So here it is – Merry Christmas!

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta joulu? Hohtavat hanget, kauniisti katettu joulupöytä ja iloinen, parhaimpiinsa pukeutunut sukulaisjoukko? Taustalla soi pehmeästi jouluoratorio, kissa nukkuu kuusen alla (jossa on elävät kynttilät) ja lapset leikkivät leluillaan? Jos kuvitelmasi on tämä, sinulla ei luultavasti ole lapsia ja olet lukenut liikaa teoriaa täydellisestä joulusta.

Totuus on julma. Äidit vievät perheensä mummolaan lahjojen kanssa. Matka on raskas; ruuhkaa ja takapenkin narinaa. Perillä on yhtä kiirettä. Päiväunille lapsia ei voi laittaa, koska täytyy reissata kummit ja muut läpi. Lapset ovat sokerihumalassa tarjoiluista. Lahjat olivat liian hyviä/huonoja/liian kalliita/halpoja/vääriä.

Valokuvia on ihan pakko ottaa, mutta niihin valmistautuminen on yhtä tuskaa. Huutoa ja riitaa riittää aamusta iltaan. Illalla tapellaan miehen kanssa, joka ei taaskaan auttanut missään ja luultavasti alkoi juomaan. Paluumatkalle pakataan lahjat takaisin peräkonttiin ilman kääreitä ja ajetaan siinä jumalattomassa ruuhkassa taas takaisin kotiin.

Kahta hurjempi joulu on niillä äideillä, jotka joutuvat tekemään myös ruuat. Yleensä mummolat majoittavat ja muonittavat, mutta omakotitaloasujaäidit usein päättävät pitää Täydellisiä Jouluja. Erityisesti työssä käyvät äidit saavat raataa koko rahan edestä. Kyllä siinä alkaa verisuonet napsahdella, kun käly soittaa etteivät he ihan vielä pääsekään. ”Jussi-Petteri nukkuu vielä päiväunia, me tullaan ehkä tunnin päästä!” Anoppi narisee jo ruokapöydässä olevansa nälkäinen ja porkkanalaatikko uunissa mustuu reunoilta. Lapset haluavat joulupukin heti. Mies on paennut autotalliin juomaan. Koko päivän siivoaminen tuntuu jaloissa. Joulun peruutus tuntuu mahtavalta idealta…

Joulu on rauhallinen vasta, kun olet noin viisikymppinen eikä sinulla ole lapsenlapsia. Teinit ovat omissa oloissaan. Appivanhemmat ovat nuorempien lastensa joulupöydässä. Olet varannut enemmän kirjoja ja suklaata kuin ruokaa. Sinulla on valta joulunvietosta eikä toisin päin. Jouluruuhkat ovat vain uutisissa todettu asia. Kukaan ei halua porkkanalaatikkoa. Spotifysta raikaa Slade. Kynttilänvalossa voi ottaa taas pienet torkut.

Hyvää joulun tavoittelua itse kullekin! Muista, että sen kiinni saaminen saattaa kestää vuosia…

Nimim. Joulurauhaa odotellessa

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia