Tiedät curlingvanhemmat ja helikopterivanhemmat. Onpa ollut puhetta jopa pandavanhemmuudesta ja tiikeriäitiydestä.

Uusin termi on niittäjä-äitiys.

Niittäjä-äiti (tai niittäjäisä) kuvainnollisesti niittää kaiken lapsensa kulkua hidastavan pois tämän edestä. Hiukan kuten curlingvanhempi pyrkii lakaisemaan kaiken pois lapsensa edestä, mahdollistaakseen tämän liukumisen mahdollisimman pitkälle.

Niittäjävanhemmuutta kutsutaan englanniksi termillä lawnmover parenting, siis ruohonleikkurivanhemmuus. Koska tällaisen vanhemmuuden keskiössä on esteiden poistaminen ja niiden yltä jyrääminen, sopii suomenkieliseksi ilmaisuksi niittovanhemmuus.

Mistä sitten tiedät oletko SINÄ niittovanhempi? Esimerkiksi näistä:

– Olet AINA lapsesi puolella. Ihan sama mitä on tapahtunut, se on sen toisen syy, ei lapsesi.

– Annat lapsellesi kaiken, mitä hän haluaa. Ai kaverilla on hieno uusi puhelin? Oletkin jo klikkaillut itsesi verkkokauppaan. Eihän kullannuppusi sovi jäädä huonommaksi!

– Puutut lapsesi saamaan opetukseen ja arvosanoihin. Koska lapsesi on paras! On opettajien huonoutta jos he eivät sitä tajua.

Pallo pusikossa

– Vaadit lapsellesi hyvän aseman harrastuksessa tai vastaavassa. Kovistelet valmentajia tai hankit yksityisopetusta, ihan sama, kunhan lapsesi pääsee siihen parhaaseen joukkueeseen.

– Jos lapselta unohtuu jotain, viet sen koululle. Vaikka kesken oman palaverisi. Lapsesi ei saa joutua kärsimään pikku unohduksen takia!

– Piinaat opettajia ja rehtoria viesteilläsi. Kyllähän sinä tiedät asiat paremmin kuin kasvatusammattilaiset! Olisivat kiitollisia neuvoista!

– Piinaat muita vanhempia lasten keskinäisillä pikku riidoilla ja vaadit sovittelua, oikaisua ja hyvitystä. Sinun lapsesi nenälle ei hypitä!

– Hankit teinillesi kesätyöpaikan ja myös soitat teinin puolesta tämän pomolle, jos teini sairastuu eikä pääse töihin. Koska pitäähän sinun tukea ja auttaa lastasi, nykyajan työelämä on kovaa kilpailua.

– Jos lapsesi ei menesty, laitat lapsen vaihtamaan harrastusta tai jopa koulua. Varmasti siellä ymmärretään lapsesi lahjoja paremmin!

– Selittelet ja vähättelet lapsesi tekoja, jotta hän saisi pienempiä rangaistuksia tai pääsisi luistamaan niistä. Hei näitä sattuu, turha tästä on mitään haloota nostaa.

– Teet lapsesi läksyjä. Nykylasten elämä on raskasta! Totta kai haluat auttaa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 8 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

8 vastausta artikkeliin “Oletko SINÄ niittäjä-äiti?!”

 • Temppa sanoo:

  Miten tää eroaa curlingvanhemmasta?

 • Hyvä lapset! sanoo:

  Lapset on nykyään niin kilttejä ja fiksuja että parempi on antaa heidän hoitaa omat asiansa ja yrittää vaan selvitä omistaan.

  Paitsi tietotekniikan kanssa kannatta pyytää lapsilta apua. Vaikka nolottaisi.

 • Niittovanhempien kanssa vuorovaikutus on RASKASTA! sanoo:

  Niittohuoltajia riittää.
  Koulu ei ole viellä edes alkanut ja pari niittohuiltajaa on jo laittanut wilma viestin siitä, miten koulua tuli johtaa ja miten viimevuonna epäonnistuimme työssämme. Ja joka vuosi joku niittohuoltaja on sitä mieltä, että hänen lapsensa ansaitsisi kiitettävän, kun se kirjallisuusprojektikin oli niin hieno. Ainut vain, että projektissa käytettiin sanoja joita lapsi ei osaa selittää ja lauserakenteita joita hän ei pysty koulussa tuottamaan… ja ei lapsi polo edes tiedä kuoliko päähenkilö lopussa. Mutta kiitettävä pitäisi saada.
  Huoh!

 • Nillittäjävanhempi sanoo:

  Luin aluksi että termi oli nillittäjä-äiti 😂

  Jos ikinä olette niittäneet viikatteella, niin tiedätte että termiä lawnmover parenting ei voi kääntää niittäjä-äidiksi. Ruohonleikkuria pukkaa kuka vaan, mutta niittäjiä on harvassa.

 • Jees sanoo:

  Tuohon työpaikan hankintaan sanoisin, että ei onnistu nykyään ;). Jos ei nuori itse osaa ottaa yhteyttä ja hakea töitä, ei mikään itseään kunnioittava työnantaja ota töihin. (Ellei nyt sitten äiti omista firmaa 100%).

 • Juup sanoo:

  Uuuuh! Noita vanhempia on koulut pullollaan. Tekevät ison karhunpalveluksen lapselleen. Tämä vaikeuttaa huomattavasti lapsen kaverisuhteita ja sosiaalista kehitystä. Seuraan aitiopaikalta, eli työskentelen koulussa. Nämä vanhemmat on ehdottomasti pahiten hukassa vanhemmuudessaan. Ja lapset tietty ihan pihalla kanssa.