Paljonko on tarpeeksi ruutuaikaa? Jos lapsilta kysytään, niin ei mikään!

Harvassa ovat nykyään sellaiset lapset, joilla ei suuri osa vapaa-ajasta mene jonkinlaisen ruudun edessä. Sosiaalinen media ja pelit ovat koukuttaneet niin lapset kuin aikuisetkin, ja pahasti.

Tämä koukuttaminen on tehty ihan tietoisesti. Palveluiden ja laitteiden tarjoajat haluavat, että olemme koukussa. Sillä tavalla he tienaavat.

Joten ei voi sanoa, että vika olisi meissä. Mutta ei voi myöskään sanoa, että meidän tulee alistua tahdottomiksi zombeiksi, jotka eivät tee mitään muuta kuin nuokkuvat ruutujensa edessä.

Mutta miten ihmeessä opettaa tämä lapselle, joka ei tiedä juuri mitään parempaa kuin pelit ja some?

Samalla tavoin kuin itsellemmekin.

Tiedostamme, että ruudut ja some koukuttavat. Tiedostamme, että ne on tehty sellaisiksi. Mutta tiedostamme myös sen, että meillä on valta päättää mitä teemme ja miten aikamme käytämme.

Ajan viettäminen somea tuijotellen on valinta. Siitä huolimatta, että maailman taitavimmat manipuloijat ovat räätälöineet sovellukset koukuttamaan meidät, me voimme valita toisin.

Laitteiden, sovellusten ja somen käyttämistä ei tarvitse lopettaa. Mutta käytölle pitää vetää rajat, jos haluaa päättää itse ajastaan. Ja jokainen varmaan mieluummin päättää itse omasta ajastaan, kuin antaa sovelluksilla ja laitteilla rahaa takovien ihmisten päättää?

Tämä sama tulee opettaa lapsille.

isosilmäinen muovilelu karvatyynyllä

Opeta lapsillesi se, miten nämä sovellukset ja laitteet toimivat – siis se, että niiden perimmäinen tarkoitus on koukuttaa. Kerro, että ymmärrät miten paljon he nauttivat somettamisesta ja pelaamisesta, mutta että heidän täytyy opetella pitämään päätäntävalta itsellään.

Sen jälkeen keskustele lasten kanssa siitä, kuinka paljon aikaa ruutujen parissa voi viettää. Kuinka paljon aikaa tarvitaan, jotta ehtii nukkua tarpeeksi, liikkua, tavata kavereita myös kasvokkain, viettää aikaa perheen kanssa ja hoitaa koulutyöt. Keskustele lapsen kanssa kuten keskustelisit aikuisen kanssa. Mikä verran aikaa on, ja minkä verran sitä voi käyttää ruutujen parissa? Anna lapsen tehdä perusteltu ehdotus.

Kun olette päässeet johonkin lukemaan, keskustelkaa siitä, miten tästä pidetään kiinni. Käyttääkö lapsi ajastinta tai sovellusta ruutuajan valvomista varten? Vai huomauttavatko vanhemmat, kun ruutuaika on täynnä?

Tällä tavalla lapsi oppii itse ottamaan vastuuta siitä, mihin hän aikansa käyttää. Samoin hän oppii hallitsemaan ajankäyttöään ja sitoutumaan tekemiinsä päätöksiin.

Ehkä se toimii.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Onko sinunkin lapsesi someaddikti? Toimi näin!”

  • Yksin sanoo:

    Kaikki oli hyvin kunnes teini-ikä. Siihen asti käyttö oli hallinnassa ja siitä saattoi keskustella. Nyt käyttöä ei rajoita kukaan eikä mikään; kännykän käytön keskeytyksestäkin seuraa raivarit. Asiaa ei helpota, että toinen vanhemmistakin on some-addikti ja ääneen kyseenalaistaa, miksi ei voisi olla kännyllä kun huvittaa.

  • Mutsi sanoo:

    Ongelma on vaan siinä että nykyisin ruudut liittyvät monella myös työhön ja opiskeluun.Sitten kun ruutua kantaa koko ajan mukana tulee tauolla selattua muutakin.