Luodossa Pohjanmaalla on todettu tuhkarokkotapaus, ja tartunnalle on altistunut yli sata, kertoo Yle.

Tartunnan saanutta lasta ei ole rokotettu. Myös altistuneista useat kymmenet ovat puutteellisesti rokotettuja tai rokottamattomia. Sen sijaan muualla Suomessa ei ole syytä pelätä tartuntaa, sillä koska rokotekattavuus tuhkarokkoa vastaan on todella hyvä, kerrotaan Ylen jutussa.

Tuhkarokko eli morbilli on tuhkarokkoviruksen aiheuttama lastentauti, jonka voi saada vain kerran elämässään.

Tuhkarokko on hyvin helposti tarttuva sairaus. Se tarttuu muun muassa huoneilman välityksellä. Tartuntaan voi siis riittää samassa tilassa oleminen. Ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3-5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Tartunnasta ensioireiden alkuun kestää yleensä yhdeksästä yhteentoista vuorokautta. Mikä tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu, ihmisiä ohjeistetaan ottamaan ensin yhteyttä puhelimitse omaan terveyskeskukseen tai päivystykseen, Ylen uutisessa kerrotaan.

Jos vasta-aineita ei ole, yli 90 prosenttia sairastuu tuhkarokkoon oltuaan kontaktissa sairaan kanssa. Suomesta tauti on saatu lähes kokonaan hävitettyä, mutta muutamia tapauksia esiintyy vuosittain. Maailmalla tuhkarokko on edelleen yleinen ja tappava, ja epidemian uhka on Suomessakin todellinen, koska rokotuskattavuus on paikoittain liian matala. Mitä suurempi osa väestöstä on rokotettu, sitä harvemmin tauti voi tarttua rokottamattomiin. Rokotuksia ei voi antaa esimerkiksi syöpäsairaille lapsille. Erityisesti lasten rokottaminen on tärkeää, sillä tartuntataudit jälkitauteineen ovat vaarallisimpia juuri heille, kerrotaan Lääketietokeskuksen Rokotustieto.fi-sivustolla.

Tuhkarokkokuolemat vähentyivät WHO:n mukaan vuosien 2000–2012 välillä 78 %. Vuonna 2012 maailmassa sairastui 226 722 henkilöä, joista WHO:n mukaan kuoli 122 000 henkilöä. Kuolleisuuden väheneminen johtuu WHO:n mukaan vastustuskyvyn paranemisesta ja lasten rokottamisesta tuhkarokkoa vastaan.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) sanoo Helsingin Sanomissa: ”Vetoan kaikkiin suomalaisiin äiteihin ja isiin, että valinta oman lapsen ja muun yhteisön puolesta olisi se, että luotetaan lääketieteen ammattilaisiin ja suomalaiseen rokoteohjelmaan.” Saarikko muistuttaa jutussa myös, että lastensa rokottamisesta kieltäytyvät vanhemmat tekevät samalla valinnan myös jonkun toisen lapsen tai aikuisen puolesta, koska kaikki eivät esimerkiksi terveydellisten syiden takia voi ottaa rokotetta.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia