Sinullakin on varmaan mielessäsi lista asioista, joita hyvä äiti tekee.

Osa listan asioista johtuu ulkopuolisesta paineesta, ja osan ottaa itselleen ristiksi ihan itse.

Mutta ehkä kaikkea ei tarvitse tehdä.

Ihan täysin riittävän hyvä äiti voi lopettaa esimerkiksi näiden asioiden suorittamisen:

Päivittäinen kylvettäminen

Jep vauva haisee aika äkkiä kun kaikissa niissä söpöissä pikku poimuissa on maitoa hapantumassa… Samoin viimeistään esiteinin on syytä opetella, että päivittäin pitää peseytyä. Mutta jos vauva, taapero tai leikki-ikäinen on puhdas, ei joka ikinen ilta ole pakko pitää kylvetyssessiota tai tapella suihkuun menosta. Kyllä sen aika äkkiä huomaa, milloin lapsi vaatii pesua vaikka sitä ei tarkalleen 24 tunnin välein tekisikään.

Pitkällinen nukutusprosessi

On olemassa lapsia, joille riittää käsky nukkumaan menosta, hampaiden pesu, iltasatu ja -suukko sekä hyvän yön toivotus. Ai miten tämä on mahdollista?! Sillä, että lapsen opettaa siihen. Pitkälliset ja uuvuttavat nukutusprosessit johtuvat nekin siitä, että ne on opetettu lapselle…

Toki perheen keskinäiset, omat tavat (kuten itse keksityt laulut, lyhyet leikit tai silittelyt) kannattaa pitää ohjelmassa, samoin ne tärkeimmät rutiinit. Mutta pitkät ja monimutkaiset rutiinit jotka käyvät vanhempien hermoille – niistä voi luopua.

Vain tiettyjen elintarvikkeiden kelpuuttaminen

Tosi hyvä jos pyrit ostaaman kotimaista, ekologista ja eettisesti tuotettua ruokaa. Siihen meidän kaikkien pitäisi pyrkiä! Mutta kannattaa oikeasti miettiä, että mikä on se taso, jossa voi toimia mahdollisimman eettisesti ja ekologisesti ja säilyttää mielenterveytensä. Sama koskee tietenkin myös herkkuja ja eineksiä. Kaikessa ei tarvitse tehdä 100% ”oikein”. Se, että pyrkii hyvään on jo paljon.

Kasvisten syönnistä vauhkoaminen

Monet lapset eivät saa kasviksia uppoamaan. Älä tappele ja pakota. Tarjoa niitä kasviksia jotka kelpaavat, vaikka kurkkua. Ei tässä Suomen yltäkylläisyydessä ja ravitsemustilanteessa yksikään lapsi kuole nälkään siksi, että ei syö parsakaalia. Todennäköisesti ne kasvikset myös alkavat kelvata paremmin jos itse otat asiaan välinpitämättömämmän asenteen.

perhosnipsu kumipuun lehdellä

Loputon tyyneys

Monella meistä on kokemuksia siitä, että oma vanhempi on huutanut tai jopa fyysisesti kurittanut. Sekä sen takia, että siksi, että lapsen kehitystä ymmärretään nykyisin paremmin, moni vanhempi pyrkii olemaan loputtoman tyyni ja rauhallinen.

Ajatus hermojen menettämisestä, suuttumisesta ja huutamisesta ahdistaa ja pelottaa. Me uskomme, että hyvä vanhempi ei suutu, eikä varsinkaan näytä suuttumustaan. Vaikka ajatus tämän vaatimuksen taustalla on hyvä, ajatus ei ole realistinen. Ihmiset menettävät hermonsa. Jokainen suuttuu joskus, ja hyväkin vanhempi saattaa huutaa. Sitten halataan ja pyydetään anteeksi. Normaali suuttuminen on ihan eri asia kuin väkivaltaisuus ja jatkuva lapselle rähjääminen.

Täydellinen siisteys

Jos voisi valita, niin aika moni meistä haluaisi elää yhtä siistissä asunnossa kuin hotellihuone on sinne sisään astuessa. Tavarat paikallaan ja ei likaa missään, puhtaat lakanat, puhdas vessa… Mutta jos perheessä on väkeä ja kenties lemmikkejä, eikä kaikkea vapaa-aikaansa halua käyttää siivoten, koti ei voi aina olla tahraton. Ja se on täysin ok. Sellainen siisteystaso, että kukaan ei sairastu eikä ahdistu, on ihan riittävä.

Ei omaa aikaa

Omaa aikaa on pakko saada. Piste. (Jos et halua sitä ikinä, niin ok, mutta suurin osa haluaa.) Järjestä omaa aikaa vaikka toinen vanhempi miten nurisisi tai omatunto kolkuttelisi. Sinä saat viettää aikaa ilman lapsia ja ilman velvollisuuksia.

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia