”Yh-äidit. Tiiättehän te. Ne tyypit, jotka jostain syystä elää lasten kanssa ilman sitä toista osapuolta. Miestä. Naista. Lammasta. Sikaa. Lehmää.

Ne tyypit, joilla tukka hapsottaa, meikkaamattomia ja manikyyrikin on jäänyt väliin. 10 vuoden kokemuksella uskoisin voivani aiheesta huudella ja kertoa valittuja otteita meidän elämästä. Aloitetaan vaikka perjantaista.

Viime viikon, ens viikon, vuosi sitten. Perjantaina meillä lämpiää sauna, koska rasittunut yh-äiti tulee kotiin raskaasta työstään, josta saa sen verran palkkaa, että voi jälkikasvulleen taata lauantaiksi karkkipäivän eikä ne juokse koulussa pylly paljaanakaan. Niin. Se sauna. Koska väsyttää ja tahtoo vain nostaa jalat ylös. Yh-äiti on ollut kotona puoli tuntia, saanut juuri ansaitun teekupposen nokkansa eteen, kun naapuruston lapset alkavat soittelemaan ovikelloa: ”Voitteko tulla ulos?!” Ihanaa, kun lapsilla on omassa pihassa paljon seuraa ja viihtyyvät hyvin keskenään ja tykkäävät vielä pihalla ennemmin leikkiä kuin sisätiloissa. Kasvaa terveitä lapsia. Yh-äiti huokaisee: ”Sen kun meette, kohta syömään ja sitten saunaan.”

Yh-äiti huutaa puoli tuntia myöhemmin jälkikasvuaan syömään viisi minuuttia, etsii niitä pitkin pihaa kymmenen minuuttia ja viimein saa jälkikasvunsa kotiin syömään. Ilmoittaen suhteellisen suurella äänellä, että mennään sitten saunaan, ettei sitten enää tulla pihalle. Päästään ruokapöytään istumaan, kun ovikello soi ensimmäisen kerran. Ruokailua on kestänyt kolme minuuttia, kun ovikello soi toisen kerran. Kaksi minuuttia myöhemmin ovikello soi taas. Joka kerta samat vastaukset: ”Ei, enää ei voida tulla ulos, huomenna sitten.” Parhaimmillaan vielä samalle lapselle.

Pääsemme saunaan ja lauteilla yh-äiti painaa saunatyynyä korviensa suojaksi, jottei kuulisi ovikelloa ja kieltää lapsia karkaamasta mihinkään. Kolmannen kerran jälkeen, kun kukaan ei avaa ovea, loppuu viimeinkin jokailtainen ralli. Lauantaina yh-äiti ottaa lapset kainaloon mukaan ja lähtee piknikille läheiselle uimarannalle, jossa ei juurikaan ketään käy, mutta on hirmu mukava paikka viettää lasten kanssa päivä.

Illalla yh-äiti erehtyy ajattelemaan, että josko vaikka tekisi profiilin vaikkapa Happy Pancakeen. Olisi joskus kiva vaikka pussailla jonkun kanssa. Seuraavan kolme päivää yh-äiti vaihtaa mukavan ja potentiaaliselta vaikuttavan yh-isän kanssa viestiä, kunnes erehtyy sanomaan, että olisi kiva nähdäkin. ”No ethän sinä mihinkään pääse, kun sinulla on ne lapset!” Yh-äiti totee, että niin, ne ovat sen verran isoja, että kyllä ne pärjää sen aikaa kahdestaan, että käydään vaikka ABC:llä kahvilla. ”Sinä olet huono äiti ja tuolla tavalla jätät heitteille lapset. En halua tuollaista ihmistä elämääni!” Yh-äiti poistaa profiilin deittisovelluksesta, taas kerran.

Lauantaina tosin naapurin lapsen äiti laittaa viestiä, että ”Voihan meidän MinnaRiinaEveliina tulla teille yökylään, tytöt täällä kovasti jo vierailua suunnittelee.” Yh-äiti huokaisee, kyllähän se tietenkin passaa. Se siitä mukavasta ja rauhallisesta illasta ja sunnuntaiaamusta, kyllä totta kai se käy. Naapurin MinnaRiinaEveliina herättää seuraavana aamuna lapset ja sen yhden aikuisen ennen kello kuutta, koska häntä ei nukuta ja hän haluaa nyt aamupalaa.

Päivällä lapsen äiti laittaa viestiä, että ”Voihan lapsi olla teillä hieman pidempään?” Samapa tuo kai sitten on. Väsyttää, päikkärit olisi olleet kivat. Myöhemmin yh-äiti kuulee, että lapsen piti viettää meillä aikaa, jotta lapsen äiti saa itse nukkua päikkärit, koska väsytti.

Maanantai koitti, kuten maanantailla on paha taipumus tulla aina sunnuntain jälkeen. Yh-äiti raahautuu väsyneenä töihin, lähettää puhelimen välityksellä lapsensa kouluun, kuuntelee kuinka esimies mainitsee puhelimen käytöstä työaikana. Yh-äiti nielaisee halunsa huutaa suoraa huutoa ja päättää olla hiljaa tällä kertaa. Samassa hetkessä puhelin taas soi ja lapsi kysyy, voiko laittaa sittenkin siniset sukat keltaisten tilalle.

Tiistaina toinen naapurin äiti laittaa viestiä, että ”Voihan meidän Pirkko ja Petteri tulla teille, haluaisimme miehen kanssa käydä kaupassa kahdestaan”. Naapurin äiti suuttuu, koska kerron, että meillä on jo suunnitelmia emmekä ole kotona. Lapsia ei voi mukaan kauppaan ottaa, koska se on IHAN KAMALAA!

Keskiviikolle on ilmoitettu koulutuspäivä työnantajan puolesta. Yh-äiti tulee työvuorolistan mukaisesti töihin, mutta työkaveri tulee vasta myöhempään, ettei hänen koiriensa tarvitse olla niin pitkään yksin kotona. Yh-äiti ratkaisee lasten välistä aamupalakiistaa puhelimitse ja kuuntelee taas kiltisti esimiehensä kiukkuiset lauseet puhelimen käytöstä työaikana. Yh-äidin on pakko mainita esimiehelleen vapaapäivästä, jota on pyytänyt ensimmäisen kerran vuosi sitten. Esimies mainitsee, että on itse poissa silloin ja toinenkin työntekijä on jo pois samalla päivänmäärällä, joten ei se nyt käy. Yh-äidin tekee mieli heittää esimiestä lähimmällä esineellä, mutta jättää sen kuitenkin tekemättä. Rahat eivät riittäisi sakkojen maksuun.

Torstaina yh-äiti kuuntelee kuin vieressä työtä tekevällä ihmisellä on raskasta, koska mies on kovapalkkaisessa työssä ja tekee pitkää päivää, mutta ei ole koskaan tarpeeksi kotona. Toinen säestää, että hän joutuu olemaan koko viikonlopun yksin lasten kanssa ja pohtii vievänsä ne isovanhempien luo, koska muuten käy turhan raskaaksi eikä ehdi levätä.

Ja siinä se viikko oli. Yksi viikko tavallisen duunarin elämästä. Tähän asti, jos joku on jaksanut lukea, niin hieno juttu. Kiitos Sinulle siitä.

Seuraavaksi saan sitten palautteet: ”No itsehän olet itsesi tuohon asemaan järjestänyt, älä valita.” ja ”Turhanaikasta valitusta, tee asialle jotain!”

Itse olen siitä onnellisessa asemassa, että lapsillani ja heidän isovanhemmillaan on läheiset ja lämpivät välit, eikä tarpeen niin vaatiessa lastenhoito ole ongelma. Mutta Sinä, jolla on puoliso kotona, Sinä joka moitit minua yhdestäkin vapaa-illastani täysin yksin omassa seurassani, pohdi, voisiko vaikka se sinun puolisosi joku ilta katsoa lapsiasi tunnin verran, että käyt ihan yksin vaikka kaupassa?

Sinä, joka sanot, että ”Sinun pitäisi olla laihempi, jotta joku sinut hyväksyisi.” ja ”Syö, sinussa se näkyy”, onko koskaan mielessäsi käynyt, että voisit vaikka tarjota apuasi kotihommissa, että joutaisin vaikka käymäänkin salilla?

Sinä, joka lähetät lapsesi yh-äidin ruokapöydän ääreen ja katon alle nukkumaan, voisit joskus vaikka ehdottaa, että ”Voisiko sinun lapset tulla meille yöksi, jotta saat nukkua”?

Sinä, jonka alaisena yh-äiti työnsä yrittää tehdä, joustaa viimeiseen asti täysin epäitsekkäästi, vaikka kotona onkin odottavia nälkäisiä suita, voisit muistaa, että se puhelimen käyttö on tässä tilanteessa pakollista…

Vaikka itse olenkin elämäni polut tälläiseksi tallannut, on minusta silti äärettömän surullista, ettei lasteni isä halunnut tutustua kahteen maailman parhaaseen tyyppiin. Joka ilta, kun lapset nukkuvat, jään hetkeksi katsomaan kumpaakin ja löydän kummastakin vielä sen minun oman hellittävän palleroni. Suukotan, nostan peiton päälle pois potkittavaksi ja pupun takaisin kainaloon lattialta.

Enkä kumpaakaan missään tapauksessa pois antaisi enkä päivääkään toiseksi vaihtaisi. Elämä on täydellistä siinä hetkessä.”

Nimim. Yh-äiti

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 41 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

41 vastausta artikkeliin “Yh-äiti hoitaa omat ja sunkin lapset, työt, kaiken…”

 • Nimetön sanoo:

  Jämäkkyys. Kokeile. Auttaa kummasta yh-äitiä ja kaikkia muitakin.

 • jenspa sanoo:

  Voin samaistua. Ihan täysin. Tosin mä en ole vielä ikinä kyennyt laittamaan mitään profiilia mihinkään deittipalveluun koska paskaa palautetta saa jo muutenkin ihan tarpeeksi😂

 • Nimetön sanoo:

  Ja joka väliin tämä yh-äiti, mielestään maailman uhrautuvaisin ihminen huokaisee mielenosoituksellisesti ja passiivis-agressiivisesti. Hyi mikä teksti. Jos olet kynnysmatto, ei se meidän muiden vika ole.

  • Ihan vain äiti, asukas, velallinen, työntekijä, nainen, sinkku sanoo:

   Se oli varmasti ihan tarkoituksellista korostusta vastauksena sille, miten usein tuo yh-äiti eri yhteyksissä nostetaan esille. Niin usein saa kuulla ihmisiltä määritelmiä ja oletuksia sen mukaan, että joku on ”yh-äiti”. Yh-äidit makaa työttöminä vuokrakodissaan kelan tukien varassa. Yh-äidit raahaa baarista aina uutta epätoivoista yritystä uudeksi isäksi. Yh-äideillä on monta lasta eri miesten kanssa. Yh-äitien lapset riekkuu heitteillä ja rajoitta pitkin kaupunkia kun äidin elämänhallinta ei riitä järjestykseen perheessä ja käytöstapojen kasvattamiseen. Yh-äidit kärkkyy toisten miehiä saadakseen kunnon miehen. Yh-äidit jättää omat vastuunsa muille. Yh-äidit polttaa tupakkaa ja juo alkoholia. Jne jne. Monta kertaa itseäkin suututtaa ja tekisi mieli puhahtaa, että ”Kasvatan lapseni, hoidan kotini ja teen työni ihan siinä missä muutkin, parisuhdestatukseni ei määrittele niitä. Ja miehesi ei kiitos kiinnosta.” Turhauttaa jo nähdä koko määritelmää. Onko joku sitten avioäiti? Suhteessa lapsiini olen ihan vain äiti (miehelle ollaan se vaimo, lapsille äiti, äidille tytär), ja suhteessa työhöni olen ihan vain ammattini työntekijä. Suhteessa kotiini olen ihan vain talon ainoa aikuinen. Parisuhtestatukseni ei määrittele noita. Vaikka toki se kertoo siitä, että pärjätäkseen on kyettävä ottamaan jakamaton vastuu niiden hoitamisesta, ei voi jäädä odottamaan että puoliso hoitaa jos ei osaa tai jaksaisi jotakin. Vai oletko kuullut esim yh-asuntolainasta, yh-tiskikoneesta, yh-sairaanhoitajasta? Ei ne on ihan samaa parisuhteesta riippumatta. Ja se että olen sinkku, ei kerro miten puolisoa etsin tai olen etsimättä.

 • aku55vm sanoo:

  Yh-äitiä 40-54v sinkkua suhteeseen tositarkoituksella yksinäistä 160-176cm kokoa l,m,s,xl Oulu Rantsila Temmes Liminka Tyrnävä Muhos Olen sinkku mies 178cm 98kg Temmes Oulu alueella asun yksin