Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

”Uusioperhe ja sen tuomat haasteet. Kuka on kenenkin minäkin ja kenen kuuluu totella ketäkin? Saako kaikki saman verran ja kenen lenkkarit on kenen maksettava. Ei siinä vielä mitään. Mutta kuka on kenenkin mummi? Pitääkö bonuslastenlapsille ostaa saman verran joululahjoja kuin biologisille? Voiko joku suuttua jos ei osta?

Taistelu alkoi, kun bonuslapsen äiti suuttui siitä, että lasteni mummi osti lapsilleni joulukalenterit, ja oltiin tilanteessa jossa omillani oli kaksi (mummin ostamat+minun ostamat) ja bonuksella vain minun ostama + kalenteri joka hänellä on äitinsä luona jossa myös asuu.) Nyt tilanne on, että bonuksen äidin mielestä lapset eivät ole tasa-arvoisia. No, omilla lapsillani ei ole toista kotia, jossa olisi kalenterit tai yhtikäs mitään muutakaan, sillä heidän isänsä kuoli muutama vuosi sitten. Minun lapset ovat äitini ainoat lapsenlapset ja ymmärrän hyvin että hän tahtoo lelliä heitä. Silti, hänkin on pienituloinen ja minusta tuntuu pahalta, että joutuisin sanomaan hänelle että bonukselle pitää myös ostaa ja hankkia. Bonuksella kuitenkin on kaksi kotia ja kahdet isovanhemmat. Olen yrittänyt kaikkeni jotta tyttö tuntisi kuuluvansa perheeseen kuten kuuluukin. Mitä tässä pitäis tehdä?”

Anonyymi kirjoittaja

Artikkelikuva Anastasiia Chepinska.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 42 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

42 vastausta artikkeliin “”Pitääkö bonuslastenlapsille ostaa saman verran joululahjoja kuin biologisille?””

 • Hammufammu sanoo:

  Jos lapsi, jolla kaksi kotia, pitäisi molemmat kalenterit mukana, hän voisi avata ne olinpaikassaan ja kaikilla lapsilla olisi kalenterit ajan tasalle syöty ja yhtä monta jokaisella, simppeliä🥰

 • Mummo ja ukki sanoo:

  Olemme aina ostaneet ensimäisestä lapsenlapsesta lähtien jokaiselle vain yhden lahjan, tällä hetkellä heitä on 5 (osa adoptoitu ja osa sijoituslapsia). Sama sääntö kaikille.

 • Manna sanoo:

  Jälleen kerran vahvistuu ajatus, että en halua uusioperhettä vaan pidetään miehen kanssa omat kotimme. Nuo asiat on joskus todella hankalia sun lapsien ja mun lapsien kanssa etenkin jos exät haluavat hämmentää soppaa. Ja hehän haluavat. Tsemppiä kuitenkin kirjoittajalle, hyvinhän tilanne on hoidettu.

 • Nokko sanoo:

  Voisiko isän vanhemmille vihjaista että joulukalenteri lapsenlapselle olisi kiva juttu? Ja jos ei jostain syystä isän puolelta ole isovanhempia niin kummille tai muille sukulaisille. Moni varmaan mielellään tuon puuttuvan kalentrin ostaisi jos se on noin tärkeä juttu. Tietenkään sinun vanhempien ei tarvitse tasapuolisesti kaikessa miehesi lasta muistaa. Eri asia jos on juuri miehesi lapsen juhliin kutsuttuna. Silloin muistaa juuri häntä.

 • Yksinkertaista sanoo:

  Harvinaisenkin turhaa valitusta tässä bonuksen äidiltä, herää kysymys haluaako hän vain herättää eripuraa lapsissa ja näin kenties jopa vieraannuttaa lapsen isästään ja tämän perheestä.

  Jokainen lapsista sai kaksi kalenteria ja noin lukumäärällisesti täysin tasapuolista. Sen ymmärtäisin vielä jos isän luona äitipuolen lapsilla olisi se kaksi kalenteria ja tälle bonukselle ei olisi hankittu mitään. Jos kuitenkin tilanne on tämä ja lapsi itse tulee valittamaan kun toiset on saaneet tuolla avata kaksi luukkua ja hän vain yhden niin silloin lapselle voi muistuttaa että hänellä on täällä meidän kotona se toinen kalenteri ja ehdottaa että ottaa sen mukaan seuraavan kerran kun menee isälle.

