Lapsilla, jos joillain on jakautunut huomiokyky. On hämmästyttävää, miten tarkat aistit heillä on joissain asioissa, ja kuinka toisia eivät kykene havaitsemaan lainkaan.

Makuaisti

Jos ruoassa on yksikin milli kertaa milli -kokoinen pala sipulia, lapsi maistaa sen. Lapsi myös näkee sen, ja onnistuu poimimaan sen pikku sormillaan dramaattisesti yökkäillen. Mutta jos lapselle tarjoaa karkkia, on ihan sama mitä karkkia se on. Lapselle ei ole olemassa sellaista asiaa kuin ”paha karkki”. Kaikki karamellit ovat mannaa taivaasta!

Ympäristön havainnointi

Lapsi havaitsee mitä tahansa. Mittarimadon, muurahaisen, kiiltävän roskan ja kaikenlaista sellaista, mitä aikuisen silmä hädin tuskin näkee. Lapsi myös löytää piilotetut joululahjat mistä tahansa jemmasta. Mutta yritäpä saada lapsi löytämään eteisestä oma kenkänsä. Jos lapselta kysytään, kenkä on imeytynyt madonreiän kautta toiseen ulottuvuuteen, eikä sitä ole olemassa enää. Kun vanhempi tulee eteiseen, kenkä löytyy sekunnissa. Tai vartissa, mutta löytyy kuitenkin.

Kuulo

Asioita, joita lapsi ei kykene kuulemaan: käskyt, kehotukset ja pyynnöt, tyyliin ”tule auttamaan”, ”pese hampaat” ja ”siivoa huoneesi”.

Asioita, joita lapsi kykenee kuulemaan: herkkujen käärepapereiden avaaminen talon eri kerroksessa.

Hajuaisti

Lapsia ei paljoa haittaa piereskelyt tai muut ällöt hajut, mutta ei pidä erehtyä luulemaan, että heillä olisi huono hajuaisti. Kokeile syödä suklaata salaa piilossa, ja tule lastesi luo. Ne haistavat sen hetkessä kuin verenhimoiset sakaalit!!

Tunto

Lapsi nauttii ihan hentoisestakin sivelystä ja lasta alkaa kutittaa jo ennen kuin kutittavat sormet edes osuvat ihoon. Mutta toisaalta lapset kaatuvat, putoavat ja muksahtelevat kaikkialle, ja jatkavat menoa ihan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jos itse pelmahtaisit pyllyllesi monta kertaa tunnin sisällä, tuskin menisi kauan kun et enää edes nousisi ylös vaan jäisit lattialle itkemään.

Kyky aistia väsymys

Lapsi ei tunne väsymystä. KOSKAAN. Hän on kuin huumaavia lääkkeitä vetänyt sissi, jolle sanoja ”väsymys” ja ”uni” ei ole edes olemassa. Mutta lapsi aistii vanhemman väsymyksen pettämättömän tarkasti, ja pistää täysimittaisen shown päälle juuri silloin, kun vanhemman väsymystila on huipussaan.

Nälkä ja jano ja pissahätä

Lapsella ei ole nälkä eikä jano eikä pissahätä, paitsi kolmen minuutin päästä kun ollaan ehditty pakkautua autoon ja lähdetty ajamaan. Myöskään iltaisin lapsella ei ole nälkä eikä jano eikä pissahätä, paitsi sen jälkeen kun lapsi on peitelty sänkyyn ja pitäisi jo nukkua.

Yliluonnolliset vaistot

Lapsi tietää, milloin sinulla on kiire, hepuli tai karkkia piilossa. Lapsi tietää, milloin aiot asettua viinilasin kanssa katsomaan elokuvaa. Äläkä vaan erehdy luulemaan että se onnistuu! Ja lapsi tietää, että valehtelet, jos sanot hänelle, että et ole varma onko neuvolassa tällä kertaa rokotus. Turha edes yrittää huijata, lapset tajuavat nämä jutut!

P.S. Jos epäilyttää, näistä merkeistä tiedät, että olet vanhempi!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia