Masennus on alati kasvava ongelma väestön keskuudessa eikä sille ole löydetty yksiselitteistä syytä. Uskotaan, että riski sairastua masennukseen rakentuu niin biologisten, kognitiivisten, sosiaalisten kuin kulttuurillistenkin tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Todisteita muista altistavista tekijöistä etsitään kuitenkin jatkuvasti ja nyt yksi sellainen on saatettu jälleen tunnistaa.

E-pillerit yhteydessä masennusriskiin

Vastikään kesäkuun puolivälissä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin e-pillereiden käytön vaikutusta masennusriskiin sekä käytön aikana että käytön lopettamisen jälkeen. Tutkimus perustui yli 260 000:lta isobritannialaiselta naiselta kerättyyn dataan.

Tutkimuksessa todettiin, että edellisen kahden vuoden aikana e-pillereiden käytön aloittaneilla oli noin 1,7 kertaa korkeampi todennäköisyys olla masentuneita kuin verrokkiryhmällä, joka ei ollut ikinä käyttänyt e-pillereitä. Lisäksi havaittiin, että varsinkin nuoruusiässä e-pillereitä käyttäneillä oli elinikäinen kohonnut riski masentua.

Uusi tutkimustulos luo hyvää pohjaa tuleville tutkimuksille. Masennuksen riskitekijöiden kartoittamisen toivotaan auttavan masennuksen vähentämisessä pitkällä aikavälillä. Lisätietoa kaivataan muun muassa siitä, onko e-pillereitä jo nuorena käyttävillä etukäteen kohonnut masennusriski. Syitä tähän voidaan etsiä esimerkiksi seksuaalisesta aktiivisuudesta. Tämän selvittäminen on tärkeää e-pillereiden aiheuttaman todellisen riskin laskemiseksi. Masennushoitojen kehityksen ohella tämänkaltainen tutkimus tarjoaakin toivottavasti mahdollisuuden kehittää matalamman masennusriskin ehkäisyvälineitä tulevaisuudessa.

Ylittävätkö hyödyt haitat?

E-pillereitä määrätään ehkäisyn ohella muistakin syistä. Niistä on todettu olevan apua esimerkiksi koviin kuukautiskipuihin, runsaaseen kuukautisvuotoon sekä aknen hoitoon. Lisäksi e-pillerit mahdollistavat kuukautisten siirtämisen tarpeen mukaan. Siksi ei olekaan asianmukaista niin vain torpata e-pillereiden käyttöä tämän tutkimuksen perusteella.

Sen sijaan on oleellista, että e-pillereiden, kuten kaikkien muidenkin lääkkeiden, haittavaikutuksista kerrotaan potilaalle ennen niiden määräämistä. Tämä mahdollistaa harkittujen hoitopäätösten tekemisen ja antaa potilaille mahdollisuuden tehdä omat valintansa lääkityksen suhteen. Luonnollisestikaan e-pillerit eivät ole täydellinen vaihtoehto jokaiselle, mutta esimerkiksi vaikeista kuukautisoireista kärsivillä niiden hyödyt voivat olla huomattavasti haittoja suuremmat.

Burnout olikin mahdollisuus

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia