Kännykät, tietokoneet ja pelit kuuluvat lasten elämään nykyään, niin se vaan on. Totaalikielto ei enää olisi edes järkevä, mutta jotain rajoituksia lasten ruutuajalle pitää olla.

Pienet eivätkä isommatkaan lapset osaa kontrolloida omaa ruutuaikaansa, emmehän me aikuisetkaan meinaa osata! Siksi on tärkeää, että vanhemmat asettavat rajoja, valvovat niitä ja pitävät niistä kiinni.

Mutta miten? Ruutu on niin helppo lapsenvahti, ja jokaikinen vanhempi kaipaa rauhaa välillä. Joskus ruutu mahdollistaa sen, että vanhempi saa esimerkiksi töitä tehtyä. Lapset tykkäävät pelata ja katsoa videoita, ja saattavat saada melkoiset pultit kun sen kieltää. Väsyneenä sitä tappelua ja vääntämistä ei vaan jaksa. Ja entäs kun joko lapsi tai vanhempi on sairaana, silloin ne ruutuaikasäännöt vasta lipsuvatkin…

Näin saamme pidettyä kiinni ruutuaikasäännöistä, vanhemmat kertovat:

Ajastimet

”Kerromme lapselle, että aikaa on jäljellä viisi minuuttia, sitten kolme minuuttia ja niin edelleen. Tällä tavalla heidän on helpompi valmistautua pettymykseen kun peliaika loppuu.”

”Käytämme ajastinta. Kun aika on täynnä se on täynnä, piste.”

Poissa silmistä

”Meillä on tv-huone erikseen, jossa kaikki laitteet ovat.”

”Lapset eivät saa omiin huoneisiinsa tietokonetta tai televisiota.”

Ruutuajan tienaaminen

”Lapset tienaavat ruutuaikaa kotitöitä tekemällä.”

”Ruutuaikaa saa hyvästä käytöksestä.”

”Meillä ruutuaikaa tienaa lukemalla. Hyvä lukutaito on ensisijaista pelaamiseen nähden.”

”Ensin tehdään läksyt, soittoläksyt ja määrätyt kotityöt. Vasta sitten pääsee koneelle.”

”Lapsi käyttää ensin opettavaista sovellusta kuten Duolingoa kielten opiskeluun ja saa sitten vasta pelata.”

Ajatukset muualle

”Lapsemme ovat vielä sen verran pieniä, että voimme ohjata heitä muun tekemisen pariin. Kun ehdotamme muovailua tai ulkoilua, niin tabletin perään mankuminen unohtuu pian.”

Laitteet pois ennen nukkumaanmenoa

”Meillä on sääntö, että ennen nukkumaanmenoa ei käytetä laitteita vaan rauhoitutaan. Pidän säännöstä kiinni viikolla, mutta en viikonloppuisin.”


Ylin kuva John Sting.

Ei ruutuaikaa viikolla

”Meillä pelit ja telkkari kuuluvat ainoastaan viikonloppuun. Arkisin niiden parissa ei vietetä aikaa, paitsi perjantaisin jolloin on yhteinen leffailta.”

”12-vuotiaamme ei tykkää yhtään siitä säännöstä, että meillä ei saa roikkua netissä, telkkarin ääressä tai pelata arki-iltaisin, mutta ei on ei. Kumpikin vanhempi vetää yhtä köyttä tässä.”

Tabletti vain matkoilla

”Lopetimme ihan tykkänään. Tabletilta katsotaan videoita ja pelataan vain pitkien automatkojen ja lentojen aikana. Muulloin lapset leikkivät ja lukevat.”

Yhdessäolo

”Pelaamme lautapelejä, teemme kotitöitä ja ulkoilemme ruutuajan sijaan.”

Ulkoilu

”Meillä lapset ulkoilevat aina kun sää on mitenkään sopiva.”

”Jos ulkona on hyvä sää ja lapset eivät halua lähteä sinne leikkimään, alan määrätä heille kotitöitä. Jopas alkaa ulkoilu maistua!”

Salliminen

”Annan lasten käyttää laitteita kuten haluavat niin kauan kuin he tekevät kaiken mitä heidän pitää ja käyttäytyvät kunnolla.”

”Joustan tilanteen mukaan.”

”Valvon lasten laitteiden käyttöä sovellusten avulla.”

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 4 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

4 vastausta artikkeliin “Näin vanhemmat rajoittavat ruutuaikaa – mikä toimii teillä?”

 • Hölömö mummu sanoo:

  Olen vanhus, ja seurannut sivusta lasten nettikäyttäytymistä. Eihän sille voi mitään, se on nykyaikaa, mutta kun on aikaa, niin tyttö 8 v. pelaa mielellään aikuisten seurassa lautapelejä. Ikävä kyllä kirjat ovat vissiin jo historiaa, olisi kiva jos nuoret pystyisivät vähän keskittymään lukemiseen. Mutta ihan oikeasti paha on sanoa, kun tämä mummu viettää oman aikansa tietokoneella, en kyllä silloin, kun lapset ovat täällä käymässä. Meillä 3 konetta, eivätkä kyllä halua koneille silloin, kun täällä ovat. Joskus ehkä käydään papunetissä, tai annan pelata unoa koneella. Heillä kotona ei ole konetta, ainuastaan kännykällä pelailevat. Mutta ei enää, kun nukkumaanmenoaika lähestyy.

 • Keinot loppu sanoo:

  Sitten kun joku vielä kertoisi että mitä Teidän lapsi tekee jos peli/telkkariaika on loppu? Täällä ainut lapsi 7v, kaverit soittelee pelaamaan mukaan, tyhmä äiti ei anna. Mikään muu tekeminen ei kiinnosta kuin pelit, ei leiki oikein mitään, ei vaikka kaverin pyytäisi kylään. Äitikö sitten viihdyttää koko illan jollain, millä?

 • Jenniina sanoo:

  Minun lapsuudessa kun tietokoneet alkoivat olemaan joka kodin juttu, niin meillä ei ollut mitään ruutu aikoja. Itse saatoin katsoa telkkarista useamman tunnin jopa ohjelmia. Toki silloin tuli oltua ulkonakin hyvin paljon, leikkien ja muuten peuhaten. Joten vanhempani eivät katsoneet pahakseensa.

  Minun mielestä ruutuen täyskieltäminen on tyhmää. Mistä ne vanhemmat tietää mitä se lapsi saattaa esim kavereitten kanssa tehdä. Katsoa esim kaverin puhelimen kautta juttuja. Tuollainen sääntö tulee kusemaan omaan nilkkaansa jossain vaiheessa. Onneksi sitä ei enään silleen käytetä kuun silloin kerran oli tapana, kun haluttiin kontroiloilla lapsia enemmän.

 • Virve sanoo:

  Meillä oli ja on edelleenkin sopimus nuoren kanssa, että sama tuntimäärä ollaan pihalla kun tietokoneella. Se kyllä toimi, kun lapsi saa olla itse mukana ”päättämässä” säännöistä. Ja asioista tehdään ns. Kättä päälle- sopimus. Eli aina kun on sovittu joku asia, se ”sinetöidään” kättelemällä.