Milloin kävit viimeksi gynekologilla? Onko edellisestä kerrasta jo aikaa, vähän liiankin kanssa?

Monilla naisilla on, ja usein se johtuu siitä, että aikaa ”ei vaan saa varattua” tai ”ei vain tule mentyä”. Gynekologin välttely johtuu sekä pelosta, jonka pystyy nimeämään että ahdistuksesta, jota on vaikea selittää.

Gynekäynnit ovat tuskin kenenkään mielestä mitenkään riemukkaita. Tilanne on kummallinen, siinä kun ollaan puolialastomana ja ronkittavana, vaikka tietysti sitä ymmärtää että kyseessä on lääkärille työ ja näin se tutkimus nyt vain pitää hoitaa.

Osalle tutkimuksissa on vaikeinta juuri alastomuus. Se voi tuntua nololta tai muuten epämiellyttävältä. Toiset pelkäävät kipua, mikä valitettavasti ei aina ole aiheeton pelko. Gynekologeissa on eroja, samoin välineissä ja asiakkaissa: toisesta kivuton tai vähän ikävä tutkimus voi toisesta olla aidosti tuskallinen.

Pelkoa aiheuttaa myös se, mitä tuloksista mahdollisesti paljastuu. Onko jälkitarkastuksessa kaikki kunnossa? Onko minulla sukupuolitauti? Näyttääkö kaikki normaalilta? Onko minulla kasvaimia? Sairauden tai vastaavan pelko voi aiheuttaa sen, että vastaanotolle ei mene ollenkaan, vaikka eihän asia muutoin selviä.

Lisäksi gyne voi ahdistaa syystä, jota ei itsekään tiedä. Huonon Äidin lukija kertoo:

”Gynekologipelkooni sisältyy se että pelkään sairauksia ja kipua, jopa siinä määrin että ajattelen ’ostavani’ itselleni tervettä aikaa niin pitkäksi ajaksi kun gyneä välttelen. Pelkään siis että saisin heti jonkun kamalan diagnoosin.

Mutta vielä enemmän pelkään jotain mitä en osaa selittää. Gynellä ahdistaa aina tosi voimakkaasti ja jopa ajatus tutkimuksesta tekee huonon olon. En ole mikään kaino kukkanen tai nuori tyttö vaan useamman kerran synnyttänyt nainen. Silti se tutkimus ja ne laitteet sisällä tekevät jotenkin tosi pahaa. Joudun varoittamaan gyneä siitä että ehkä pyörryn. Siis silloin harvoin kun oikeasti menen vastaanotolle enkä peru aikaa pelkoni takia. En tiedä mistä tämä kauhu johtuu vaikka olen yrittänyt miettiä. Seksuaalisia traumoja tai estoja minulla ei ole, enkä ole muuten ahdistunut, mutta gyne…huh huh!”

Koita näitä keinoja, jos gynellä pelottaa:

– Älä vauhkoonnu negatiivisista ajatuksistasi etukäteen. Tutkimus voi mennä ihan ok ja tulokset voivat kertoa, että olet täysin kunnossa.

– Hengitä rauhallisesti ja keskity hengitykseen.

– Kerro lääkärille samantien että pelkäät. Kerro myös haluatko, että hän kertoo kaiken mitä tekee ja mitä näkee, vai onko mukavampi jos hän ei sano mitään.

– Muista, että sinä määräät. Saat keskeyttää tutkimuksen jos haluat tai voit pyytää taukoa.

Vinkit täältä.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Ahdistaako sinuakin gynekologilla?”

  • Nimetön sanoo:

    Inhottaa, mutta pakko mennä joka toinen vuosi että saa hormooneja vaihdevuosien takia, huomenna taas

  • Villis sanoo:

    Jätän rahan vuoksi. Ei innosta maksaa siitä. Kerran 10v seulonta riittää.

  • Nimetön sanoo:

    Kyllä väkisinkin pelkää,muutaman kerran irtosolukoe on otettu silleen,että koski älyttömästi.Kokeen voi ottaa kivuttomasti,paljon ottajasta kiinni.