Nyt on aikaa siivota, remontoida, askarrella ja ennen kaikkea kuntoilla! Ollaan sitten hyvässä tikissä kun vihdoin pääsee taas pyörimään tuonne ulkomaailmaan ihan turhan tähden! Valitettavasti vaikka tätä “ylimääräistä” aikaa on ollutkin jo se puoltoista kuukautta ja rapiat, niin allekirjoittanut ei ole suorittanut mitään näistä, mutta somea on tullut selailtua, ja kyllä jotkut muut mammat suorittavat minunkin puolestani. Tai ainakin siltä se näyttää instassa.

Somesta voi tällä hetkellä bongailla monia erilaisia karanteenivanhempia tyypeittäin, ja jos on tarpeeksi aikaa tuhlattavana kotitöitä (ja lapsia) vältellessä, niin ehtii myös listata erilaisia tyyppejä muillekin bongattavaksi. Näyttäisi siis että olen Välttelijä-Vilma, kukas sinä olet?

Välttelijä-Vilma

Aloitetaan tästä, koska itsestään on aina helppo kirjoittaa ja varsinkin huomata ne negatiiviset puolet, ja tuoda ne kaiken kansan luettaviksi, eiks je?

Välttelijä-Vilma ei nyt vaan jaksa. Ei jaksa suunnitella viittä ateriaa päivässä neljälle eri ruokavalioiselle jälkeläiselle. Ei jaksa pestä kuutta koneellista pyykkiä päivässä ja imuroida lasten perässä. Eikä todellakaan jaksa stressata siitä mitä kaikkea nyt pitäisi tehdä. Vilma ei joogaa eikä osallistu virtuaalizumbaan. Vilma ei valmista viiden ruokalajin, tai edes kahden, päivällistä tai lounasta päivittäin, ja Vilma huomaa kyllä lastenhuoneen kaaoksen, mutta sulkee oven mieluummin kuin tappelee murkkuikäisen kanssa joka päivä sen siivoamisesta uudestaan. Se huone kun tuppaa räjähtämään aina tunti siivoamisen jälkeen ihan yhtä suureen kaaokseen, joskus jopa suurempaan.

Vilman kodissa eivät nurkat kiillä korona-aikana, ja syödään mitä löydetään, välillä (usein) jopa valmisruokaa, tai vähintään puolivalmista. Kotityöt hoidetaan kun ehditään, ja delegoidaan tarvittaessa muille perheenjäsenille, eikä Vilma jaksa stressata jos pyykkikasa välillä pääsee vähän kasvamaankin. Välillä Vilma voisi kyllä vähän tsempata, ainakin Pyykkäjää-Pirjon mielestä.

Pyykkääjä-Pirjo

Mistä tätä pyykkiä oikein riittää?! Sitä voisi kuvitella että kun kukaan ei kulje missään, olisi pyykkiäkin paljon vähemmän mutta ehei, jostain sitä tuntuu pukkaavan jopa enemmän kuin ennen! Pirjo pyörittää pyykkirumbaa päivästä toiseen, koneellisia koneellisten jälkeen mutta homma ei vaan vähene. Pyykkihuone onkin Pirjon kotitoimisto nro. 2, jossa saa rampata työpuheluiden ja videopalaverien välissä.

Välillä Pirjo pyytää muita perheenjäseniä auttamaan, mutta sitten saadaankin stereotypisesti värjääntynyttä pyykkiä, koska eihän sitä voinut tietää että pyykissä olevasta suoraan pakasta otetusta kankaasta, jota käytettiin joskus pöytäliinana, voi yllättäen lähteä paljonkin väriä kuudessakympissä pestessä. Puhtaiden pyykkien poislaittaminenkin tuottaa kummasti vaikeuksia, koska jos pyydetään hakemaan omat vaatteet pois niin yllättäen kasa sukkia ja alusvaatteita ei kuulu kellekään. Paitsi sitten kun Pirjo käy ne läpi.

Pirjoa lohduttaa ajatus säiden lämpenemisestä, koska silloinhan vaatteet vähenevät ja selvitään vähemmillä koneellisilla. Ainakin niin Pirjo toivoo, niin kovasti.

Kuva Daniel Herron.

Mindfulness-Milla

Karanteeniaika on yhteistä aikaa perheen kanssa ja yhteinen aika on lahja! Muistakaa nauttia siitä, Milla ainakin muistaa. Voisi kuvitella että Millan erityispiirteenä on mindfulnessin harjoittaminen, mutta ehei, Millan ei edes tarvitse, hän nyt vaan on luonnollisesti tietoisesti läsnä just tässä hetkessä, ja arvostaa sitä, ja tietysti myös perhettään, joka sekin on lahja.