 • Jaettu vanhemmuus sanoo:

  Meillä on lasten kanssa puhuttu että koska osa viettää joulua myös toisaalla, niin siksi saavat meillä muutaman lahjan vähemmän kuin toiset. Toisaaltaan nykyisin myös tädit ja isovanhemmat muistavat kaikkia lapsia, mikä on ehkä vähän hassua mun mielestäni. Me ostetaan kaikkialle suunnilleen yhtä monta lahjaa, mutta ”vaan meillä asuva” saa ehkä pari lahjaa enemmän. Samoin kuin ”vaan meillä asuvan” isoisä ostaa yleensä kaksi tai kolme lahjaa hänelle ja yhdet muille. Ihan reilua mun mielestäni. Ei muualla olevan muista tätä meillä asuvan ollenkaan, eikä ole kyllä tarvettakaan muistaa. Kukan ei jää ilman lahjoja ja kaikki ovat tyytyväisiä. Jopa ”koko ajan meillä asuva” vaikka toiset tulevat aina isot kassit mukanaan joulun viettämisen jälkeen.

 • Yksi uusperheellinen sanoo:

  Kaikilla on kaksi kalenteria. En oleta että bonusmummojen/pappojen tarvitsee muistaa kaikkia lapsia samalla tavalla. Monesti bonuslapsilla on mummot ja papat isän/äidin puolelta. Eri asia jos bonusmummo/pappa haluaa erikseen muistaa. Bonukset saa yleensä myös ”tuplalahjat”, kun joulua vietetään molemmissa perheissä. Lapset ymmärtää mutta ilmeisesti jotkut aikuiset ei 🙂

 • Tässä vain yksi puoli tarinaa sanoo:

  Olet yrittänyt kaikkesi, että bonuslapsi kokee kuuluvansa perheeseen, se tärkein kysymys on tunteeko hän kuuluvansa perheeseen se ei käynyt ilmi tästä ja miten lapsi kokee sen, että jäi ilman kalenteria? En usko, että kenenkään rahatilanne menee kuralle sellaisesta perinteisestä euron parin kalenterista.

 • Jotain pientä sanoo:

  Meillä ostamme omillemme kalliimmat lahjat ja toistemme lapsille jotain maltillista 10-30 eurolla riippuen, mitä lapsi toivonut. Teineillä myös kalliimpia toiveita kuin pienemmillä, joten paketit ja arvot ei menisi muutenkaan mitenkään tasan. Jos siis yksi toivoo kahdensadan euron harrastusvälineet, en aio silti pienelle ostaa tavaraa samalla rahalla. Se myös meillä yleensä saa, joka tarvitsee. Tietysti pyrimme siihen, ettei kellekään tule eriarvoinen olo, mutta jouluna ei kyllä tosiaankaan pakettien määrä mene tasan juuri edellämainituista syistä.

  Meillä myös omat lapseni saavat isänsä ja sukulaisten lahjat aattona meillä, kun taas miehen lapsi viettää ”toisen” joulun äidillään ja saa osan lahjoista siellä.

 • Omantunnon mukaan sanoo:

  No jopas.. Äitini ostaa ainoastaan minun lapsille, ei puolisoni lapsille ja sitten puolisoni äiti ei taas osta minun lapsille (paitsi yhteisillemme) ja minusta se on fine. Perheessämme lapsia kaikkiaan 6 lasta niin iso menoerä olisi, lisäksi minulla tiesti on 3 sisarusta joilla myös lapsia joten ehkä jokin roti pitää olla. Vaan kuitenkin silloin kun kaikki lapset ovat joulun meillä, niin pyrimme varmistamaan jotta lahjoja olisi jokaiselle suunnilleen saman verran, vuoroviikkolaiset ovat kuitenkin samanikäisiä kuin omat vanhimpani, niin se pahamieli todennäköisesti korostuisi siinä.

 • Helsinkiläinen sanoo:

  Kaikilla lapsilla on kullakin 2 kalenteria, joten asiahan on harvinaisen selvästi täysin tasapuolinen joulukalenterien suhteen.

 • Bonusperheenä lähes 20 vuotta sanoo:

  Pitkään bonusperheenä on toimittu ja vaikka sekä omat, että mieheni vanhemmat muistavatkin bonusta, niin eivät aina samoin kuin biologisia. Eikä tarvitsekaan, bonuksella omat isovanhemmat. Tasa-arvoisuus säilytetään meidän kotona, muiden käytökseen emme voi vaikuttaa. Eivätkä lapset edes oleta, että saavat samat koska omat isovanhemmat ovat omia ja bonukset kiva lisä. Enkä oikein ymmärrä miten voi bonuksen äiti edes ajatella noin? Ei itsellä ole käynyt mielessäkään, että exän nykyisen vanhempien pitäisi muistaa omia lapsiani? Kaikilla ihmisillä on oma tapansa muistaa lähimpiään ja myöskin päättää ketkä siihen kuuluvat.