Luovuus ja miten se tuhotaan. Siinäpä vasta oiva aihe varsinkin tähän päivään, kun itse kamppailee työtehokkuuden kanssa vielä useamman kahvipannullisen jälkeenkin. Onneksi silmiin sattui facea selatessa tällainen kiva artikkeli, joka kertoo miksi sitä mielikuvitusta ei tunnu löytyvän sitten millään, ja mihin voisi kiinnittää huomioita asian parantamiseksi.

Korona ja etätyöt toki vaikuttavat motivaation laskuun, mutta vaikutusta on myös näillä arkiaamujen rutiineilla, jotka kannattaisi ehkä muuttaa, niin luovuus lähtisi taas nousuun, ainakin väitetysti:

1. Liian aikaiset työaamut

Ja heti alkuun sanottakoon, että kyse on siis siitä pakotetusta liian aikaisin töihin heräämisestä, sellaisesta, jonka voisi vielä välttää. Tokihan aina se heräämisaika ei ole itsestään kiinni, on esimerkiksi tarkalleen määritelty työaika, tai koululaisia, jotka pitää saada tiettyyn aikaan kouluun.

Mutta tässä on se asian pointti: on aamuihmisiä, ja ei-aamuihmisiä, ja joillakin meistä ei-aamuihmisistä ei niin sanotusti toimi pää vaikka kuinka yrittäisi ahtautua “ulkomaailman” aikatauluihin, ja silloin aamun ensimmäiset työtunnit voivat hyvinkin olla tahmeaa tarpomista. Toiset meistä saavat aikaan sitten enemmän vähän myöhemmin aamulla, tai päivällä, ja joillain työtehokkuus voi olla huipussaan vasta illastakin, joten jos vaan mahdollista, kannattaa miettiä mihin aikaan päivästä työtunnit sijoittaa. Voi tulla paljonkin parempia tuloksia!

Kuva Brandy Kennedy. Ylin kuva Magnet.me.

2. Työpukeutumisen puute

Tämä nyt pätee erityisesti etätyöaikaan. Silloin, kun toimistotyötkin hoidettiin vielä toimistolla, ei yöpuvussa työskentely ollut kovinkaan yleistä. Mutta nyt, jos työpäivä suoritetaan kotoa käsin, voi tuntua hyvinkin turhalta pukea työpäiväksi päällensä muuta kuin pieruleggarit ja vähiten haiseva t-paita. Joillakin meistä on hankaluuksia ihan jo hiusten harjaamisen kanssa, joten ehkä on pakko myöntää itselleenkin, että välillä sitä ottaa etätöissä pukukoodin vähän liian rennosti.

Psykologian ammattilaisen mielestä hieman “asiallisempi” pukeutuminen vaikuttaa työmotivaatioon myös kotona, sillä valmistautuminen työpäivään siirtää aivotkin helpommin työmoodiin.

Kuva Joanna Kosinska

3. Aamupalan ja nesteytyksen unohtaminen

Jep, myös kotoa työskennellessä on tärkeää aloittaa päivänsä energialla. Jos ei ole energiaa niin keskittyminenkään ei onnistu, joten aamupala tulisi muistaa syödä ennen töiden aloittamista. P.S. Kahvikupillinen ei ole aamupala, eikä ole kaksi kahvikupillistakaan, ei edes suklaapatukan seurana.

Nesteytys on toinen tärkeä homma, joka useilta (esimerkiksi allekirjoittaneelta) unohtuu yhä, vaikka sen tärkeydestä on puhuttu jo pitkään. Aivot ja niiden toiminta ovat kuulemma hyvinkin riippuvaisia nesteytyksestä, ja vähäinenkin nestehukka voi vaikuttaa negatiivisesti mielialaan, muistiin, keskittymiseen ja toiminnallisuuteen. Kannattaisikin aloittaa päivä kahvikupillisen sijaan isolla lasillisella vettä, ja jatkaa veden juontia pitkin päivää.

Ehkäpä näissä on jotain perää, miettii allekirjoittanut nimimerkillä Yökkärissä lounaan jälkeenkin, ja pitäisiköhän panostaa vesipulloon…

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia