Läjäpäin lahjoja pukin konttiin vai pari tarkkaan valittua pakettia? Joululahjojen määrä on joka vuosi yhtä riivaava kysymys. Ja ei, tosiaankaan ei ole liian aikaista tälle keskustelulle!

Tämän äidin mukaan oikea määrä joululahjoja lapselle on kolme. Jos lahjoja on enemmän, lapsi avaa niitä maanisen vimman vallassa, ja merkitys katoaa. Vähemmän kuin kolme lahjaa taas vaikuttaa kitsaalta.

Hän väittää, että jos teet päätöksen kolmesta lahjasta, pääset kaikinpuolin helpommalla: säästät sekä aikaa että vaivaa. Yksi kolmesta joululahjasta saisi olla se kaikkein toivotuin ja mielettömin, ja kaksi tavallisempaa juttua. Näin lapsi silti olisi aivan onnessaan saamistaan lahjoista, vaikka niitä ei valtavasti olekaan.

Mutta lahjojahan tulee muualta kuin vanhemmilta myös. Muilta sukulaisilta ja perheenjäseniltä. Jos sukua ja perhettä on, tulee sieltä helposti useampikin lahja. Kolme on helposti ylitetty…

Ja onhan kolme aika vähän. Mutta toisaalta on totta, että mitä enemmän lahjoja, sitä vähäisempi niiden merkitys on. Valtavasta lahjakasastakin nousee yleensä yksi tai kaksi lahjaa ylitse muiden, ne joista lapsi on onnessaan vielä pitkään. Kenties tosiaan on tärkeintä toteuttaa se suurin toive, ja jättää turhemmat sikseen.

Tavarakysymyskin tämä on. Kodit täyttyvät kaikenlaisesta roinasta jatkuvasti. Lapsilla on niin hirveästi leluja, että kaikilla niillä ei millään ehdi leikkiä. Tuskin edes muistavat kaikkia!

Turhaa tavaraa ei haluaisi hankkia kotiin pyörimään, ja harvemmalla on rahaakaan kuluttaa määrättömästi. Mutta helposti kaupoilla iskee hepuli. Juuri tästä lapseni tykkäisi! Sellaisiakin asioita tulee ostettua, mistä itse tykkää lapsella: voi miten söpö hän olisi tässä aamutakissa ja näissä pörrötohveleissa! Ja jos nyt karkkia vielä, ja ehkä uudet puuvärit ja pitäähän nyt värityskirja olla…

Ehkäpä tosiaan kolmen lahjan sääntö olisi hyvä sekä kodin siisteyttä että rahan- ja ajanmenoa ajatellen.

Onko teillä tarkka lahjapolitiikka? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Kuinka paljon lahjoja lapselle pitää ostaa?”

  • Eräs mummu sanoo:

    Kyllä se kolme lahjaa on hyvä määrä,yksi toteutunut toive ja pari hyödyllisempää.Paketteja tulee kuitenkin joka vuosi ihan liikaa ja lapset eivät jaksa keskittyä niihin.Olen kimppalahjojen kannalla ja joulupataan kaikki millä ei enää leikitä tai ei tarvita mutta saadaan pois uusien tavaroiden tieltä.Sillä (toivottavasti)saa jouluiloa vähävaraisillekin.