Joulu ei ole pelkkä ilon ja rauhan juhla. Monille meistä se on surullista ja raskasta aikaa, ja tekee todella kipeää.

Syitä suruun jouluna on paljon, mutta yksi vaikeimmista on se, kun eron jälkeen joutuu viettämään joulun ilman lapsiaan.

Perinteet ovat muuttuneet, lapsia on ikävä, perheen hajoaminen surettaa ja tuntuu epäoikeudenmukaiselta, enää ei ehkä ole mitään paikkaa jonne mennä, ei joulupöytää jonka ääreen kokoontua. Samalla näkee somesta muiden joulunviettoa. Ihminen on harvoin yksinäisempi kuin silloin, kun hän on yksin jouluna.

Miten tuskallisista pyhistä sitten selviää? Voiko niistä selvitä?

Kyllä voi. Joulu voi olla hyvin vaikeaa aikaa, mutta se menee ohi. Kyseessä on muutama päivä. Siitä selviää. Tapoja on monia. Toiset menevät pitkälle lenkille, toiset juovat viiniä. Mikä tahansa tapa on oikein, kunhan siitä on enemmän apua kuin haittaa.

Kokeile näitä selviytymiskeinoja:

Nuku pitkään ja syö jotain erityisen hyvää aamupalaksi – vaikka sängyssä.

Osta itsellesi kirja, jonka lukemista oikein odotat. Tai etsi valmiiksi elokuvia, jotka haluat katsoa.

Laita ruokaa ja nauti kokkausrauhasta. Ja voit kokata just sitä mitä haluat tai olla kokkaamatta ja syödä vaikka pelkkiä muroja jos se on se, mitä oikeasti tahdot.

Raskaana hetkenä voi tuntua siltä, että kaikki on pilalla eikä mistään voi olla iloinen tai kiitollinen. Mutta oletko terve? Entä lapsesi? Onko teillä kaikilla turvallinen koti ja ruokaa syödäksenne? Ehkä lahjojakin. Voi olla, että sinulla on yhä paljon asioita, joista kiittää ja iloita.

Mene kirkkoon tai hautausmaalle. Se voi rauhoittaa silloinkin, jos uskonto ei sinua puhuttele. Molemmista paikoista löytyy rauhaa ja perinteitä. Ehkä lohtuakin.

Mene kävelylle luontoon. Tai vaikka salille, jos pääset sinne magneettikortilla. Pienikin aktiivisuus auttaa, ja hikitreeni helpottaa vielä enemmän.

Kutsu itsesi kylään tai suostu kutsuun. Siinä tapauksessa, että kestät nähdä muiden joulunviettoa, siis.

Chattaa yksinäisten ystäviesi kanssa. Tukekaa toisianne. Jouluna yksinäisyyttään surevia löytyy myös keskustelupalstoilta.

Älä pelkää surua. Joskus sattuu, ja se on ihan ok. Eikä se kaikkien muidenkaan joulu mitään täydellistä auvoa ja idylliä ole, näytti ulospäin miltä tahansa.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Miten selvitä joulusta ilman lapsia?”

  • mamax sanoo:

    Kun lapset ovat isällään joka toinen joulu, lähden yksin reissuun. Saan olla aivan rauhassa, tekemättä mitään. Ketään ei tarvitse passata eikä kenenkään muun tarpeita ottaa huomioon. Kerran kahteen vuoteen väsynyt mutsikin ansaitsee ihan omaa lomaa ja ripauksen luksusta! Palmun alla mojitoa siemaillessa ikävä ei kauheasti vaivaa. Eli mieluummin ”pakkovapaa” lapsista ilon, kuin ikävän kautta!

  • Maailman paras Pirkko sanoo:

    Jumankekka lapset aattona mulla. Oon niiiiin onnellinen. Aatto vapaa oon niiin onnellinen. Mulla on ny se kiiltokuva Joulu. Kinkku paistetaan ennen toukokuuta. Pukkikin tulee😉.