Joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee, sanottiin ennen vanhaan. Piiskaamiset ja nöyryyttämiset on suurimmaksi osaksi onneksi kuopattu, mutta voiko lapset kasvattaa kokonaan ilman rangaistuksia? Tässä yksi kertomus:

”En missään vaiheessa valinnut sellaista kasvatustapaa että lapsia ei rangaista. Havahduin, että näin siinä on käynyt.

Ajatus lasten piiskaamisesta tai muusta fyysisestä kurittamisesta on minusta kuvottava. Se ei koskaan ollut edes vaihtoehto. Sen sijaan jäähypenkit ja muut sellaiset voivat olla ihan toimivia, kunhan lasta ei eristetä.

Meillä vaan kävi niin että jäähypenkkiä ei koskaan tarvittu. Kyllä lapsi kiukutteli ja käyttäytyi huonosti, kaikki lapset tekevät sellaista. Mutta ainakaan toistaiseksi mitään sellaista ei ole tapahtunut joka olisi vaatinut rangaistusta erikseen.

Meillä on kerrottu lapselle mikä käytöksessä meni vikaan. Ja jos toista on loukattu jotenkin niin anteeksi on pitänyt pyytää, mutta eihän se rangaistus ole, vaan käytöstapoja.

Vahingoista en näe mitään syytä rangaista. Kaikille meille sattuu virheitä, aikuisillekin. Harmi siitä, että tuli tehtyä tyhmästi, on ihan tarpeeksi iso rangaistus.

Uhkailua sillä, että etuja kuten karkkipäivä, otetaan pois, on joskus tarvittu. Sekä tiukkaa kolmeen laskemista… Äidillä mennyt hermot ja on tullut huudettua, ei lapsi mikään nätisti paikoillaan istuva enkeli ole ollut.

Mutta ei yhden yhtä rangaistusta ole vielä tarvittu. Voi olla hyvää tuuria että sain itsestään aika ihmisiksi olevan lapsen, tai ehkä syynä on se että perusteluilla on paremmin kasvattava vaikutus kuin rangaistuksilla.

Jatkossa voidaan tarvita kovempiakin keinoja, jos lapsi vaikka kiusaa toisia tai tekee jotain muuta oikeasti ikävää eikä pelkkä keskustelu ja anteeksipyyntö tunnu auttavan. Siihen asti meillä mennään tällä linjalla: lasta ei rangaista.”

Nimim. Hanna

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 26 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

26 vastausta artikkeliin “En rankaise lapsiani mistään”

 • Britti sanoo:

  En kovin usein tarvinnut niin sanotusti rangaista tyttöni Kun on ollut hyvin käyttäytmään. Mutta esimerkiksi Kun valehdellut suoraan ettei ole läksyt vain sen takia ettei halunnut tehdä niin kyllä silloin on puhelin otettu pois muutamia päiviä etta muistaa mitä tapahtuu jos valehtelee että ei tekee sen uudestaan.
  Ei onnistuu kasvattaa järkevä ihminen jos Ei opi että tulee seuramuksia jos Ei käyttäytyy tai seuraa sääntöjä.
  Kyllä me aikuisetkin menettää työ jos sen ei hoitaa ja ajokortti jos Ei seuraa nopeusrajoitukset Tai muut säännöt. Voi jopa aiheuttaa vakavatkin seuramukset jos Ei noutaa sännöt ja aiheuttaa esimerkiksi onnettumuus…

 • Äiti 74 sanoo:

  Niin, onnea on lapsi joka pystyy noin hyvin säätelemään toimintaansa. Ei sitä voi käyttää yleispätevänä ohjeena. Tuo otsikko on vähän raflaava, tarina ihan ok. Lapset ovat erilaisia , toisilla se pää on ihan eri lailla umpiluuta, ettei mikään sääntö pysy siellä hetkeä kauempaa. Joku lapsi tarvitsee kovempaa kuria, toinen ei ollenkaan. Eikä kuri ja rangaistus tarkoita väkivaltaa.

 • Kiltin pojan äiti sanoo:

  Samoin on menty meillä ja tällä hetkellä fiksu ja upea täysi-ikäinen mies, josta voi olla ylpeä.

  Jossain koulukyselyssä yläkoulussa oli kysymys rangaistuksista. Poika oli vastannut ettei tiedä kun ei ole koskaan sellaista tarvinnut.

  Ja kuten aloittajalla, kyllä meillä vältellään ja lainataan ja ”tapellaan” mutta kaikesta selvitty keskustelemalla.