Saimme Avaudu tästä -lomakkeen kautta keskustelunavauksen, jossa kirjoittaja pohtii, että miksi lapsilla oikeastaan on leluaseita?

Kysymys on helppo sivuuttaa. ”Ainahan lapsilla on ollut leikkiaseita…kuuluu lapsuuteen haluta leikkiä niillä…jos leluaseita ei ole, niin lapsi kyllä itse tekee aseen vaikka kepistä…”

Vaikka kyseessähän ei ole mikään geneettinen asia. Ei ihminen synny sellaisena, että leikkiaseiden tarve olisi koodattu häneen. Se opitaan mallista.

Geeneissämme ei ole mitään mallia siitä, että kun sormet laittaa tietyllä tavalla, voi sanoa pumpum, vaan lapsi oppii sen vähitellen siitä, mitä kaverit tekevät, mitä sisarukset tekevät, mitä vanhemmat tekevät ja mitä videoissa ja peleissä tehdään.

keltainen leikkiase

Mutta kenelle nämä leikkiaseet ovat oikeastaan suunnattu? Miksi me ajattelemme, että aseet ovat sopivia leluja? Voiko niillä leikkimisen kieltää?

Tällaisia kysymyksiä kirjoittaja pohtii:

”Olen pitkään miettinyt leluaseita.

Ensimäinen ajatus on, että minkä ikäsille ne on suunnattu?

Vesipyssyjä löytyy ja ne onkin ihan kivoja varsinkin kesähelteellä. Mutta entäs puupyssyt, muovimiekat ja kuulapyssyt? Ja kaikki muutkin pyssyt ja miekat.

Meillä kotona ei ole leluaseita (niitä ulkona käytettäviä vesipyssyjä lukuunottamatta) eikä ainakaan hetkeen ole tulossakaan.

Mutta vaikka niitä ei ole, aseita kyllä keksitään. On legoista tehtyjä tornipyssyjä, kepit ja akkukoneet muuttuvat pyssyiksi… Toisaalta on hyvä että lapsella on mielikuvitusta, toisaalta olen kauhuissani. Ei tietenkään niiltä voi välttyä poikien lapsuusajassa (ja jos voi, niin saa kyllä miullekin kertoa miten).

värikäs leikkipyssy

Olen yrittänyt olla huomioimatta, ja jos ”pyssy” tuodaan, niin olen vain sanonut että ”Äiti ei kiitos leiki näillä, en tykkää niistä”.

Ulkona nappaan miekkakepit pois kun niillä huidotaan ja sohitaan. Silti ne on vaan niin pop toisen maailmankuvassa.

Kuuluuko leluaseet ihan oikesti lapsille? Miksi ne kuuluu?”

Mitä mieltä sinä olet? Sallitko aseleikit kotona tai ulkona? Onko asia sinusta yhdentekevä? Oletko koskaan pohtinut sitä, miksi lelupyssyt ja -miekat ovat tavallisia leluja? Kerro mielipiteesi kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Tästä et voi kommentoida vaan avata uuden aiheen

Haluatko kertoa oman tarinasi? Jonkun hyvän tai jonkun vähemmän hyvän?
Lähetä kertomuksesi tästä. HUOM! Juttujen kommentit lähetät alempaa kohdasta KOMMENTOI.

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

2 vastausta artikkeliin “Onko lapsen pakko saada leikkiä leluaseilla? Miksi?”