Oletko hankkinut elämääsi (uuden) aikuisen tai oletko kenties itse sellainen?

Onnea, tavallaan. Aikuiset ovat ihan jees ja on ihan jees olla sellainen, paitsi silloin kun pitää täyttää veroilmoitus tai muuttaa tai mennä hammaslääkäriin. Lapsena kun pitää täyttää veroilmoitus saa katsoa piirrettyjä, kun pitää muuttaa pääsee mummolle ja saa karkkia ja katsoa piirrettyjä, ja lopulta kaikki se karkinsyönti vie hammaslääkäriin mutta sieltä saa tarran ja uuden hammasharjan. Aikuinen saa hammaslääkäristä nuhteita ja vähintään viikon palkkaa vastaavan laskun.

Älä kuitenkaan anna tämän lannistaa! Aikuisen hoitaminen on suhteellisen helppoa! Voit soveltaa näitä ohjeita sekä itseesi että lähipiirisi aikuisiin.

Aikuisen hoito-ohjeet:

Unirytmi

Monet aikuiset ovat huonoja nukkumaan. Siksi kannattaa tarkkailla aikuisen unirytmiä ja pyrkiä siinä säännöllisyyteen. Erittäin monet aikuiset kieltäytyvät menemästä ajoissa nukkumaan ja väittävät että heitä ei väsytä yhtään. On tärkeää, että otat aikuiselta sähköiset laitteet pois kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa. Aikuinen suuttuu tästä, mutta oppii kyllä tavoille kun totutat hänet sitkeästi. Kannusta aikuista kertomalla, että joku aikuisen ihailema henkilö ei myöskään käyttänyt puhelinta illalla, esimerkiksi Steve Jobs.

Vahdi myös aikuisen torkuttamista aamulla ja tarpeen vaatiessa vieroita aikuinen siitä. Tarkkaile aikuisen juoman kahvin määrää. Sinun ei tarvitse kieltää aikuiselta kahvia, mutta älä anna hänen juoda sitä liikaa tai myöhään illalla. Sopivat määrät ja ajat ovat aikuiskohtaisia.

Ruokarytmi

Myös ruokarytmi on monilla aikuisilla hakusessa. Iso osa aikuisista ”ei ehdi syödä” ja sitten he kitisevät vihaisina mm. kahvihuoneissa ja nakertavat kaapista löytynyttä Mariekeksiä. Tähän pisteeseen tilannetta ei saisi päästää, sillä nälkäinen aikuinen on tosi hankalaa seuraa itselleen ja muille.

Kannusta aikuista pitämään mukana ja syömään terveellisiä välipaloja. Huomioi myös, että aikuinen syö tarpeeksi kasviksia. Monet aikuiset alkavat yökkäillä niitä nähdessään tai ainakin siirtävät niitä lautasen reunalle. Kehota aikuista syömään myös kasvikset reippaasti!

Pullo

Monet aikuiset pitävät pullosta. Pullon käyttöä tulee kuitenkin usein rajoittaa, sillä aikuisen terveys vaarantuu, mikäli kohtuukäyttö ylittyy. Rajoita aikuisen pullottelu enintään pariin kertaan ja pariin pieneen, mietoon pulloon viikossa. Kannusta aikuista vielä harvempaan käyttöön tai pääsemään kokonaan eroon pullosta!

Tarvittaessa voit joutua keskustelemaan aikuisen kanssa myös tupakoinnista, huumeiden käytöstä tai muista riippuvuuksista. Tällaisissa asioissa aikuinen yleensä tarvitsee muiden aikuisten apua.

Karkit

Sekä huonon unirytmin että huonon ruokarytmin takia useat aikuiset syövät enemmän karkkia kuin heidän pitäisi. Karkkipäivä on toimiva juttu aikuisillakin, mutta hammaslääkärilaskulla pelottelu toimii usein parhaiten!

Sosiaaliset suhteet

Sosiaaliset suhteet ovat aikuiselle tärkeitä. Pääasia on, että hänellä on niitä, joten älä huolestu jos aikuinen juttelee ystävilleen pääasiassa sosiaalisessa mediassa. Rohkaise kuitenkin aikuista tapaamaan muita aikuisia myös kasvokkain. Se on aikuisen tasapainolle sekä kehitykselle ensiarvoisen tärkeää.

