Mikäs vuosi nyt olikaan? 2019? Ja vielä, edelleenkin, sotkuinen koti on naisen syy.

Uusi tutkimus osoittaa, että yhä me ajattelemme, että kodin siisteys on naisen vastuulla. Sellainen nainen, joka ei siivoa tai ”pidä huolta kodista”, on vähintään laiska. Hän saattaa olla myös elämänhallintansa menettänyt, päihdeongelmainen, masentunut tai muuten vaan huono äiti. Koska kunnollinen nainen pitää kotinsa siistinä!

Muistat varmaan vielä sen tapauksen, kun Anneli Auerin kotoa löytyneet, ilmeisesti askarteluun tarkoitetut, tyhjät deodoranttipullot sun muut olivat poliisin mielestä epäilyttäviä. Miksi naisella on kotonaan sellaista roskaa! Olisiko tätä ihmetelty, jos kyseessä olisi ollut mies?

Ehkä, mutta ehkä ei. Koska miehet yhä saavat paljon enemmän anteeksi kodinhoitoon liittyen. Me ajattelemme, että ”miehet eivät osaa siivota” tai että ”miehet eivät näe sotkua”. Ihmeellistä aliarvioimista! Miksi miehet eivät osaisi siivota – ei se nyt varsinaisesti kovin vaikeaa hommaa ole! Tai miksi miehet eivät näkisi sotkua? Kai nyt suurimmalla osalla miehistä on ihan kelvollinen näkökyky, ja he voivat esimerkiksi tehdä töitä ja ajaa autoa. Kyllä sellaisella näkökyvyllä näkee myös sotkun.

Tämä todistettiinkin tutkimuksessa. Osallistujille näytettiin kuvaa sotkuisesta huoneesta. Tasoilla oli tiskejä, sohvapöytä täynnä roinaa, torkkupeitot viskottu minne sattuu. Miehet näkivät tämän sotkun ihan yhtä lailla. Mutta…

…eroa oli siinä, miten sotkuun suhtauduttiin.

Kun osallistujille kerrottiin, että huone oli miehen asunnosta, sitä pidettiin siistimpänä kuin silloin, kun osallistujille kerrottiin, että huone oli naisen asunnossa. Kuvissa oli siis sama huone samassa sotkuisessa tilassa, mutta jos katsoja oletti että huoneessa asui mies, sitä pidettiin siistimpänä!

Naisilta siis vaaditaan enemmän siisteyden suhteen kuin miehiltä. Tutkimuksessa tuli esiin toinenkin ero: Osallistujat olivat sitä mieltä, että miestä ei syyllistettäisi sotkusta, eikä se vaikuttaisi vieraiden näkemykseen hänestä. Mutta jos huone olisi naisen, häntä syyllistettäisiin sotkusta, ja vieraat suhtautuisivat häneen negatiivisemmin sotkun takia.

Tämä on monelle tuttu arkikokemus. Miehen ei tarvitse stressata siitä, onko kotona siistiä kun lapsen kavereita tulee käymään tai on kutsuttu vieraita illanistujaisiin. Stressaaminen on turhaa, koska kukaan ei syytä häntä mistään, vaikka koti olisikin sotkuinen. Naisen kohdalla asia on toisin: vieraat pitäisivät asunnon sotkuisuutta hänen syynään.

Tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin myös, kenen vastuulla huoneen siivoaminen on, mikäli siinä asuu sekä mies että nainen, joista kumpikin käyvät kokopäivätöissä. Vastaus ei yllätä: suurin osa vastasi, että siivoaminen on naisen vastuulla.

Siitä, että ajattelemme siivoamisen olevan naisen vastuulla, ja siitä, että miehiä ei syyllistetä sotkuisuudesta samalla tavalla johtuvat ne käsitykset, jotka ylläpitävät tätä kuviota. Me sanomme esimerkiksi seuraavia asioita:

– Miehet osaavat ottaa rennommin eivätkä nipota

– Miksi kotona pitää olla siistiä kuin leikkaussalissa?

– Naiset eivät osaa rentoutua

– Naisille ei riitä mikään

– Miksi kotona pitää elää niuhomman standardien mukaisesti?

– Miehet eivät näe sotkua

Oikeassa elämässä ne hulluna nipottavat leikkaussalisiisteyttä vaativat naiset ovat varmasti harvassa. Eiköhän suurin osa naisista halua että koti on mukavasti asuttavan siisti, ja sen verran siisti, että häntä ei tuomita sotkuiseksi/ laiskaksi/ elämänhallintansa menettäneeksi/ huonoksi äidiksi – koska tämä riski on ihan todellinen!

Helppohan siivousta on turhana nipottamisena pitää, jos itse voi jättää likaiset vaatteensa ja astiansa pitkin, ja kaikki pitävät sitä pelkästään osoituksena siitä, että olet rento tyyppi joka osaa nauttia elämästä!

Millä tämä sitten muutetaan?

Kasvatuksella, käyttäytymisen ja asenteiden muutoksella. Pojilta pitää vaatia kotitöiden tekemistä ja omista sekä yhteisistä tavaroista ja asuintiloista huolehtimista ihan samalla tavalla kuin tytöiltäkin. ”Pojat on poikia” selitys ei toimi – eivät pojat ole siivoamiseen mitenkään kykenemättömiä. Poikia ja miehiä ei pidä pitää avuttomina tallukoina, jotka eivät pysty hahmottamaan elinympäristöään tai toimimaan siinä normaalisti. Lisäksi tytöille ei pidä opettaa sitä, että he ovat jollain tavalla huonompia sukupuolensa edustajia, jos ei eivät ole innokkaita siivoajia.

Lisäksi meidän pitää lopettaa naisten arvostelu sen takia, että he siivoavat ”liikaa” ja ovat ”niuhoja” ja sen takia, että he siivoavat ”liian vähän” ja ovat ”hallintansa menettäneitä”. Jos asunnossa asuu kaksi tervettä aikuista, sen siisteys on molempien vastuulla.

Lopuksi kotityöt pitää jakaa parille sopivalla tavalla. Jos toinen aidosti haluaa tehdä paljon enemmän, niin tehköön. Mutta suuri osa ihmisistä ei halua toimia niin, että joutuu tekemään paljon enemmän kuin toinen. Eikä varmaan juuri kukaan halua tehdä paljon enemmän pelkästään sukupuolensa ja siihen liittyvien oletusten takia.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia