Parhaat lautapelit jouluun!
Kaupallinen yhteistyö, yhteistyössä Amo Toys.
Miten tyypillistä tälle vuodelle – kun tuli Huonon Äidin pelitestin aika, iski testaajiin altistuskaranteeni! Huutonaurua!
Näppärä äiti keinot keksii, ja huonotkin äidit jonkinlaisia ratkaisuja, ja pelit saatiin testattua haasteista huolimatta!
Testissä seuraavat pelit, tuloksia ja pelitietoja jokaisesta pelistä alempana:
- Hungry Hugo – Hirmuinen Hugo (2-4 pelaajaa, 6+)
- Fishing Day (2-4 pelaajaa, 5+)
- Keys to the Castle – Avaimet Linnaan (2-4 pelaajaa, 8+)
- 123 Treasure Hunt (2-4 pelaajaa, 3+)
- Give Granny a Kiss – Anna Mummolle Muisku (2-5 pelaajaa, 8+)
Hungry Hugo – Hirmuinen Hugo
2-4 pelaajaa, ikäsuositus 6+
Oletko sinäkin aina halunnut asua pienellä saarella seuranasi vain kourallinen naapureita, joiden kanssa kilpailette jatkuvasti siitä, kenellä on kaunein puutarha? Entä kiinnostaako nälkäkiukkuaan purkava gorilla (ei siis lapsi vaan gorilla todella 😉 ), joka herätessään hajottaa joko puutarhoja tai itse taloja? Jos vastauksesi on kyllä, tämä peli on juuri sinulle tehty! Jos vastaus on vähän epäröivä ei, tämä on siltikin aivan loistava peli, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla!
Pelin ajatus tulikin tuossa jo esille. Pelaajana asut pienessä kilpailuhenkisessä yhteisössä, ja tehtävänäsi on rakentaa kaikista kaunein puutarha samalla kun suojelet taloasi ja puutarhaasi, nälkäiseltä Hugolta ja sabotoivilta naapureilta. Ensimmäisenä täyden puutarhan ja ehjän talon omaava pelaaja voittaa!
Peli etenee kortteja pelaamalla. Lähtökohtaisesti Hugo nukkuu aina jonkun naapurusto jäsenen pihalla, ja pelaaja voi omalla vuorollaan kädessä olevista korteista riippuen joko rakentaa puutarhaa, korjata Hugon hajottamaa taloa, siirtää Hugoa tai herättää Hugon hajottamaan paikkoja toisten tonteilla.
Jos pelataan Hugon herättämiskortti pitää heittää myös noppaa, joka sitten kertoo syökö Hugo oleskelutontin omistajan palkintopelargonit, pistääkö talon remonttiin, vai jatkaako Hugo päiväuniaan. Mahdollista on myös se, että Hugo kaiken kiusanteon keskellä hyökkääkin herättäneen pelaajan omaisuuden kimppuun nopan näin määrätessä, ja silloin sabotointiyritys osuukin omaan nilkkaan. Pelissä on toki myös banaanikortti, jolla nälkäistä Hugoa voi lepytellä, ja näin säästää puutarhan palkintopelargoniat karmivalta kohtalolta.
“Supermukava!”
Vuoden Peli 2020 Lastenpelikategorian finalisti oli testaajien ehdoton suosikki. Peli on helppo oppia ja ohjeet olivat selkeä. Testaajat kertovat pelin olevan todella kiva ja hauska, ja varsinkin sisarusten sabotointi on mukavaa! Ylläri. Suosittelemme Hirmuista Hugoa koko perheelle!
Fishing Day
2-4 pelaajaa, ikäsuositus 5+
Joulun alla kalastamiseen on kaksi vaihtoehtoa, joko palellutaan rannalla virveliä heitellen (kirjoittajalla ei ole vähääkään tietoa talvikalastuksesta ja sen huomaa), tai kalastetaan sisällä perheen pienimpiäkin viihdyttävällä tavalla pelaamalla yhdessä lautapeliä! Koska vielä ei jää kestä pilkille menemistä, niin sitä ei edes mietitä vaihtoehtona. Siis jos jäätä edes on jo jossain.
Fishing Day näyttää päältäpäin sopivan enemmän pienemmille lapsille, mutta testi osoittaa pelin toimivan oikein hyvin myös isommilla lapsilla, tosin kilpailuhenkisyys voi kasvaa pelaajien iän myötä.
Peli aloitetaan tiputtamalla kaikki esineet lampeen ja kääntämällä kortti pakasta. Tarkoitus on kalastaa mahdollisimman monta kulloinkin käännetyn kortin määräysten mukaista esinettä. Esimerkiksi jollain kierroksella saa kalastaa vain oransseja ja sinisiä saappaita, violetteja ja vihreitä sammakoita, sekä violetteja kaloja. Toisella kierroksella taas saa rauhassa kalastaa kaikkea muuta, paitsi vihreitä esineitä ja saappaita.
Haastetta loi peliin keltainen ankka, jonka funktiota oli ensin aikuisenkin hieman hankala ymmärtää. Siinä vaiheessa, kun pelaaja on omasta mielestään voitolla saaliinsa kanssa, voi hän tähdätä onkensa ankkaa kohti. Kierros nimittäin loppuu aina silloin, kun joku pelaajista on onkinut itselleen ankan. Ennen ankan kalastamista tulee kuitenkin saaliina olla jo yksi kortin määräämä muu esine. Kierroksen voittaa se, jolla on ankan nappaamisen jälkeen eniten kortin määräämiä esineitä. Ankkaa ei tässä lasketa. Jos tulee tasapeli, ankan onkinut saa päättää voittajan.
Kierroksen voittaja saa kalastuskortin itselleen, ja peli jatkuu siihen asti, kunnes joku pelaajista on kerännyt viisi kalastuskorttia. Tai kunnes siimat tai sisarussuhteet ovat selvittämättömästi solmussa.
Peli viihdytti testaajia ja kunhan korttien tarkoitus selkeni, pelaaminen oli todella hauskaa ja kilpailuhenkistä. Kiva lisä pelihyllyyn! Suosittelemme Fishing Dayta 5-8-vuotiaille.
Keys to the castle – Avaimet Linnaan
2-4 pelaajaa, ikäsuositus 8+
Kukapa ei rakastaisi salaperäisiä lukittuja ovia ja niihin sopivia avaimia, jotka kerrankin eivät ole hukassa, vaan löytyvät siististi korttipakan uumenista.
Avaimet linnaan -pelin tarkoitus on kulkea lukittuja ovia avaamalla laudan vastustajan puoleiseen päätyyn, ja sieltä ulos. Ovia avataan avaimilla, yllätys, ja avaimet löytyvät korttipakasta, tai joissain tapauksissa avatun oven alta. Lukittujen ovien pelilauta muodostetaan pelilaatoista. Pelilaatat asetetaan satunnaisesti lukittu ovi ylöspäin pelaajien määrästä riippuvaan muodostelmaan. Kaikille pelaajille jaetaan pelin alussa kolme korttia, joita pelaamalla pelaaja etenee pelilaudalla.
Pelin aloittaa se pelaaja, joka muistuttaa eniten valitsemaansa ritaria. Hauska ja tuore tapa aloittajan valintaan, plussaa siitä! Tosin yhdennäköisyydestä voidaan aina olla monta mieltä, ja ritarit ovat hieman hassun näköisiä, joten varsinkin useamman pelaajan pelatessa aloittajan valinta voi myös olla hauska minipeli.
Pelin tarkoitus on kulkea lukittuja ovia avaamalla laudan vastustajan puoleiseen päätyyn, ja sieltä ulos. Ovia avataan avaimilla, yllätys, ja avaimet löytyvät korttipakasta, tai joissain tapauksissa avatun oven alta. Joskus ovesta paljastuu extra siirto tai avain, joskus rautasahaa etenemiseen vaativa kalterieste, joskus jotain ihan muuta.
Testaajia peli hieman hämmensi, voipi olla, että olisi vaatinut pidempää keskittymiskykyä, tai vanhempia pelaajia, koska ainakin kirjoittaja ei malttaisi millään odottaa karanteenin päättymistä että pääsisi itse testaamaan peliä. Peli oli testaajien mielestä mukava, ja hieman haastava, kiitosta keräsivät erityisesti ritarien grafiikat. Avaimet linnaan sopii loistavasti 8-10-vuotiaille, ja vanhemmillekin!
123 Treasure Hunt
2-4 pelaajaa, ikäsuositus 3+
Suurimmalle osalle meistä käärmeet ja tikapuut -peliformaatti on ainakin jossain määrin tuttu ja 123 Treasure Hunt pelataan samalla periaatteella. Tarkoitus on kiivetä lautaa pitkin huipulle, varoen mutavyörya ja hyödyntäen vinssejä.
Kiinnostavaksi pelin tekee se, että nopan sijasta laudalla edetään numeroiden ja laskutehtävien opettelemisen avulla! Vuorollaan jokainen pelaaja nostaa pakasta kortin, jossa on joko numeroita, tai miinus- tai pluslaskuja. Tuloksen mukaan pelaaja nousee ylöspäin, ja yrittää tietysti varoa mutavyöryjä, jotka vievät pelissä rivin tai pari takaisinpäin. Voi sitä harmituksen tunnetta, kun juuri voittamaisillaan saakin tuloksen, joka heittää johtoasemassa olevan pelaajan viimeiseksi. Opettaa siis myös pettymyksensietokykyä!
Peli päivittää vanhan suosikin opettavaiseksi elämykseksi ja jos pelaajat ovat isompia, eikä laskutehtävistä enää löydy haasteita, voi korttipakan korvata perinteisesti nopalla. Toimii tälläkin tavalla ja ihan yhtä monta riitaa saadaan aikaan myös isompien lasten kanssa pelatessa.
123 Treasure Hunt on kiva peruspeli, jossa toimiva twisti yhteen- ja vähennyslaskujen treenaamisen, ja numeroiden tunnistamiseen. Sopii tosi hyvin pienemmille pelaajille, kuten vaikka eskari-ikäisille ja nuoremmille, kertoo raati, ja samaa mieltä on allekirjoittanutkin.
Give Granny a Kiss – Anna Mummolle Muisku
2-5 pelaajaa, ikäsuositus 8+
Mummolavierailut ovat vaihtelevasti joko aivan ihana juttu, jota odotetaan kuin kuuta nousevaa, tai kaikin keinoin vältettävä velvollisuus. Yleensä riippuu aika paljon lapsen iästä. Vallitsevat olosuhteet ovat rajanneet mummolavierailuja tänä vuonna, ymmärrettävistä syistä, ja näyttäisi, että mummolaan ei ehkä pääse vielä joulunakaan, joten pitänee simuloida vierailuja lautapelin avulla!
Anna mummolle muisku muistuttaa meitä siitä, että saa olla ylpeä saavutuksistaan, mutta liialla ylpeydellä voi olla seuraamuksia. Kuten se, että mummo tulee ja muiskauttaa! Ideana pelissä on korttien avulla nostaa ja laskea lapsenlapsen pisteytystä ylpeysmittarilla, ja taktikoida korttien käyttöä niin, että itse ei ole vuorossa silloin kun mummo on kaikista ylpeimmillään, muuten joutuu kohtaamaan pusuhuulet!
Peli loppuu kun muiskuja on kerätty tarpeeksi, ja häviäjä on tietysti se, jota on pussattu eniten. Pusujen määrästä pysytään myös hyvin kartalla, koska mummo tietysti hienona leidinä käyttää aina tilaisuuteen sopivaa huulipunaa!
Anna mummolle muisku on viihdyttävä peli, jossa sotkulta ei valitettavasti vältytä. Kannattaa pitää hollilla jotain kasvoille sopivia puhdistusliinoja, ja pusuhuulet pitää myös muista pestä pelin jälkeen! Siis mummolta erityisesti. Kaiken kaikkiaan riemastuttavaa ajanvietettä! Anna Mummolle Muisku -peli suosittelemme 8-11-vuotiaille.
P.S. Se, että peli kehottaa välttämään muiskuttelua, toimii myös pandemia-ajan opetuksena. Eli opettavainenkin peli vielä!
Mikä peleistä sopisi parhaiten teillä pukinkonttiin? Kerro se meille kommenteissa, ja yksi onnekas Huonon Äidin kanavissa arvontana osallistunut voittaa toivomansa pelin! Arvonnan jälkeen kommentit yhteystietoineen poistetaan.
EDIT! Arvonta on arvottu, ja voiton vei Heidi P. Onnea voittajalle ja kiitos kaikille osallistuneille! Arvontaan osallistuneet kommentit yhteystietoineen on poistettu.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.