”Korona, se malja millä saa itsensä tuntemaan taas vähän paremmaksi kuin muut. Somealustat on muuttuneet koronataisteluiksi. Varsinkin äidit ovat tässä kunnostautuneet pönkittääkseen omaa vanhemmuuttaan ja nostaakseen itsensä ylemmäs kuin muut.

Samat äidit kyselee somessa käykö teidän lapset leikkimässä muiden kanssa, koska MEIDÄN EI! Koska hallitus on niin määrännyt! Että taas oli puistossa ainakin viisi nuorta ja kukaan ei noudattanut turvavälejä. Siellä oli leikkipuistossakin lapsia vanhempiensa kanssa, varmaan jonottavat pienet kaksivuotiaat liukumäkeenkin ilman metrin väliä. Ja taas meni meidän Minttu-Villen luokkakaveri Jaska-Joonatanin kanssa pyörällä ohi meidän talon. Ja ”meidän lapset kysyy että miksei me voida kun kaikki muut voi?”.

Kyllä on taas huonoja vanhempia kun ei viitsitä kieltää lapsia, ei haluta tuottaa pettymyksiä ja lukita niitä sisälle. Ja käydään kaupassakin! Että kyllä MEILLÄ vaan lapset kunnioittaa vanhempia ja ME olemme tämän yhteiskunnan selkäranka kun elämme perusterveinä karanteenia vastaavassa tilassa lasten kanssa. Ketään ei nähdä ja kauppakassitkin tuodaan kotiovelle.

Kuva Dmitry Ratushny. Ylin kuva Glen Carrie.

Kun mun tekisi vain mieli muistuttaa että terveitä ihmisiä ei ole kielletty tai suositeltu elämään karanteenissa kolmea kuukautta. Vaan vähentämään kontakteja. Että vaikka sinä olet tehnyt päätöksen että teidän Kissanminttu ja Ville-Kalle elävät kolme kuukautta ilman sosiaalista kontaktia niin jollain toisella perheellä voi olla toisenlainen tilanne. On voitu sopia ystäväperheen kanssa että mielenterveyttä tukeaksemme, käydään kerran viikossa yhdessä metsäretkellä. Koska molempien perheiden vanhemmat tekee etänä töitä ja lapsetkin on vain kotona. Tai että lapset saa ulkoilla siinä Oman kodin omalla pihalla yhden ja saman ystävän kanssa. Ja kunhan kaikki on terveitä tietenkin.

Ei ole kyse siitä että juuri SINÄ olisit se parempi vanhempi koska et anna lapsesi nähdä ketään. Juuri sinä et voi tietää muista kun oman perheesi tilanteista. Eristäytyminen ystävistä voi joillekin olla todella iso asia. Ei se ole välttämättä mitään ”pienen epämukavuuden sietämistä”. On lapsia joille on ihan ok olla vain oman perheen kanssa esim koko kesä. Varsinkin pienet lapset. Mutta on myös lapsia joille ne ystävät ja muu sosiaalinen elämä on niin tärkeää että kuukauden eristyksen jälkeen, alkaa pää hajota.

Kuva Kelly Sikkema.

Vaikka kuinka vanhempana keksit tekemistä, askartelua, yhdessä oloa ja olemista, niin se lapsi kaipaa ystäväänsä. Kyllä siinä vanhempana joutuu punnitsemaan että annanko tämän lapsen olla sen yhden ystävänsä kanssa ulkona pyöräilemässä tai keinumassa vai hajotanko psyykeen.

Tarkennuksena, en vähättele asiaa yhtään, en myöskään ole sitä mieltä että riskiryhmäläisille tämä ei ole vaaraksi, lapset ei saa kokoontua, olla kipeänä ystävien kanssa, ohjeita tulee noudattaa, kontakteja välttää, kaikilla ei varmasti ole mikään kummoinen kotitilanne vaan ne on ulkona koska haluavat jne jne. Mutta voitaisiinko lopettaa se poliisin homma ja kyttääminen. Se oman vanhemmuuden ylistäminen ja muiden väheksyminen.

Kuva Sharon McCutcheon.

Usein siellä keskusteluissa pyörii ne samat naamat kertomassa yhä uudelleen miten heillä nyt toimitaan… Meillä lapset ovat pysyneet kotona meidän kanssa ja hyvin on mennyt, kiitos oman pihan. Mutta kun kaikki lapset ei ole samanlaisia, eivätkä myöskään asu kaikki alueella missä yksin ulkoilu olisi mieltä virkistävää. Puhumattakaan siitä ettei kaikki ulkoile perheiden kanssa mutta se onkin jo toinen aihe.”

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Kiillottuu se äitisädekehä koronallakin”

 • Eristyksissä kahdeksatta viikkoa sanoo:

  Kuvaamiesi vastuuttomien ja itsekkäistä syistä toimivien vanhempien vuoksi moni riskiryhmäläinen vaarantuu. Tämä, kun on täysin poikkeuksellinen virus muihin tätä edeltäviin viruksiin nähden.
  Nimittäin tätä nimenomaan levittävät ne täysin oireettomat henkilöt. Ohjeistus ja suositukset ovat samat kaikille.
  Mietin, että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa.

 • Tavallinen sanoo:

  Olen monesti kiittänyt, että ehdin saada lapsen ennen someaikaa. Päivähoidon ja koulun vanhempainkokoukset olivat riittävän kauheita, ei opettajien vuoksi. Vanhempien joukossa oli muutama täydellisyys. Useimpien kulissit tosin kaatuivat ennen lapsen täysikäisyyttä.

 • Tosihuonoäiti. sanoo:

  Pää ei olisi kestänyt nykyajan someäitejä. Onneksi oli vain lankapuhelin, kun meidän muksut oli pieniä.
  Kertoo ihmisten todella huonosta itsetunnosta enemmän tämä toisten jatkuva mollausarvostelu ja omien tapojen paremmuuden kehuminen. Ei kannata pahoittaa mieltään omien perheen tapojen huonommuudesta.

  Yrittää elää kuten parhaaksi kokee, tietenkin huomioiden yleiset suositukset ja määräykset.
  Ja ulkoilu on kaikkein parasta ja ihan kaiken ikäisille!

  We are all The best😁

 • Älä päästä iholle sanoo:

  Sen verran on vuosia vierinyt, että olen saanut perspektiiviä näihin superäiteihin. Odottakaa vaan muutamia vuosia, niin näiden superäityleiden julkisivu alkaa murentua. Ikäväää tietty heille.

  Todella usein näillä itseään niin kovin korottavilla äideillä on piilossa ne pahimmat p*skat. Yksi räikeimpiä esimerkkejä on kasvatusguru Anna Wahlgren. Ja näitä pikku annawahlgrenejä tapaamme netissä ja hiekkalaatikoilla.