Tuskin kukaan pitää gynekologilla käynnistä, muuta kuin ehkä siltä kantilta, että saa mielenrauhan. Suurin osa pitänee gynekologisia tutkimuksia epämiellyttävinä, ja aika moni nainen suorastaan pelkää niitä.

Pelkoon ja epämukavuuteen on syynä se, että tutkimukset voivat sattua tai ainakin tuntua epämiellyttäviltä. Monet gynekologit ottavat tämän huomioon, mutta varovaisuus ja helläkätisyys ei riitä, kun käytettävät tutkimusvälineet ovat kuin suoraan kidutuskammiosta.

Tutkimusvälineet ovat yhä lähes alkuperäisessä 1800-luvun muodossaan, eikä niitä toisiaan ole suunniteltu mukavuus edellä. Jostain syystä kirskuvien ja kylmien metallivehkeiden käyttöä ei kuitenkaan ole kyseenalaistettu. Ei ennen kuin viime vuosina.

Esimerkiksi alkuperäisen Mac-tietokoneen designistä vastannut Frog-yritys pyrkii kehittämään miellyttävämpiä välineitä sisätutkimukseen. He ovat keskittyneet poistamaan erityisesti ikäviä fiiliksiä aiheuttavia ominaisuuksia, kuten metallin kirskuvaan ääntä, kylmyyttä ja siihen tunnetta, että laite ruuvautuu auki sisällä vaginassa.

Koska nykyiset välineet eivät ole ikäviä vain tutkittavien mielestä, vaan myös lääkärit ovat sitä mieltä, että ne ovat hankalia käyttää, kehitystyössä pyritään tekemään niistä myös kätevämpiä. Tutkimusaika lyhenee, kun lääkäri näkee mahdollisimman hyvin, mikä taas tekee gynekäynnistä tutkittavalle mukavamman.

Uudet tutkimusvälineet voivat olla esimerkiksi tamponin kokoisia kameroita, tai entistä paremmin muotoiltuja spekuloita, jotka on metallin asemesta valmistettu esimerkiksi silikonista. Ehkä jatkossa gynereissua ei enää tarvitse odottaa kauhulla, eikä kukaan jätä tärkeitä tutkimuksia väliin kivun pelossa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Kivempi gynetutkimus?”

 • Kutteri sanoo:

  Mulla jäi käytännössä neitsyys lääkärin pöydälle 14-vuotiaana. Päivystyksessä yksin ollut kandi käytti aikuisille tarkoitettuja välineitä tarpeettomaan sisätutkimukseen (syynä verinen virtsatietulehdus mutta jostain syystä sinne toosaan piti lähteä ronkkimaan) ja repi siinä sivussa minut rikki. Ei auttanut kivusta huutaminenkaan, vaan arvon kandi jatkoi vain kunnes potkaisin häntä olkapäähän. Labrakäynnillä papanäytteellä muutama vuosi sitten tuntui, että labrahoitaja halusi nähdä kunnolla ja tunkea päänsä sisälle koska ne spekulan leuat piti ruuvata niin auki että melkein itkin. Sanoin monta kertaa, että AU, VOISITKO VÄHÄN OTTAA TAKAISINPÄIN mutta ei kiinnostanut tätä natsia. Lisäksi hän rassasi niillä hiton pumpulitikuilla niin kovaa, että vuodin verta monta tuntia jälkikäteen.
  On ehkä turha sanoakaan, että gynereissut ovat minulle oksettava ajatuskin. Todellisuus on vieläkin kamalampaa!

 • Kutsumusammatti? sanoo:

  Nuorena naisena ensimmäinen papakoe. Sattui ihan hel###tisti ja aloin vuotaa. Näytettä ottanut vanhempi naishenkilö suuttui ja alkoi huutaa, että ei näytettä saa tulla antamaan jos on kuukautiset. Mutta kun ei edes ollut, enkä järkytykseltä pystynyt sitä edes sanomaan.
  Seuraavan kerran avasin jalat hoitohenkilökunnalle vasta 10 vuotta myöhemmin ja raskaana ollessa

 • Riina sanoo:

  Höpö höpö. Jos sinne saa miehisen jatkojohdon tai teennäisen sellaisen survottua, samoin kuin onnistuu babyjen punnaaminen toiseen suuntaan, saa sinne myös tuutattua yhden kylmänpuoleisen instrumentinkin hetkeksi aikaa. Äärimmäisen nopeeta toimintaa eikä se satu jos on rennosti. Sattuuhan se hampaisiinkin jos yrität tunkee lusikkaa suuhun leuat irvilukossa – vähintään menee ikenet verille.. Gynellä käynti on ku nenää kaivais – arkipäiväistä, vähän ällöö jos joku näkee, mutta ei se pahaltakaan tunnu. Paitsi jos raapasee vahingossa. 😂

  • ei ihan sama asia sanoo:

   Useimmilla sinne saa miehisen jatkojohdon tai teennäisen sellaisen survottua liukasteen avulla ihan mukavasti mutta babyjen punnaaminen toiseen suuntaan onnistuu harvemmin ilman kivunlievitystä.