Ilmoitus, tai siis ”anomus” rehtorille, uimapuku matkalaukkuun ja lomalle kesken lukuvuoden. Näin helposti se käy!

Monissa perheissä lomaillaan ja reissataan koulujen loma-aikojen ulkopuolella sen kummempaa syyllisyyttä tuntematta. Mutta pitäisikö siitä tuntea huonoa omaatuntoa? Kun kerran koulussa on tietyt työajat ja tietyt loma-ajat, pitäisikö niitä tunnollisesti noudattaa? Antaako vapaa lomailu lapselle huonon mallin siitä, että aina voi ottaa vähän vapaata jos ei satu opiskelu tai työskentely huvittamaan?

Vastustajat ovat sitä mieltä, että lusmuja lapsia tällä tavalla kasvaa!! Puolustajat taas muistuttavat, että reissussakin oppii kaikenlaista.

Iso syy lomareissuille koulun loma-aikojen ulkopuolella ovat tietysti halvemmat hinnat. Viikon lomamatka voi irrota puolella siitä, mitä se sesonkiaikana maksaisi. Varsinkin monilapsisille perheille, pienituloisille ja yksinhuoltajille loma-aikojen ulkopuolella matkustaminen voi olla ainoa mahdollisuus.

Eivätkä vanhempien loma-ajat aina ole joustavasti sovittavissa. Esimerkiksi työpaikkaa vaihtavilla ei välttämättä ole kummoisiakaan lomia, joten epätyypillinen loma-aika voi olla ainoa mahdollinen.

Nykyään monilla meistä asuu perhettä ja sukua ulkomailla, ja esimerkiksi perhetapahtumia halutaan silti juhlia yhdessä. Se voi tarkoittaa sitä, että reissuun pitää lähteä vaikka koulussa onkin lukukausi kesken.

Koulujen ohjeistus on se, että vanhempien on huolehdittava siitä, että lapsi ei jää koulutyössään jälkeen. Vanhemmat ja lapsi tietävät kyllä itse, aiheuttaako vaikka viikon poissaolo lapselle hankaluuksia oppimisen suhteen vai ei.

Äiti kertoo:

”Olemme anoneet koulusta kahdesti viikon loman. En suostu tuntemaan siitä yhtään mitään syyllisyyttä. Minulla ei pätkätöiden takia ole ollut virallisia lomia, joten olemme varanneet matkoja silloin kun minä olen pystynyt lähtemään. Tämä on tarkoittanut tietenkin myös sitä, että en ole ollut samaan aikaan lomalla lasteni kanssa.

Jos saan mahdollisuuden viettää lomaa lasteni kanssa, käytän sen, riippumatta siitä, että kouluvuosi on käynnissä. En usko, että tämä opettaa lapsista yhtään sen laiskempia tai alttiimpia lintsaamaan kuin muutoinkaan. Pikemminkin he oppivat sen, että on tärkeää järjestää yhteistä aikaa, ja että asioita voi sopia ja niihin valmistautua etukäteen.”

P.S. Kannattaako koulushoppailu? Ehkä ei, kertoo tämä kokemus.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 2 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

2 vastausta artikkeliin “Saako koulun loma-aikojen ulkopuolella lomailla?”

  • Nimetön sanoo:

    Opiskelijana olen ollut vuosia aina kesäisin töissä, eli ei ole ollut mahdollista pitää kesällä lomaa. Olen kuitenkin halunnut lähteä lapseni kanssa reissuun silloin, kun se minulle on ollut mahdollista. Ja toki opiskelijana hinnat ovat aika tärkeässä osassa, eli ei juuri olisi ollut varaa maksaa sesonkiaikojen hintoja. Toki lapseni on aina menestynyt hyvin koulussa, ja kotiopetus on hoidettu lomalla.

  • Yksi näkemys sanoo:

    Tämänkin asian voi tietysti hoitaa monella tapaa, loma-anomuksesta lähtien. Jos lapsella on vaikeuksia koulussa ja vanhemmalla ei ole resursseja tukea oppimista kotona, kannattaisi pidemmät lomat kouluaikana jättää väliin. Jo viikon poissaolo, puhumattakaan kahdesta, voi näkyä pitkään joissakin oppiaineissa. Lomamatkat kouluaikaan eivät ole peruste saada tukiopetusta koulussa ja lomamatkan aikana kärryiltä tipahtaminen voi viedä aikaa muiden oppilaiden neuvomiselta, kun lomailijalle pitäisi samalla opettaa matkan aikaiset asiat. Joissakin perheissä toki tämäkin asia hoidetaan tunnollisesti ja otetaan matkan aikana opiskeltavat asiat etukäteen selville ja hoidetaan opiskelu jo ennen reissua tai viimeistään matkan aikana. Toki näidenkin matkan aikana tehtävien kotiopiskelujen suunnitteleminen kuormittaa opettajaa jonkin verran. Itse en suosittelisi kouluaikaan matkoja, mutta mikäli reissuun lähtee, opiskeluasiat kannattaa suunnitella etukäteen hyvin ja muistaa, että opintojen sujuminen on huoltajien vastuulla, eikä koululla ole velvollisuutta järjestää ylimääräistä tukea matkan takia.