Kuumilla säillä pitää muistaa juoda – ja pitää muistaa syödä niin, että ruoasta saa suolaa. Tämä koskee myös lapsia. Mutta normaalisti saamme ruoasta liikaa suolaa, ja sekin koskee myös lapsia. Liiallinen suolan saanti voi johtaa terveysongelmiin, ja ruoan suolapitoisuus on ehkä sellainen asia, mitä ei välttämättä lapsen ruokavaliossa tule ajatelleeksi.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan 79 % 1-3-vuotiaista, 87 % 4-5-vuotiaista ja 90 % 6-18-vuotiaista saa ravinnostaan liikaa suolaa päivittäin. Siis joka päivä! Suomalaislasten natriumin saanti ylitti tutkimuksessa kaikissa ikäryhmissä pohjoismaiset suositukset vähintään kaksinkertaisesti ja viisivuotiaiden suolan saanti ylitti jo aikuisten suositukset. Suomalaisten lasten saamat natriummäärät ovat samaa luokkaa kuin muissa länsimaissa.

Mistä sitten voi tietää, onko lapsen ruokavaliossa liikaa suolaa? Esimerkiksi näistä merkeistä:

Lapsella on aina jano

Suolainen ruoka janottaa, joten jos lapsen jano tuntuu ylenmääräiseltä eikä sille ole selkää selitystä (kuuma sää, lapsen liikkuminen, ”jano” iltaisin kun pitäisi mennä nukkumaan) on mahdollista että ruoassa on liikaa suolaa.

Lapsi haluaa syödä suolaista ruokaa

Suurimman osan mielestä suola tekee ruoasta paremman makuista. Jos lapsi valikoi syötäväkseen suolaisia ruokia, on tietenkin todennäköisempää että hän saa liikaa suolaa ruokavaliostaan. Yritä tarjota ruokia, joissa ei luonnostaan ole suolaa ja ruokia, joihin sitä ei tarvitse lisätä.

Lapsen verenpaine nousee

Lapsella liian korkeaa verenpainetta ei välttämättä huomaa mitenkään, joten sen kannattaa silloin tällöin mitata.

Tumma ja voimakkaan hajuinen pissa

Lapset unohtavat helposti juoda, eivätkä välttämättä käy vessassakaan aiemmin kuin on ihan pakko. Jos nämä asiat eivät selitä, vaan pissa pysyy tummana ja voimakkaan hajuisena, syy voi olla liiallinen suolan saanti.

Pakattujen ruokien runsas kulutus

Jos lapsi syö esimerkiksi eväinä paljon pakattuja ruokia, hän saattaa saada ruokavaliostaan liikaa suolaa. Monissa teollisesti valmistetuissa ruoissa ja välipaloissa on paljon piilosuolaa. Yritä valita kaupoissa vähäsuolaisia vaihtoehtoja eväiksi. Einekset eivät välttämättä ole huono valinta, tarkista pakkauksesta suolan määrä – itse asiassa kotiruokaan saattaa hulahtaa enemmän suolaa. Oletko ikinä mitannut paljonko laitat, me emme ainakaan!

Syötte usein ulkona

Lapsia on hyvä opettaa syömään myös ravintoloissa ja se voi olla mukavaa yhteistä aikaa. Mutta ravintolassa ei voi kontrolloida ruoan suolan määrää. Mitä useammin ulkona syö, sitä useammin saattaa saada paljon suolaisempaa ruokaa mitä muuten söisi. Lisäksi lastenlistat ovat yhä edelleen suurimmaksi osaksi nauravat nakit ja ranskalaiset -linjaa, eli suolaista pikaruokaa.

Sinä syöt liikaa suolaa

Elintavat periytyvät lapsille ja usein perheenjäsenet jakavat myös samat makumieltymykset. Lisäksi, jos olet tottunut suolaiseen ruokaan, lisäät sitä kenties turhan paljon myös lasten syömiin ruokiin. Yritä opetella maustamaan ruokaa esimerkiksi yrteillä. Makunystyrät tottuvat kyllä vähäsuolaisempaankin vaihtoehtoon!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Näistä merkeistä tiedät, että lapsesi syö liikaa suolaa”

  • moirane sanoo:

    ”Tumma ja voimakkaan hajuinen pissa” – Ei kerro vain suolan syömisestä … vaan siitä että on juonut vettä liian vähän. Keho on kuivunut.