Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta keskustelunavauksen, jossa kirjoittaja pohtii, että miksi lapsilla oikeastaan on leluaseita?

Kysymys on helppo sivuuttaa. ”Ainahan lapsilla on ollut leikkiaseita…kuuluu lapsuuteen haluta leikkiä niillä…jos leluaseita ei ole, niin lapsi kyllä itse tekee aseen vaikka kepistä…”

Vaikka kyseessähän ei ole mikään geneettinen asia. Ei ihminen synny sellaisena, että leikkiaseiden tarve olisi koodattu häneen. Se opitaan mallista.

Geeneissämme ei ole mitään mallia siitä, että kun sormet laittaa tietyllä tavalla, voi sanoa pumpum, vaan lapsi oppii sen vähitellen siitä, mitä kaverit tekevät, mitä sisarukset tekevät, mitä vanhemmat tekevät ja mitä videoissa ja peleissä tehdään.

keltainen leikkiase

Mutta kenelle nämä leikkiaseet ovat oikeastaan suunnattu? Miksi me ajattelemme, että aseet ovat sopivia leluja? Voiko niillä leikkimisen kieltää?

Tällaisia kysymyksiä kirjoittaja pohtii:

”Olen pitkään miettinyt leluaseita.

Ensimäinen ajatus on, että minkä ikäsille ne on suunnattu?

Vesipyssyjä löytyy ja ne onkin ihan kivoja varsinkin kesähelteellä. Mutta entäs puupyssyt, muovimiekat ja kuulapyssyt? Ja kaikki muutkin pyssyt ja miekat.

Meillä kotona ei ole leluaseita (niitä ulkona käytettäviä vesipyssyjä lukuunottamatta) eikä ainakaan hetkeen ole tulossakaan.

Mutta vaikka niitä ei ole, aseita kyllä keksitään. On legoista tehtyjä tornipyssyjä, kepit ja akkukoneet muuttuvat pyssyiksi… Toisaalta on hyvä että lapsella on mielikuvitusta, toisaalta olen kauhuissani. Ei tietenkään niiltä voi välttyä poikien lapsuusajassa (ja jos voi, niin saa kyllä miullekin kertoa miten).

värikäs leikkipyssy

Olen yrittänyt olla huomioimatta, ja jos ”pyssy” tuodaan, niin olen vain sanonut että ”Äiti ei kiitos leiki näillä, en tykkää niistä”.

Ulkona nappaan miekkakepit pois kun niillä huidotaan ja sohitaan. Silti ne on vaan niin pop toisen maailmankuvassa.

Kuuluuko leluaseet ihan oikesti lapsille? Miksi ne kuuluu?”

Mitä mieltä sinä olet? Sallitko aseleikit kotona tai ulkona? Onko asia sinusta yhdentekevä? Oletko koskaan pohtinut sitä, miksi lelupyssyt ja -miekat ovat tavallisia leluja? Kerro mielipiteesi kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 6 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

6 vastausta artikkeliin “Onko lapsen pakko saada leikkiä leluaseilla? Miksi?”

 • Nimetön sanoo:

  No kyllä se nyt vain on geneettistä erityisesti pojille haluta leikkiä taistelua tai ruoanmetsästystä 😅 Kaikki eläimet ihmiset mukaan lukien harjoittelee aikuisena tarvittavia taitoja lapsena leikkien. Ja kyllä, geneettisesti pojat tarvitsevat taitoja metsästää ja taistella suojellakseen perhettään tai itseään. Ja ei, se ei tarkoita, että nykymaailmassa sitä yleensä tarvitsee tehdä. Mutta geneettistä se kyllä on. Ylipäätään en ihan ymmärrä, että miksi ihmiseltä pitää yrittää riistää kaikista luonnollisimpia viettejä ja tarpeita. Toki ihmisen kuuluu osata käyttäytyä nyky-yhteiskunnassa, mutta se ei tarkoita sitä, että pojat eivät saisi leikkiä taisteluleikkejä. Ja no, se että miten nyt milloinkin ihmisen olemassaolon aikana on taiteltu riippuu tietysti aikakaudesta. Ja pyssyt on nykypäivää.

 • Äiti ja ohjaaja sanoo:

  Mä oon pohtinut samaa myös aikanaan, etsinyt asiasta tietoa ja käsitellyt pelkojani. Lopputulema on ollut, etten löydä aseleikeistä itsestään enää pahaa. Tarkkailen että lapset pysyvät hyvisten puolella. Huolestun ja rajoitan, jos lapset alkavat ryöstellä tms. Toistapäin huitomisen ja toisen osoittamisen (myös eläimen) olen kieltänyt. Jos leikimme sotaa ohjatusti, kaikki ovat samalla puolella ja vihollinen on kuviteltu.

 • Tehopakkaus sanoo:

  Meillä ei lapset (3v ja 1,5v) saa leikkeihin pyssyjä eikä miekkoja. Toki vanhempi on pyssyleikit omaksunut jostain ja itsekin metsästävä ihmisenä tiedän, että vastuullinen aseenkäyttö on tärkeämpää oppia kuin totaalikielto. Siksi esim. En kiellä hänen ampumisleikkejä, kun pyssyn voi kehittää mistä vaan, mutta puutun, jos se kohdistuu ihmisiin tai lemmikkeihin/muihin eläimiin. Metsästys saa tulla kuvioihin sitten myöhemmin jos on tullakseen.

 • minataallahei sanoo:

  >”legoista tehtyjä tornipyssyjä”
  >”olen kauhuissani”

  -__- oikeesti?

 • Nimetön sanoo:

  Onko tilanne tuollainen myös tytöillä?

  • JJK sanoo:

   Jotkin tytöt kans tykkäävät leikkiä leluaseilla ja meikoila. Itse kuuluin tähän ja sain leikkiä veljieni leluilla.