Huono Äiti sai avautumisen:

”Synteettisten naishormonien mahti elämässä, etenkin naisten elämässä on miltei elinikäinen. Gynekologit määräävät hormoniehkäisyyn, -hoitoihin hyvin helposti synteettisiä hormonivalmisteita. Monelle meistä ne ovat tuttuja ja monenlaisia kokemuksia niiden käyttäjillä on kertynyt, kullekin omanlaisiaan, ehkä useimmin toivottavia vaikutuksia.
Hormonien ylimääräinen aines poistuu kehosta kuitenkin viemäreihin lopulta luontoon. Hormonien kulkureitti on siten mielenkiintoinen samoin kuin vaikutus elävään organismiin, naiseen tai johonkin muuhun elolliseen luontokappaleeseen, joka niiden kanssa joutuu yhteyteen.
Useimmilla naisilla lienee omakohtainen käsitys synteettisten hormonien tehtävistä ja vaikutuksista. Niitä määrätään naisille ongelmanratkaisuna naisena olemisen pulmiin kuten ehkäisyyn, vuotohäiriöihin, estämään sairauksien syntyä ja jopa hillitsemään sairauden oireita.
Jätteenpuhdistuslaitokset ottavat lopulta ylijäämähormonit viimeksi käsittelyynsä, mutta ne säilyttävät toimintatarmonsa, eikä niiden kemiallinen rakenne siinä prosessissa hajoa. Lopulta käsitelty hormoniaines päätyy vesistöihin ja alkaa vaikuttaa uudessa elinympäristössä uusiin eliölajeihin esimerkiksi kaloihin. Tähän prosessiin liittyen on olemassa myös tutkimusaineistoa…
Synteettisen hormonihoidon koekaniini olen ollut 3 vuotta ja voin todeta näiden vuosien olleen elämäni raskaimpia ja epäilen olenko niiden jälkeen enää edes sama oma itseni. Onneksi on tutkimusta, onneksi naiset saavat puhua jo hoitojen ongelmallisuudesta. Jos kalat vedessä noiden hormonien takia vaihtavat sukupuolensa, mitä ne naisessa saavat aikaan? 

Nimimerkki Mummo

Joko luit tämän:

Yli 300 lasta odottaa itselleen Pelastakaa Lasten kummikotia – olisiko sinusta apua?

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti

Artikkelissa on 10 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

10 vastausta artikkeliin “Olenko hormonihoidon jälkeen enää edes oma itseni?”

 • Tyytyväinen mummo sanoo:

  Olen 20 vuotta saanut hormonikorvaushoitoa vaihdevuosioireisiin ja sen avulla voinut hyvin. Poissa kuumotus, hikikohtaukset, öiset heräämiset kesken unien.
  Kuumat aallot eivät tottavie hävinneet esim. lenkkeilemällä tai muulla liikunnalla. Aallot saattoivat tulla pari kolme kertaa tunnissa, silmälasit huurtuivat ja sydän hakkasi villinä. Olen 70-vuotias ja jatkan hormonikorvaushoitoa niin pitkään kuin tunnen tarpeelliseksi.

 • Luomu sanoo:

  Käytin e-pillereitä koko nuoruuteni. Vasta myöhemmin, kun lopetin niiden käytön, huomasin, miten ne olivat muuttaneet minua. Kaduin, etten ollut valinnut muuta ehkäisymenetelmää. Tuntui, että olin jotenkin vahingoittanut itseäni, etten ollut kunnioittanut kehoani riittävästi. Päätin, etteivät hormonit olleet minun juttuni.

  Vaihdevuodet menivät lähes huomaamatta ohi, tuntui, että kun kuuntelin kehoani, se rauhoittui. Liikuin paljon, joskus, kun uni ei tullut, katselin tähtiä ja ajattelin, että olin osa luontoa ja tämäkin vaihe kuului elämään.

