Monia ahdistaa ajatus joulunvietosta jo nyt. Yksi ahdistusta aiheuttava tekijä on se, että kun suku kokoontuu yhteen, alkaa utelu.

Monilla meistä on mielessämme hyvin tiukka malli siitä, miten elämän pitäisi mennä. Jos se ei mene niin, koetaan syyllisyyttä ja surua. Jos jonkun toisen elämä taas ei mene oletetun kaavan mukaan, mutta oma elämä on mennyt, saattaa se ihmetyttää.

Eikä siinä mitään jos ihmetyttää. Mutta uteleminen on epäkohteliasta.

Ethän sinä vaan ole se sukulainen, joka utelee näitä asioita:

Miksi sinä olet vielä sinkku?

Pikainen uutislähetys: hyvin moni ihminen on onnellinen sinkkuna eikä halua/ etsi parisuhdetta. Eivätkä asiat toimi sillä tavalla, että jos joku on kivan näköinen ja kiva, hän saa suhteen sormia napsauttamalla.

Miksi erositte?

Tähän kysymykseen ei voi vastata oikein mitään muuta kuin ”kasvoimme erillemme” tai ”no ei se sitten toiminut”. Tämän vastauksen joutuu mutisemaan, vaikka toinen olisi ollut väkivaltainen alkoholisti tai sarjapettäjä. Jos haluat kysellä erosta, kysy miten toinen jaksaa. Älä utele eron syitä, voi hyvin olla että et edes kestäisi kuulla niitä.

Oletpas sinä lihonut/ laihtunut!

Sekä lihomisen että laihtumisen syynä voi olla asia, joka aiheuttaa paljon kärsimystä. Kukaan ei kaipaa muistutusta siitä. Muutenkin on epäkohteliasta puuttua toisten ulkonäköön. Jos haluat kehua, kerro miten säteilevältä, hyvinvoivalta tai onnelliselta toinen mielestäsi näyttää.


Kuva Andrik Langfield, ylin kuva The Joy of Film.

Koska menette naimisiin?

Kaikki parit eivät halua naimisiin, älä oleta. Kyse voi olla siitäkin, että toinen kovasti haluaisi naimisiin, mutta toinen jarruttelee syystä tai toisesta. Haluatko tosiaan, että sinulle vastataan ”Toivottavasti pian, mutta Jenna ei ole suostunut”, ja että joudut osalliseksi tilanteeseen, jota Jenna yrittää paeta ahdistuneena ja seurustelukumppani painostaa vieressä?

Milloinkas on perheenlisäystä tulossa?

Ja lapset: kaikki eivät niitä lapsiakaan halua, ja jos eivät halua niin sehän ei sinulle kuulu. Tässäkin tapauksessa voi myös olla kyse siitä, että toinen ei suostu yrittämään vauvaa, ja kysymyksesi nostaa pintaan toisessa surua ja toisessa ahdistusta.

Pari voi myös kärsiä lapsettomuudesta. Kenties keskustelette asiasta jouluna, ja kyseessä on jo kymmenes joulu, jolloin pari on toivonut, että pöydässä olisi mukana jo oma lapsi, mutta toive ei ole toteutunut. Vaikka suurista suruista kannattaa puhua ääneen, surija päättää haluaako hän jakaa asioitaan vai ei.

Jaa, onkohan tuo nyt fiksu idea?

Älä kyseenalaista ihmisten suuria päätöksiä, kuten liittoja, eroja, muuttoja, yrityksen perustamista ja niin edelleen. Kyllä he kohtaavat epäilyä ihan tarpeeksi muutenkin. Mitä jos kannustaisit?

Et kai sinä lisää ota?

Kenenkään terveys tai ulkonäkö ei kaadu siihen, mitä juhlissa syö. Ja vaikka kaatuisikin, asia ei sinulle kuulu.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Ei kuulu sulle!!!”

 • Kuuppa sanoo:

  Onneksi ei ole sukukokoontumisia.

 • Nimetön sanoo:

  Ihmiset on erilaisia. Mikä jollekin on peruskauraa, aiheuttaa toiselle ahdistusta. Paras kun pysyy yleisissä aiheissa. Jos joku haluaa itse puhua, puhuu.

 • Nimetön sanoo:

  Kamalaa olla aina toisinajattelija, mutta olen ihan eri mieltä.
  Olisi kivempi, jos asioista kysyttäisiin suoraan. Kamalaa on se muka hienotunteinen vaikeneminen, joka myös riistää itse kohteelta mahdollisuuden puhua suoraan.
  Miehen suku on tällaista. Matot oli metrin korkeudella lattiasta, kun alla oli niin paljon tavaraa. Jokainen tiesi toisten erot, konkurssit, rattijuoppoudet, salarakkaat ja alkoholiongelmat ja näiden eri käänteet. Niistä puhuttiin aina pahansuovasti selän takana.
  Kasvotusten ei puhuttu kuin säästä.