Kun minä olin nuori, niin piti hiihtää kouluun kesät talvet ylämäkeen lumimyrskyssä… No ei, ei lähdetä tälle linjalle tällä kertaa, koska suuri osa asioista on oikeasti nyt paremmin kuin ennen, ja koska se nyt ei edes ole totta. Myös se koulukyyditys on paljon parempi vaihtoehto, kuin tuo ainainen hiihtäminen. Keskitytään tässä niihin asioihin, joista on niin helppo vanhempana syyllistyä, ja syyllistää, mutta joita lapset eivät oikeasti tarvitse onnellisen, ja tasapainoisen, lapsuuden kokemiseen.

Lattia, jolta voisi vaikka syödä

Kuulee sanottavan, että toisissa kodeissa lattiatkin ovat niin puhtaita että niiltä voisi syödä, ja joissakin kodeissa kuulemma vessatkin pidetään siinä kunnossa. Toisissa kodeissa taas yllätysvieraan tokaistessa että “nyt pitää kyllä käydä vessassa”, pitää miettiä että onkohan sinne pöntön viereen jäänyt pissatahroja talon poikien käytön jäljiltä, koska ei tullut puunattua just tänä aamuna, tai edes tarkistettua, koska itse tykkää käyttää muutenkin enemmän sitä alakerran vessaa, josta muuten irtosi pönttö juuri (istutaan hyyyyvin varovasti) ja sekin pitäisi korjata…

Ja takaisin aiheeseen, ei eksytty onneksi kovin kauas. Eli jos teillä on kotona lautasia, niin lattian ei todellakaan tarvitse olla niin puhdas että siltä voisi syödä. Käyttäkää niitä lautasia ja antakaa sen lattian välillä olla. Paitsi jos siivoaminen on juuri sinun hyvänmielenjuttusi (meille on kerrottu että sellaisiakin henkilöitä on), niin silloin antaa palaa vaan! Tai.. luututa?

sinappia lautasella ja ruisleipä

Vihersmoothieita ja merileväsipsejä

Merileväsipseistä puheen ollen, kaupassa maistatettiin sellaisia tässä hetki sitten, ja vaikka meilläkin pyritään terveellisempään ruokaan, niin ei kyllä niin terveelliseen pystytä. Siinä toivoi tosissaan, että vieressä joku maistattaisi juustonaksuja, jotta saisi edes vähän paremman mielen.

Lapset eivät tarvitse superruokaa, tai ravintolalaatuista annosten asettelua, kasvaakseen. Normaali ruoka on ihan riittävää, ja oikein hyvääkin.

Silitettyjä vaatteita

Kuulemma silittäminen saa vaatteet tuntumaan kivoilta, mutta kaikki meistä eivät koe tunnetta vaivan arvoiseksi. Juhlapukeutumista vaativat tilaisuudet ovat toki asia erikseen, mutta arkivaatteita ei tarvitse silittää. Ne on kuitenkin sotkettu suklaaseen tai jogurttiin hetken kuluttua.

Tuhat ja yksi harrastusta

On kivaa että lapsi harrastaa! Mutta ei ole myöskään mitään vikaa lapsessa, joka ei halua mitään erityisiä aktiviteetteja arki-iltoja täyttämään. Joitakin lapsia ei vaan kiinnosta jalis, lätkä, baletti tai muskari, ja se on ihan ok!

Mahdollisuuksia kannattaa antaa ja ovia pitää auki mahdollisuuksien mukaan, mutta jos näyttää siltä että muskarissa tutkitaan mieluummin kaikkea muuta, kuin lauletaan ja leikitään muiden mukana, tai jalistreeneistä jäädään kotiin jatkuvasti koska ei vaan huvita, on ihan okei sanoa että tämä nyt ei ole meidän juttu.

Taaperovarusteet

On loiskumattomia taikamukeja ja imukuppikiinnitteisiä lautasia, suihkulippiksiä estämään shampoosilmiä, ja muovailtavia saippuoita. Pieniä lapsia, tai enemmän pienten lasten vanhempia, varten on kehitetty vaikka ja mitä, mutta harvemmin niitä ihan oikeasti tarvitaan.

(Toim. huom. Jotkut tuotteista on kehitetty tarpeeseen, ja jotkut osuvat tarpeeseen vahingossa. Suihkulippojen tarpeellisuudesta aistiyliherkkien lasten kylvettämisessä saatiin useita kommentteja, joten mainittakoon, että jotkut tuotteet ovat joissain perheissä enemmän kuin loistavia, mutta pelkän kilpavarustelun vuoksi niitäkään ei tarvitse hankkia.)

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 7 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

7 vastausta artikkeliin “Näitä asioita lapsesi ei oikeasti tarvitse”

  • Omenapuuro sanoo:

    Lapsi kyllä kasvaa ihan hienosti, vaikkei taloudesta löydykään kaikkea suomalaisen perheunelman juttuja. Ja vaikka oliskin kiva hankkia niitä muotivillityksen uusimpia tuulia, niin lapsi pärjää ilmankin. Jos koulussa tästä asiasta kiusataan, niin silloin olisi opettajan ja koulun puututtava peliin. Ja ehkä myös niiden kiusaavien lasten vanhempien olisi juteltava lapsensa kanssa, että kaikki vaan ei voi ostaa kalleinta, mitä kaupasta löytyy.

    Lapsi kasvaa ja kehittyy ilman lukemattomia leluja, joilla leikitään kerran. Ilman joka paikan kiiltoa. Lapsi tarttee läsnä olevan aikuisen, joka huolehtii ja antaa rajat, joita vastaan voi sitten pullikoida. Lapsi tarttee ruokaa ja puhtaita vaatteita. Turvallisen paikan, missä levätä ja nukkua. Moni juttu löytyy kirpparilta tai vaihtamalla vaikka tuttavaperheen kanssa. Hyvää ja terveellistä ruokaa saa myös halvemmalla eikä tartte mennä kaupungin hienoimpaan ruokakauppaan hakemaan käsityönä tehtyjä juttuja. Lihapullat on ihan iisi tehdä ite! Ja lapsen kanssa se on vielä hauskaa ja samalla tullee oltua läsnä ja opetettua lapselle arjessa pärjäämisen taitoja.

    Kun omat fyysiset ja psyykkiset voimavarat on kortilla, niin riittävän hyvä äiti riittää lapselle.

  • Nipo sanoo:

    Vaatteiden silittäminen pidentää niiden käyttöikää ja on olennainen osa vaatteiden huoltoa. Kankaan kuidut sulkeutuvat silityksessä eikä kangas ime silloin likaa niin herkästi.

    Jokainen kuitenkin tyylillään. Nykyään monilta ihmisiltä tuntuu kadonneen kyky hoitaa tällaisia asioita sekä ymmärrys siitä, miksi esim. vaatteita silitetään. Tuntuu nykymaailmassa olevan valloillaan ajatus, että aina voi ostaa uuden vaatteen, kun vanha ei näytä enää hyvältä huonon hoidon takia. Luonto kiittää.

    • Äiti 74 sanoo:

      Nipo kuule, kokeileppa vaikka joskus olla silittämättä , niin huomaat, että luulo ei ole tiedon väärtti ja ne vaatteet kestää, jopa kauemmin, kun niitä ei silitä. Jatkuva silittäminen kuluttaa sitä vaatetta yhtä paljon, kun pesu. En ole ikinä silittänyt, kun juhlavaatteet, eikä ole mainitsemaasi ongelmaa , vaikka ostan vaatteeni kirpputorilta. Mun puolesta, voit silittää vaikka kalsarit ja sukkia myöten kaikki (kuten ex anoppi), jos tykkäät, mutta tuollainen harhaluulo kannattaa kuitenkin jättää mainitsematta ääneen.

      • Ryppy-Riitta sanoo:

        Kiitos ja aamen! Juhlavaatteet (ja joskus pöydälle liinan…) silitän mutta muut vaatteet saavat olla silittämättä. On muutakin tekemistä kuin peltata lautapeliä raudan kanssa 😉 Muuten en ole koskaan kuullutkaan, että vaatteita silitetään kestämisen vuoksi vaikka minulla on vaatetusalan koulutus. Eli tietoa aiheesta löytyy yllin kyllin.

      • Omenapuuro sanoo:

        Meilläkin silitettään vaan juhulavaatteet. Pistän jopa verhot silittämättä paikoilleen, koska siinä ne siliää ihan itekseen. Kuivausrumpua ei ole eikä varmaan ikinä edes tule ja erossa menetin sekä silityslaudan että -raudan. Eipä kyllä paljoa ole haitannut!

        Kirpparit on kiva tapa säästää rahhaa ja luontoa 🙂

    • Selittämällä teräspolvet housuihin? sanoo:

      Mäkään en allekirjoita että vaatteet kestäis pidempään jos ne silittää. Toki en ole kokeillut, ehkä poikien housujen polvet kestäis 5vuoden sijaan 10vuotta jos silittäisin ne mutta en jaksa uskoa 😅
      Meillä siis kolme lasta ja vaatteet kestävät lapselta toiselle silittämättäkin. Meillä oli yksi pyjama joka oli yhteen putkeen käytössä sellaisen 6vuotta ja lähti vielä hyväkuntoisena uuteen kotiin, kertaakaan en silittäny ja pesin ahkerasti ja oli kaikilla lapsilla käytössä konttaus vaiheesta jonnekin 1,5-2 vuotiaaksi.
      Ainoat mitkä meillä ei ole kestäny kaikki, on housujen polvet n. 5-6 ikävuoden tienoilta. Ei kestä kolmannelle kuun murto-osa housuista osa tosin kirpparilta eli ollu jo vähintään yhdellä. Ja suureksi osaksi nämäkin reiät polviin tulee ulkona kaatuessa, liekö sit silitys pelastaisi ne 🤷🏼‍♀️
      Omista vaatteista osa on varmaan 10v vanhoja ja täysin kunnossa vaikkei silitysrautaa koskaan nähnytkään 😅

    • :) sanoo:

      En silitä vaatteita, enkä tule ikinä silittämään. Hyvin on kestänyt vaatteet ilmankin silitystä. Senkin ajan mitä silitykseen menesi aikaa annan mielummin lapsilleni:)