Varsinkin englanninkielisillä sivustoilla ja meemeissä sun muissa puhutaan paljon ”self caresta”. Suomeksi se tarkoittaa itsestään huolehtimista.

Self carena pidetään yleensä esimerksi kauneuden hoitoa kotona, sarjamaratoneja sohvannurkassa ja herkuttelua.

On hyvä, että muistutamme toisiamme pitämään huolta itsestämme. Kasvonaamio, lasi viiniä ja suklaa voivat tosiaan rentouttaa ihanasti ja saada paremmalle mielelle. Lisäksi kauneudenhoitoilta kotona on paljon parempi tapa nollata kuin vaikka baarikierros, ja varsinkin ero näkyy, jos nollaukselle on tarvetta viikottain.

Mutta niin ihania kuin kasvonaamiot ja manikyyrit ja viinilasilliset ja juustotarjottimet ovatkin, kannattaa muistaa, että self care on oikeastaan jotain ihan muuta kuin kauneudenhoitoa ja herkuttelua.

Niistä ei tietenkään tarvitse luopua, ja niitä saa myös kutsua itsestään huolehtimiseksi ja hemmotteluksi.

Olennaisinta kuitenkin olisi huomata ja muistaa, että itsestään huolehtiminen tarkoittaa paljon syvempiä asioita. Hyvä olisi muistaa sekin, että itsestään huolehtiminen ei välttämättä ole kivaa ja ihanaa. Se voi vaatia myös ikävien asioiden tekemistä.

Sen lisäksi, että varaa itselleen aikoja kauneushoitoihin, kannattaa muistaa varata myös hammaslääkäriaika ja käydä vaikkapa joukkoseuloissa ja tarpeellisissa verikokeissa.

Sen lisäksi, että joskus juo viiniä, useammin kannattaa olla juomatta viiniä ja nukkua riittävästi. Lasillinen tai pari kyllä rentouttaa ihanasti ja maistuu hyvältä, mutta jos haluat huolehtia itsestäsi, sinun pitää löytää myös muita tapoja rentoutua.

Ja kasvonaamio toki voi saada ihosi näyttämään upealta, mutta aika hyvän hehkun se ulkona reippailukin kasvoille tuo. Lisäksi sillä on muitakin hyviä vaikutuksia!

kolme mansikkaa sinisellä taustalla
Kuva Hal Gatewood, ylin kuva Lidya Nada.

Kaikkein tärkeintä on muistaa se, että parhaiten huolehdit itsestäsi järjestämällä elämäsi niin, että et ole jatkuvan hemmottelun ja nollaamisen tarpeessa. Jep, se on paljon helpommin sanottu kuin tehty! Rentoutua pitää ja elämästä pitää nauttia, mutta kasvonaamio ja kynsilakka eivät paikkaa mitään, jos annat muiden kohdella sinua huonosti, syöt huonosti, nukut huonosti, et liiku ja juot liikaa alkoholia.

Älä tyydy huolehtimaan itsestäsi kosmetiikalla ja herkuilla. Niille on paikkansa, mutta ne eivät yksin riitä. Pidä itsestäsi huolta, ihan oikeasti.

Näin:

– Heivaa elämästäsi ne ihmiset, jotka pelkästään vievät energiaasi, arvostelevat ja pyrkivät hyväksikäyttämään sinua. Aloita itsestäsi huolehtiminen sillä, että et anna muiden kohdella sinua huonosti.

– Tee riittävästä nukkumisesta prioriteetti. Univaje pilaa ihan kaiken. Jos olet kokenut asian, tiedät tämän. Jos et ole kokenut, älä kokeile.

– Syö pääosin terveellisesti. Oikaista voi miten paljon tahansa: osta valmiiksi silputtuja kasviksia tai valmiita annoksia, jos et itse jaksa tai halua tehdä terveellistä ruokaa.

– Mieti, onko alkoholin käyttösi sellaisella tasolla, että saat siitä enemmän iloa ja hyötyä kuin haittaa.

– Hoida terveytesi ja raha-asiasi niin hyvään jamaan kuin mahdollista. Pyydä apua, jos tarvitset sitä. Lakkaa viivyttelemästä ja varaa ne ajat ja tapaamiset, mitä tarvitset.

– Harrasta liikuntaa. Mitä tahansa liikuntaa. Himourheilla ei kenenkään tarvise, mutta kroppasi kaipaa liikettä.

– Lopeta negatiivisten ajatusten pyörittäminen päässäsi. Erityisen tärkeää on, että lopetat sen, että puhut itsestäsi ikävästi ääneen tai ajatuksissasi. Voit sanoa itsellesi yksinkertaisesti SEIS aina, kun huomaat arvostelevasi itseäsi.

– Tämän päälle voit aivan hyvin lisätä kauneushoitoja, sarjojen töllöttämistä ja herkuttelua. Itsestään huolehtiminen ei välttämättä ole pelkästään kivaa, mutta se on ehdottomasti myös kivaa!

P.S. Juujuu muistetaan kuidut, kasvikset, proteiinit, hyvät hiilarit ja rasvat, mutta välillä tarvitaan myös sitä suklaata! Hädässä ja vähemmmän hädässä auttaa Pelastuspatukka tai Lohtulevy!

Nämä herkut löydät Prismoista ja S-marketeista, ja ne valmistaa kotimainen Kultasuklaa vastuullisesti tuotetusta, UTZ-sertifioidusta kaakaosta!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “”Itsestään huolehtiminen” on ihan eri juttu kuin kasvonaamiot ja manikyyrit”