Leikkiminen

Suurin osa aikuisista pitää passiivisesta viihdykkeestä kuten television katselusta tai somessa hengaamisesta. Rajoita aikuisen ruutuaikaa tarvittaessa ja kannusta häntä liikkumaan. Monet aikuiset pitävät kävelystä ja osa jopa juoksemisesta. Aikuisille järjestetään paljon toimintaa, jossa he voivat tavata muita aikuisia ja liikkua yhdessä. Kannattaa harkita, josko ilmoittaisit aikuisesi tällaiseen toimintaan!

Omista tavaroista huolehtiminen

Aikuisissa on paljon eroja siinä, miten hyvin he pystyvät huolehtimaan tavaroistaan ja ympäristöstään. Kehu aikuista kun hän on korjannut omat jälkensä. Opeta aikuinen siihen, että myös muiden jälkiä on hyvä siivota. Älä nalkuta aikuiselle, äläkä myöskään huuda. Aikuinen ymmärtää ystävällisiä pyyntöjä kaikkein parhaiten. Osalle aikuisista toimii myös syiden ja seurausten selittäminen.

Lemmikit

Eläinystävien seura rauhoittaa aikuista ja tekee tästä onnellisemman. Muista kuitenkin, että kaikki aikuiset eivät ole tarpeeksi vastuullisia huolehtimaan lemmikistä! Sen takia pitää keskustella aikuisen kanssa pitkään ja huolella siitä, mitä lemmikin ottaminen tarkoittaa.

Peseytyminen

Useimmat aikuiset nauttivat päivittäisestä peseytymisestä. Joskus aikuista joutuu suostuttelemaan peseytymiseen, mutta myös vastahakoiset yksilöt yleensä pitävät puhtaudesta. Huolehdi siitä, että aikuinen peseytyy vähintään muutaman kerran viikossa. Likainen aikuinen alkaa helposti haista, mikä johtaa siihen, että muut aikuiset syrjivät häntä.

Työ

Jatkuva joutilaisuus ei ole aikuiselle hyväksi. He kaipaavat viihdettä ja haluavat tuntea että heillä on merkitystä. Aikuiselle kannattaa yrittää hankkia työ- tai opiskelupaikka tai ainakin muuta mielekästä tekemistä. Muutoin aikuinen saattaa alkaa pahantekoon tai passivoitua. Huomaa, että useimmat vailla työtä olevat aikuiset ovat siinä tilanteessa vastoin tahtoaan, joten pyri auttaaman siinä tilanteessa olevaa aikuista.

Terveydenhuolto

Aikuinen yleensä ilmoittaa oma-aloitteisesti mikäli hän on sairas. Osa aikuisista ei suostu lepäämään silloinkaan kun he voivat kovin huonosti. Näitä aikuisia voi joutua jopa kevyesti pakottamaan lepäämään. Varsinkin monet miespuoliset aikuiset eivät halua mennä lääkäriin. Kannusta aikuista rohkaisemalla häntä ja kertomalla, että lääkäri auttaa pipiin.

Tapakasvatus

Toisille aikuisille on vaikeaa tervehtiä ja kiittää. Muistuta heitä hyvistä tavoista ja rohkaise heitä olemaan ystävällinen muille. Aikuisten tavat istuvat sitkeässä, joten kärsivällisyyttä tarvitaan!

Tunteet

Aikuinen saattaa suuttua tai hermostua jos hän on nälkäinen, väsynyt tai asiat eivät suju. Aikuinen rauhoittuu parhaiten sillä, että toteat hänen tunteidensa olevan oikeutettuja. Varsikaan naispuolista aikuista ei kannata kehottaa rauhoittumaan, sillä se vain lisää kiukkua.

Surullista aikuista lohdutetaan kosketuksella ja olemalla läsnä. Monet pelkäävät, että he puhuvat surevalle aikuiselle väärin, mutta tärkeintä on, että surevaa aikuista ei jätetä yksin.

Kannusta aikuista nauramaan mahdollisimman paljon ja tekemään asioita, joista hän tulee iloiseksi.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia