietävät että tämmöinenkin maailma on oman kodin lisäksi. Ajatelkaas, netissä on jo sun koko elämä, ekat kakat potassa, nakutanssit rannalla, hetket leikkipuistossa, niin naurut kuin raivarit.

Sitten rakkaat lapset kasvaa, Minttu 8 v. hoksaa katsoa äidin puhelinta ja mitäs sieltä Facebookista löytyykään! 😱 Äiti, olenko minä tuossa?! Kuka sen on nähnyt, mihin sen olet laittanut? Minä en halua, että kaikki näkee mua! Nyt äiti voi miettiä, että oliko oikein jakaa koko lapsen elämä nettiin?

Jakaminen alkaa synnytyksestä ja loppuu vasta kun lapsi oppii itse käyttämään älylaitteita tai oppii puuttumaan tähän, eli noin 8-12 vuotiaana. “Kiitos äiti, että jaoit mut puolinakuna hassuissa vaatteissa leikkimässä siskon kanssa ja nyt koulukaverit oli sen nähny ja nauraa mulle.””

Mitä mieltä olet, onko vanhemmilla oikeus julkaista lapsista ilman lapsen lupaa? Keskustellaan kommenteissa!

Artikkelikuva Adem AY.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 19 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

19 vastausta artikkeliin “Mitä sinä julkaiset lapsistasi someen?”

 • Lasten oikeudet huomioitava sanoo:

  En ole koskaan julkaissut lapsistani tunnistettavia kuvia. Mitä nettiin laittaa, jää sinne ikuisesti. Lapsilla on oikeus yksityisyyteen ja vanhemmilla ei ole oikeutta päättää pienen lapsen puolesta kuvien julkaisusta. Vasta sitten kun lapsi on riittävän kypsä ilmaisemaan oman tahtonsa ja kertomaan haluaako kuvia julkaistavan vai ei, voi vanhempi julkaista kuvia. Ja aina vain lapsen luvalla ja aina vain sellaisia, jotka kunnioittavat lasta.

 • Järki käteen sanoo:

  En näe ongelmaa julkaista kivoja kuvia lapsistani silloin tällöin. Ei kai kukaan laita kuvia kakoista ja nakuluista ja raivareista…

 • Meiakeiu sanoo:

  Harvakseltaan julkaisen, ja silloinkin harkiten. Julkaistut kuvat yleensä sellaisia, ettei niistä tunnista. Nakukuvia tai pottajuttuja en ole julkaissut, enkä tule julkaisemaan.

 • Mami sanoo:

  En ole itse julkaissut mutta valitettavasti on sukulaisia jotka ottavat kuvia lapsesta ja julkaisevat ilman lupaa, eivätkä välitä vaikka me vanhemmat kiellämme.

  • LepoLiisa sanoo:

   Meilläkin ongelmana ”mummun oikeus” lapsenlapsiinsa, ja mummu katsoo oikeudekseen julkaista ihan mitä sattuu kuvia mun lapsista. Ollaan muun muassa tästä syystä vähennetty tapaamisia, jolloin mahdollisuuksia kuvien räpsimiseen ei ole niin usein. Mies on kokonaan lopettanut kuvien lähettämisen äidilleen, kun kiertoon lähtevät välittömästi kielloista huolimatta. Tosi inhottavaa.

 • Kake sanoo:

  Ja taas unohdetaan että näiden palvelujen ikäraja on 13 ja watsapissakin on 16 että ei pienenien pirpanoiden edes pitäs voida käyttää niitä.

 • Eevia sanoo:

  Minusta kyse ei niinkään ole se mitä vanhemmat jakavat lapsistaan someen vaan se mitä lapset itse ja heidän kaverit sekä tutut jakavat someen.

  Harvasen viikko saa soitella puoliluokkaa läpi että poistavat kuvia ja videoita netisä tai edes laittavat yksityisasetukset kuntoon.

  Kaikkein räikein oli viimevuonna tytön luokkakaveri kuvasi liikuntahallin pukutiloissa ystäviään ilman vaatteita tai puolipukeissa tiktokkiin.

  Josko vanhemmat avoimesti näyttäisivät lapsille esimerkkiä miten ja mitä voi kuvista jakaa niin sinä olisi jo jotain.

  ”Hei katsotaan millaisia kuvia minä olen jakanut omilla tileilläni ja miksi olen valinnut juuri ne, hei onko tämä sinusta hyvä kuva minkä voin jakaa?, hei nyt tule tänne näytän kun siivoan kuviani somesta”
  Tehkää asioita yhdessä ja lapsetkin oppii…

 • Iida sanoo:

  Mun yks sometuttu jakaa lapsistaan ja heidän elämästään jatkuvasti kuvia. Kesälomakuvia mökiltä naku-uinnilta ja kyseessä kouluikäiset lapset. En jakaisi enää tossa vaiheessa mitään, herkästi menee luokkatovereiden tietoon ja mitäs sitten tapahtuu 😔

 • Ylisuojeleva äitikö? sanoo:

  Tätä olen miettinyt itsekin. Sitten kun jaetaan lapsen sairauksista julkisesti kaikki mm mitä lapsi sairastaa jne. Eräskin äiti jakoi vakavasti sairaan lapsensa tarinaa kuvilla ja nimillä, kyseinen äiti tuli sitten kadulla vastaan eräänä päivänä ja mietin tervehtiväni, sitten tajusin että eihän tuo äiti minua edes tunne, mutta minä tiedän heidän elämästään todella paljon ja lapsen sairaudesta jne. Tämä pistää miettimään mitä kaikkea someen jaetaan ja ketkä kaikki niitä voikaan lukea… ymmärrän täysin vertaistuen tarpeen mutta kannattaako sitä hakea tunnistettavilla kasvo kuvilla julkisesti? Muista että seuraajasi instassa voi olla kuka tahansa vaikka profiili näyttäisi aidolta…

 • Mama sanoo:

  Meidän lapsemme eicät ole somejulkkiksia. Heidän kasvojaan tai nimiään ei julkaist sosiaalisessa mediassa ollenkaan. Tämän päätöksen teimme miehen kanssa esikoisen synnyttyä ja sama on pitänyt vaikka lapsia on jo useampia. Kuvia selästö ym kuvia joist ei voi tunnistaa ja kasvot ei näy julkaisen kyllä.. kasvokuvien aika on sitten kun he ovat tarpeeksi vanhoja päättämään asiasta itse, mutta koska se on en tiedä vielä 🙂

  • Dodii sanoo:

   Minä olen aina ihmetellyt että ketä varten moisia kuvia julkaistaan jossa näkyy lapsen selkä, varjo tai jokin yksittäinen ruumiinosa tai vaate.
   Eikö voisi vaan olla ihan kokonaan laittamatta kuvaa tai laittaa edes vaikka jonkun kivan maisemakuvan.. Ketään kiinnosta jonkun selkä, anteeksi nyt vaan.

 • Mummeli sanoo:

  Voihan ne tilin asetukset olla sen verran yksityiset, että kuvia voi halutessaan jakaa. En itse jakaisi mitään perhekuvia yleiseen levitykseen, vaikka ketään ei ehkä niitä kiinnostaisi katsellakaan. Kaikki eivät käytä tietoa hyvään.

 • Yks äiti vaan sanoo:

  Olen sitä mieltä, että minun facebook – profiilini on minun profiilini. Ei lapseni. Olen seurannut kuinka jotkut äidit sekoaa täysin, kun lapsi syntyy. Niin että ei oikein erota onko profiili äidin vai lapsen, kun profiilikuvia myöten kaikki kuvat on pelkästään lapsesta, julkaisuista puhumattakaan. Päätin jo aikaa sitten että en koskaan julkaise lapseni kuvia somessa tai jos julkaisen, niissä ei näy kasvot. Puolialastomia kuvia en ikimaailmassa julkaisisi. Voin itse vaalia ihania hetkiä, hassuja juttuja, tärkeitä kehitysaskelia ja katsella kuvia lapsestani, joka tietysti on minusta suloisin ja kaunein koko maailmassa. Someen minun niitä ei ole mitään tarvetta jakaa. Ja niin kauan kuin lapseni ei ymmärrä somesta mitään, olen tosi onnellinen.

 • Ei mitään sanoo:

  Lapsen synnyttyä julkaisin kuvan varpaista. Synttäreistä kuva kakusta tai koristelusta. Näin miehen kanssa sovittu. Myös isovanhemmat ohjeistettu asiasta. Lapsemme elä ei ole julkista. Muutenkaan en julkaise mitä sattuu vaan harkitusti ja harvoin.

 • Äiti sanoo:

  Saan varmaan nyt selkääni, mut mä julkaisen välillä instagramiin kuvia mun lapsesta. Mut ne on aina semmosia asiallisia, missä on vaatteet päällä ja muutenki harkittuja eikä mitään isomman lapsen kannalta ”noloja”. Ja mun somekanavat on yksityisiä. Puolustuksena todettakoon et laitan niitä kuitenkin harvoin ja harkiten.

  • Näin on sanoo:

   Kaiken minkä someen /nettiin laitat on ja pysyy. Kenen vaan käytössä pikku hiljaa jos joku haluu.

   • Rajansa kaikella sanoo:

    Et ole ainut, puolet sometuttavistani tekee tuota samaa. Eri asia sitten ketä ne julkaisut oikeasti kiinnostaa…
    Mutta sen kyllä huomioisin vielä että vaikka suoraa kuvien jakamisoikeutta ei olisikaan, niin ihmiset voi ottaa kuvakaappauksia vaikka mistä. Ja sitä kautta voi levitä sitten muualle. Mutta, ei se kait kovin yleistä ole. Tai en minä tiiä. Sanotaan näin että se riski on olemassa että joku tallentaa omaan puhelimeen ja käyttää niitä lasten kuvia väärin. Mutta nää täytyy jokaisen vanhemman itse harkita parhaansa mukaan. En kivittäisi, jos silloin tällöin jotain tärkeitä kivoja päivityksiä lapsiinsa liittyen jakaa. Mutta joillakin se menee vain niin yli ja sinne kuplaan ei mahdu mitään muuta ja sitten kuvitellaan et ne ihan oikeesti kiinnostaisi muitakin kun tyyliin joka siirtymä nähdään tärkeäksi päivittää kuvan kanssa🤦

 • Nimetön sanoo:

  Minun mielestäni lapsista ei kannata jakaa kuvia missään somessa, ikinä. En ole antanut kuvauslupaa päiväkodille enkä koulullekaan, varsinkaan jos materiaali julkaistaan netissä.

 • Itekkin oon poistanut lapsuuskuviani kotialbumista, joten... sanoo:

  Kyllä varmaan voi vaikka tuoreesta vauvasta laittaa yksittäisen kuvan, kuten myös vuoden tai pari täyttävästä taaperosta synttäreinä, kunhan on joku suht neutraali eikä mikään hulluttelukuva. Hirveitä määriä niitä kuvia en kyllä menis laittamaan, ja ilman kuviakin miettisin kahdesti, että mitä tarinoita jakaisin alustalla, jossa minut voi suoraan yhdistää lapseen. Kuvien jakaminen perheenjäsenille yms. whats upissa tai vastaatavassa onkin sitten mielestäni jo paljon vapaampaa.