Milla nauttii poikkeustilan tuomasta “hitaasta elämästä”, ja jakaa oivalluksiaan myös somessa seuraajilleen. Milla keskittyy positiiviseen, ja tilanteen tuomiin mahdollisuuksiin, nyt on loistava aika kehittää itseään! Milla on inspiroiva, ja ihana, mutta voi aiheuttaa kateutta ja jopa vähän ärsyttää muita, vähän vähemmän Zen-piirteisiä äitejä.

Pysy kotona, pysy turvassa

Kuva Sandie Clarke.

Ahdistuja-Arja

Arja ei voi mennä kauppaan, koska ihmiset eivät tottele hallituksen ohjeita ja kokoontuvat kuitenkin vähintään kaverien kanssa kotona viininmaistelun merkeissä!! Paitsi että Arjankin perhe syö kotona ollessaan paljon enemmän kuin silloin, kun osa ruokailuista hoidetaan kodin ulkopuolella, ja siksi Arjankin jääkaappi huutaa tyhjyyttään vähän liian usein. Ja koska ruokakassipalvelun saisi kotiin vasta viikon päästä, on Arjan pakko itse lähteä markettiin. Ja sepä se vasta ahdistaakin. Onneksi Arjalla on kertakäyttömaskeja ja -käsineitä, mutta mikä auttaisi kun kaupassakaan ihmiset eivät osaa pitää niitä turvavälejä vaan suorastaan hengittävät niskaan kassajonossa?!

Kuva Engin Akyurt.

Onneksi vessapaperia ja makaronia sentään riittää kuukausiksi, sillä Arja oli fiksu ja valmistautui karanteeniin jo kun koronasta alettiin ensimmäisen kerran puhua pandemiana. Ehei Arja ole hamstraaja, vaan järkevä ja valmistautunut.

Arjaa ahdistaa muidenkin puolesta, esimerkiksi teinin, joka päätti leikata karanteeniotsiksen tiktokin inspiroimana ja itkee nyt kun ei pääse kampaajalle, tai toisen vähän vanhemman teinin, joka puolestaan keksi sheivata kulmakarvansa, jotta voi sitten piirtää ne itse kynällä “korkeammalle”.

Kuva Carl Barcelo.

Liikkuja-Lilja

Lilja on päättänyt että kun rajoitukset puretaan niin ainakin hänellä on jotain näytettävää, oma upea kroppansa! Lilja on paastonnut ja puhdistanut, sisäisesti siis, ja perusteellisesti, sillä vaikka vessapaperi olisikin loppu niin peräruiskepusseista ei ole pulaa.

Lilja osallistuu päivittäin vähintään kahdelle verkkoliikuntatunnille, ja lisäksi ulkoilee lasten kanssa aamuin ja illoin, mieluiten niin että Lilja lenkkeilee ja lapset pyöräilevät perässä.

Liljan kotona syödään superruokia, lasten protestoimisesta huolimatta. Kukkakaalipyre nyt ei ole ihan sama asia kuin perunamuusi, vaikka voissa paistaisikin, ja tämän vuoksi päivällispöydän kiukuttelut tuntuvat pahenevan päivä päivältä. Herkkupäivänä Lilja valmistaa ohranjyvässmoothien kera ketopannareita, joista ei kyllä erimerkiksi Nautiskelija-Nellille tulisi kuin paha mieli.

Pannukakkuja.

Kuva Fa Barboza.

Nautiskelija-Nelli

Toisin kuin Lilja, joka kuoriutuu koronakotelostaan upeaksi perhoseksi, Nautiskelija-Nelli ei kuoriudu kuin korkeintaan yöpuvustaan, ja siitäkin vain jos pitää lähteä kauppaan, postilaatikolle voi mennä yökkärissäkin.

Nelli ottaa karanteenin rennosti ja enimmäkseen sohvalla makoillen. Nellin lapset huolehtivat itse herätykset aamun oppitunneille, ja näin Nelli saa nukkua aamulla pidempään, koska illalla lipsahti taas vähän valvomisen puolelle, koska netflix ja napostelu. Nellin onni on joustava työaika, joka antaa Nellille mahdollisuuden työskennellä etänä silloin kun energiataso on parhaimmillaan: yleensä kolmen kahvikupillisen ja viinerin jälkeen.

Kuva Emily Bauman.

Mutta hetkinen, allekirjoittaneesta löytyy kyllä myös Nellin piirteitä, ehkä meitä äitejä (tai isiä) ei ihan näin helposti voi kategorioidakaan? Sinne meni sekin tunti tehokasta kotityöaikaa.

Inspiraatiota avautumiselle haettu täältä.

HOX! Nyt voit voittaa ÄMPÄRIN kaikilla herkuilla! Lisäksi SOMEN SUOSIKKI Satisfyer Pro 2 nyt erityishintaan vain 14,90!! Klikkaa kuvaa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia