Heti kun lapset ovat sen verran vanhoja, että ymmärtävät lahjojen hankkimisen (ei vain saamisen!) päälle, he usein haluavat antaa lahjoja rakkailleen.

Lapset siis voivat haluta ostaa tai tehdä joulu-, syntymäpäivä-, isänpäivä- tai äitienpäivälahjan vanhemmalleen. Tämä halu ei muutu, vaikka vanhemmat eroaisivat. Mutta kuka hankkii lahjan lasten puolesta ja lasten kanssa? Onko se eksän tehtävä?

Moni nyksä saattaa vastata tähän kysymykseen EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA. Ajatus siitä, että oma kumppani ostaisi lahjoja eksälleen, vaikkakin ”lasten nimissä”, voi suorastaan raivostuttaa. Ajatus saattaa toki pöyristyttää myös kumpaakin eronneista vanhemmista: ”en varmasti osta sille *#%!+*! tyypille mitään”/ ”en varmana huoli mitään siltä”.

Helpointa tietenkin on, jos lapset ovat tarpeeksi vanhoja hankkimaan tai tekemään lahjan itse, tai jos vaikkapa isovanhempi tai vanhemman sisarus voi siinä auttaa. Mutta lapset saattavat olla vielä pieniä, ja joillain on sellainenkin tilanne, että sukulaisia tai muita luottoaikuisia ei ole.

Ylin kuva Freestocks. org.

Ikävimmässä tilanteessa lapset surevat kun vanhempi ei saa jouluna keneltäkään yhtäkään lahjaa. On sitä kuultu niistäkin vanhemmista, jotka ovat ostaneet itselleen jotain, jotta lapset eivät joutuisi ihmettelemään, miksi äiti tai isi ei saa yhtäkään pakettia.

Mutta silti…ei kai nyt eksää voi lahjanhankintahommiin velvoittaa?

Itse asiassa vastaus on kyllä.

Erot ovat harvoin kovin mukavia juttuja, ja harvemmalla eronneella parilla on kovin herttaiset välit. Mutta lahjanhankintaan lasten nimissä pitäisi silti taipua.

Sillä vihaatpa itse eksääsi kuinka paljon tahansa, hän on sinun lastesi toinen vanhempi. Ero ei muuta kasvatustehtävääsi, ja yksi osa lasten kasvatusta on se, että opetat heille käytöstapoja ja muiden huomioonottamista. Jos lapset haluavat ilahduttaa toista vanhempaansa lahjalla, sinun tulee siinä auttaa, vaikka pitäisit eksääsi millaisena ääliönä tahansa. Lahjan ei tietenkään tarvitse olla kallis. Askartelu tai vaikka pieni herkku käy hyvin.

Vaikka joulu- tai muun lahjan hankkiminen voi vaikuttaa tyhjänpäiväiseltä asialta, lapsille se on tärkeää. Kun hankit lahjan lasten kanssa ja heidän nimissään, osoitat heille, että kunnoitat eksääsi ja haluat olla hänelle ystävällinen. Tässäkin asiassa on kyseessä lapsen etu, ei sinun tai eksäsi etu.

Mainos

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 5 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

5 vastausta artikkeliin “Pitääkö eksälle hankkia joululahja lasten puolesta?”

 • Nimetön sanoo:

  Exä ei muista lasta edes syntymäpäivänä. Hullulta tuntuisi häntä lahjoa.

 • Kolmen pojan äiti sanoo:

  Onko exän tehtävä sitten auttaa lasta ostamaan lähivanhemmalle lahja? Ihan samoin se lähivanhempi saattaa jäädä ilman ainuttakaan lahjaa.

  Meillä on esim painettu isänpäiväksi t-paitaa ja tyynyliinaa. Täällä päässä ei ole kyllä lahjoja näkynyt.

 • Nimetön sanoo:

  Lapsethan tuossa(kin) taas kärsii.
  Jospa lapselle antaisi vähän rahaa, jolla voivat hankkia joululahjoja. Lapset voisivat sitten itse päättää. kenelle ostavat ja ostavatko.

 • Nimetön sanoo:

  Tämä nyxä auttoi jopa miehen lasta ostamaan lahjan äidilleen. Siitäkin huolimatta, että ko. bioäiti on koetellut rankasta perheemme rajoja. Ei se lapsen vika ole, että sen äiti on ääliö. Jospa edes hippusen osaisin tuoda toisenlaista, muitakin huomioivaa, kasvatusta lapsen elämään.

 • Hankala juttu sanoo:

  Meillä ei ole tätä ongelmaa, mutta ajattelen että lapsille voi antaa rahaa ja he ostaa lahjat niillä. Ihan pienet lapset uskovat joulupukkiin, joten he eivät edes ajattele lahjojen ostoa. Ja tosiaan itsetehty kortti ja joku askartelu tai vaikka suklaarasia sopii lahjaksi. Mutta jos ex luulee, että kyse on lapsen käyttöä manipulaation keinona, en ostaisi mitään. Silloin askartelu tai kortti saisi riittää. Ex voi myös itse vanhempana antaa rahaa oman ja sukunsa lahjojen ostoon.