Rassaavatko aamut? Joudutko itsesi lisäksi laittamaan kuntoon lapset, ruokkimaan kaikki, ulkoiluttamaan koiran, keräämään tavarat, toimimaan unilukkarina ja neiti aikana?

Sellaistahan se usein on.

Uuden tutkimuksen mukaan aamusählinkiin menee niin paljon aikaa ja voimia, että se vastaa viikon aikana kokonaisen työpäivän kuormitusta.

Valmistautuminen tietysti auttaa, joo joo, mutta jostain syystä aamut tuntuvat silti kuluvan hoputteluun, etsiskelyyn ja tappeluun. Perjantaina saattaa olla sellainen olo, että voimat ovat jo kokonaan loppu tähän rumbaan, ja ei siis ihmekään. Viikon aikana kouluunlähettäminen ja päikkyyn valmistautuminen on yhtä kuormittavaa kuin kokonainen työpäivä.

Tutkimuksen teetti murovalmistaja Kellog’s. Siinä selvitettiin 2000 vanhemman ajankäyttöä, ja todettiin, että vanhemmilla on 43 eri hommaa hoidettavana liittyen lasten kouluun lähettämiseen, ja että tähän menee aikaa kymmenen tuntia viikossa. Jotta kaiken tämän saisi tehdyksi, keskiverto tutkimukseen vastannut vanhempi heräsi arkisin kuudelta.

Tutkimus on tehty Yhdysvalloissa, joten yksi yhteen näitä lukuja ei voi Suomeen vetää. Suomessa ei tarvitse esimerkiksi valmistaa lapsille eväitä kouluun joka päivä. Harrastuseväät tosin saatetaan tarvita.


Kuva Minnie Zhou.

Tutkimukseen vastanneilla kului aikaa myös koulupuvun pesemiseen ja silittämiseen. Suomessa suurin osa lapsista viilettänee kouluun sen verran arkisissa asuissa, että niitä ei tarvitse silittää. Mutta kadonneiden sukkien, puhtaiden paitojen ja kengän parien etsiminen kuuluu usein aamuihin täällä meilläkin!

Sekä tietysti vaatteiden vaihto silloin, kun aamupalalla lapsi saa kipattua jogurttia päälleen. Usein siinä menee vaihtoon vanhemmankin vaatteet…

No tämä asia ei ihan heti muutu, jollei koko perhe mystisesti muutu organisointikykyisiksi aamuvirkuiksi, joiden tavarat ovat oikeasti aina siellä minne ne jättää… Me muut voimme vain tehdä parhaamme ja muistaa, että ei ihme jos väsyttää, koska sitä hommaa on oikeasti paljon ja se on kuormittavaa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Aamuhärdelli ei ole mikään pikkujuttu!”

 • Omatoimisuutta! sanoo:

  Mä oon siirtänyt vastuun aamuista kokonaan lapsille – siis ihan oikeasti! Ihan itse tekevät aamupalansa, katsovat lämpömittaria ja pukeutuvat sen mukaan ja pakkaavat reppunsa, myös ne liikkavarusteet. Toimii! Unohduksia tai myöhästymisiä Wilmassa yhteensä alle 5 kahdella lapsella koko lukuvuonna. Herätyskello soittaa muistutuksena kun pitää laittaa ulkovaatteet päälle ja lähteä. Lapset 10 ja 12 ja tämä on toiminut koko kouluajan! Alussa autoin keliin sopivien ulkovaatteiden pohdinnassa, mutta pari kertaa kun hikoilivat minun valkkaamissa niin eivät enää halunneet apua. Tämä on poistanut riidat aamuista lähes kokonaan ja itse pääsen aloittamaan työpäivän levänneenä.

 • Etätyö on aamujen pelastus sanoo:

  Aamut oli yhtä horroria ennen koronaa ja etätöitä. Yllättävän paljon rennompaa, kun yhtälöstä poistaa tunnin siirtymisen työpaikalle. Kun kävi käsky lähitöihin, päätin vaihtaa duunia lähemmäs. Onneksi onnistui! Työn ja arjen tasapaino on olennaista. Toki jotkin aamut on horroria edelleen, mutta kun kuppi menee nurin on usein myös mies nykyisin aamuisin paikalla ja vastuun voi siirtää hänelle.

 • Äiti 74 sanoo:

  Kuulostaa tutulta, tähän päälle erityislapsen raivarit ja kiukuttelua. Lattialle lentäneet puurot ja hiusharjat. Aamuihin on mahtunut yhtä sun toista 5 lapsen kanssa. Onneksi on taakse jäänyttä elämää. En tiedä miten jaksoin, en varmaan aina jaksanutkaan.

  • Äiti auttaa sanoo:

   Sama. Teen kaksi työpäivää, aamuherätys ja sitten omat työt. Aamut ovat helpottuneet, mutta syke nousee korkealle stressistä ja jännityksestä – meneekö kaikki hyvin? Ehtivätkö kaikki kouluun? Tuleeko riitaa? Pitääkö selitellä kouluun päin? Syksyllä nepsypiirteisen lapsosen kanssa aamut olivat from Hell. Sitä ei auttanut opettajan painostus. Vanhenin itse varmaan 10 vuotta.