Onko sulla ihan syötävän suloinen lapsi? Tai useampia? Olettaen että sinulla on lapsi tai useampia, vastaus on KYLLÄ.

Ihmisluontohan on sillä tavalla kiva, että ne omat jälkeläiset ovat fiksuja, ihania, suloisia, hauskoja ja kaikin puolin mahtavia. Eipä siis ihme, että heistä haluaa ottaa tosi paljon valokuvia. Monet haluavat myös jakaa nämä kuvat sosiaaliseen mediaan, koska pitäähän niitä ihania lapsia muillekin näyttää!

Harva se päivä tulee siis kontattua lapsen perässä ja maaniteltua ”kato tänne kulta, kato äitiä joo, hymyile, uudestaan!” tai painostettua esiteinejä, että minä sitten haluan teistä niissä juhla-asuissa jälkeen kuvat, että valmistautukaa henkisesti!!!

Näyttelijä Catherine Zeta-Jones kuvaa lapsiaan niin paljon, että lapset kutsuvat häntä mammarazziksi, mikä on tietenkin väännös sanoista mamma ja paparazzi. Aika moni voi varmaan samaistua Zeta-Jonesiin ja tunnustaa olevansa mammarazzi – tai papparazzi!

Kuvien ottamiseen voi olla monta syytä. Tyypillisesti oma lapsi on vaan niin ihana, että häntä haluaa kuvata. Toki haluamme myös muistoja lapsen kasvamisesta ja eri kehitysvaiheista. Sekä tietysti matkoista, lomista, juhlista ja sen sellaisista.

Samalla tavalla kuvien somettamiselle voi olla monta syytä. Joillekin se on jopa työ, ja osa taas haluaa jakaa kuvia lapsistaan niille kavereille ja sukulaisille, jotka asuvat kaukana. Toisille sosiaalinen media on ajanvietettä, jota ei sen tarkemmin pohdita, vaan kuvia julkaistaan spontaanisti jos sattuu jotain hauskaa tai lapsi on erityisen söpö. Sosiaalinen media ja jatkuva valokuvaaminen sekä kuvien jakaminen kuuluvat nykyiseen maailmanmenoon, eikä kaiken tekemisen takana ole sen kummempaa syytä. Söpöstä lapsesta on kiva jakaa hauska kuva, ja on mukavaa kun muut tykkäävät siitä. Ja mehän haluamme nähdä muiden kuvia, joten julkaiseminen on siltä osin täysin perusteltua.

Osalla kuvien julkaisun takana voi olla liiallista hyväksynnän hakemista (kaikkihan me jonkin verran haemme hyväksyntää, se on normaalia!) tai tarve ylläpitää kulisseja. Joskus ihminen saattaa kokea, että jos asiasta ei löydy todistetta somesta, sitä ei ole tapahtunut. Lapsikuvien julkaisemisen syynä voi olla myös se, että vanhempi ei halua jakaa kuvia itsestään, esimerkiksi siksi että ei pidä ulkonäöstään.


Ylin kuva Jessica to Oto O.

Jos tuntuu siltä, että julkaiset kuvia siksi, että olet riippuvainen huomiosta tai koet, että sinun elämäsi pitäisi näyttää sosiaalisessa mediassa joltakin, kannattaa ehkä ottaa pieni somebreikki. Tai ainakin voi olla hyvä miettiä omia motiivejaan ja uskomuksiaan.

Jos taas kuvien julkaisu on sinusta (ja kuvauskohteista!) mukavaa, jatka toki mammarazzin uraasi. Mutta muista seuraavat:

– Jos jonkun tietyn kuvan julkaisu epäilyttää sinua, ja mietit kannattaako, jätä se julkaisematta.

– Kysy lapselta kuva kuvien ja videoiden julkaisuun jos hän on riittävän vanha siihen. Kunnioita lapsen päätöstä! Kuva voi sinusta olla hauska, mutta teinisi mielestä ei.

– Keskustele lapsesi kanssa sosiaalisen median käytöstä ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

– Jos lapsi on niin pieni, että hän ei osaa antaa suostumustaan, käytä omaa harkintaasi. Siis oikeasti käytä sitä. Taaperon raivarit saattavat olla tosi huvittavia, mutta niiden takana on ihan aito tunneryöppy. Miltä sinusta tuntuisi, jos itkuasi ja huutoasi kuvattaisiin videolle ja julkaistaisiin someen ilman lupaasi?

– Muista suojella lapsen yksityisyyttä.

– Mieti, ketkä kaikki kuvan näkevät. Voit itse rajata yleisöä vain jossain määrin. Kaikki netissä olevat kuvat on mahdollista kopioida, tallentaa ja välittää eteenpäin.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Oletko sinä mammarazzi?!”

  • Minttu sanoo:

    3 lasta ja 0 kuvaa omista lapsista somessa. En myöskään julkaise kuvia toisten lapsista. Olen myös joutunut pyytämään, että kuva, jossa lapseni kasvot näkyvät, poistetaan somesta.

  • Me sanoo:

    Itse en ole laittanut ainoata kuvaa lapsestamme someen. Mieheni kanssa sovinme pelisäännöt jo ennen lapsen syntymää. Tämä oli meidän päätös ja se sopii hyvin meille 🙂 ei minua edes ole houkuttanut laittaa kuvia. varsinkin kun toiset postaa 20 kuvaa samasta hetkestä, eikä muksulla efrs kerkeä ilme muuttua. Tai muuten päivittäin sen 20 kuvaa. Ni jestas. liika on liikaa.
    Mutta kukin omalla tyylillään