  Olin onnekas, koska työni salli tämän. Pitäisiköhän työterveyshuollon huomioida paremmin menopaussi? Sehän koskee siis myös miehiä. Nykyään tuntuu, että monet ongelmat medikalisoidaan ja ihmiset lääkitään, kun heidän tilanteensa voitaisiin vaan ottaa huomioon.

  En yritä käännyttää ketään. On ihan ok, jos saa apua hormoneista ja on tyytyväinen.

 • Napakka sanoo:

  Hormonihoidolla minusta tuli taas oma itseni

 • Hyvä ikä sanoo:

  Pari vähän hankalaa vuotta (unettomuus oli ikävintä) ja sitten se oli ohi. Nautin kuukautisettomasta (ei PMS:ääkään) ja ehkäisyttömästä elämästä.

 • SH sanoo:

  Kyllä ilman hormonaalista ehkäisyä (kierukka) ja sitten vasta 55v alkaneiden vaihtareiden ja pahojen unihäiriöiden vuoksi käytetty korvaushoitogeeli pienenä annoksena on aivan huippujuttu, elämänlaatu on ihan super nyt kohta 58v. Päinvastoin vaihtari oireiden vuoksi ennen hoitoa tunsin muuttuneeni ihan eri ihmiseksi, kärttyiseksi ja negatiiviseksi, nyt taas oma itseni. Ja aina kun sopiva tilanne puhun näistä asioista muille naisille ja miehillekin, normaalia elämää tämä eikä mitään hävettävää hyvänen aika!

 • Unikeko sanoo:

  Itsellä alkoi 45- vuotiaana niin, että heräsin kolmen aikaan yöllä enkä saanut nukuttua. Yleensä nukun hyvin.
  Kuumat aallot olivat luokkaa 3 eli todella pahat. Laastarit helpottivat noin kuukaudessa ja nyt on 7 vuotta hoitoa takana, enkä pois vaihtaisi. Olo on huomattavasti parempi, kuin nuorempana. Kyllä tästä ihan töissäkin kavereiden kanssa jutellaan.

 • nti. 1968 sanoo:

  Olen tietoisesti tarkkaillut itseäni ja käynyt yksityisellä gynelogilla säännöllisesti.Äidilläni oli hirveät vaihdevuodet- ei tietenkään käynyt lääkärissä, eikä hakenut mitään apua Koko perhe kärsi mielialan vaihteluista.Vannoin jo silloin, teiniä, että minä hoidan itseäni. Vaihdevuosien eri vaiheita on hoidettu jo 48 -vuotiaasta, ensin hormoonittomasti ja nyt 55 vuotiaana kevyellä hormoonikorvasuhoidolla. Ei hirveitä hikipuuskia tai tunteiden vuoristorataa. Vaihdevuodet ovat elämään normaalisti kuuluva asia.Olen puhunut niistä kumppanini ja ystävieni kanssa.Ystävät ovatkin mainio vertasitukiryhmä! En häpeä, mutta en halua elämääni ylimääräisiä haasteita keskellä kiireistä työarkea.Siksi hiormoonikorvaushoidot ja liukuvoiteet ovat taivaanlahja!

 • Näillä mennään sanoo:

  Mielenkiintoista. Miten peittelit kuumat aallot? Enpä ole sellaista vielä keksinyt. Toisaalta en myöskään käytä mitään korvaushoitoa kun en voi. Onnellinen sinä joka voit 🤔 Toki huonot seuraukset voi näkyä myöhemmällä iällä.

 • Kyllä haluan hormoneja sanoo:

  Taivas varjele, mikä pelastus oli saada gyneltä korvaushoito, onkohan se nyt Femoston. Kaikki oireet loppuivat ja ihan kuin naamankin rypyt olisivat jotenkien pehmeämpiä. Tai se johtuu sitten ilmeestä, kun ei vituta enää joka ikinen asia.

 • Hkk sanoo:

  Vaihdevuosien hormonikorvaushoidossa käytetään ihan samaa estradiolia kuin mitä naisen keho tuottaa muutenkin.