Koulushoppailu on ihan kamalaa. Vanhemmat, jotka luulevat itsestään ja lapsistaan liikoja, yrittävät päästä vähän parempiin piireihin laittamalla lapsen parempaan kouluu, niinhän se menee?

Minä tunnustan nyt miksi laitoin lapseni “parempaan” kouluun, ja mitä siitä seurasi.

Kävin itse koulua kaupungin huonomaineisessa lähiössä. Luokkamme oli erittäin rauhaton. Sinne siirrettiin oppilaita välietappina ennen tarkkailuluokkia. Vielä 80-luvulla oli näitä tarkkailuluokkia, ja ne oli tarkoitettu käytös- ja kehityshäiriöisille lapsille.

Opiskelu luokassamme oli haastavaa, ilmapiiri huono ja suoranainen väkivalta päivittäistä. Ajattelin, että sitä en lapselleni tahdo. Oppiainevalintojen avulla saimmekin lapsemme hyvämaineiseen kouluun, joka sijaitsi ”hyvällä alueella”.

Koulua ei ehditty käydä edes kuukautta, kun lapsen luokkatoveri löi toista niin että veri roiskui. Asiaa ei saatu mitenkään hoidettua, vaan välittömästi rehtorin puhuttelusta tultuaan tämä lapsi oli mennyt uudelleen uhkailemaan uhria.

Lapsi kertoo, että luokassa on rauhatonta. Ilmeisesti jonkinasteinen muiden kiusaaminen on ihan päivittäistä, ja siihen suhtaudutaan niin, että pojat nyt ovat poikia…

Opetusmetodit tuntuvat hyvin vanhanaikaisilta muutenkin. Tytöt laitetaan istumaan poikien viereen, jotta pojat rauhoittuisivat. Tytöt katsovat poikien perään, että heillä on oikeat kirjat ja tarvikkeet. Ilmiöviikolla tytöt puettiin essuihin, pojat olivat tavallisissa vaatteissa. Ja liikuntatunneilla leikitään kuka pelkää mustaa miestä -leikkiä, juuri tuolla nimellä. Tasa-arvo ja poliittinen korrektius ei ole vielä kouluun asti yltänyt…

Opetus on ilmeisesti kuitenkin hyvää, ja lapsi saa opiskella sitä ainetta, mitä ei lähimmässä koulussa ollut. Mutta ei se päivittäinen elämä “paremmassa” koulussa välttämättä yhtään sen parempaa ole kuin muuallakaan.

Jos koulushoppailemaan lähtee, kannattaa se tehdä ainevalinnat etusijalla. Sosiaalisia ongelmia kuten kiusaamista näyttäisi löytyvän joka koulusta, niin kutsutusta tasosta riippumatta. Eikä opetuksen taso ja opettajien asenteet välttämättä ole linjassa, täällä tuntuu suorastaan jämähtäneeltä.

Nimim. Koulushoppailija

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia