Kun uusi käärö kiikutetaan kotiovesta, niin silloin ei todellakaan ole apua vieraista ketkä olettavat pääsevänsä pitopöydän ääreen ihailemaan vaavia. Tuoretta vanhempaa voi aidosti auttaa, mutta tiedätkö miten?!

Hyväntahtoiset ”voinko mitenkään olla avuksi” tai ”jos vain voin jeesaa”-lausahdukset eivät paljon vielä ilahduta hormoonihuuruissa, univelassa ja riemun sekä järkytyksen sekaisessa pöllyssä vaappuvaa tuoretta äitiä. Silloin tarvitaan todellista toimintaa ja parhaita konsteja olla avuksi pamahtaa tässä:

– Roudaa mahdolliset muut muksut kämpästä ulos. Ihan sama minne, mutta tuoreen äidin elämä ja omatunto kokee hurjan helpotuksen kun vanhemmat sisarukset pääsevät vauvakuplasta hetkeksi pois. Lapsilla on lystiä ja äiti saa viettää bondausaikaa beibinsä kanssa.

– Ruokaa! Vie tuliaiseksi jotain simppeliä sapuskaa, kertakäyttöastiassa tai ainakin jossain sellaisessa, mitä ei tarvitse samantien olla jynssäämässä ja palauttamassa takaisin. Jos on liikaa vaadittu, niin vie kertakäyttölautasia ja aterimia, niin ainakaan tarjottavat eivät aiheuta megalomaanista tiskivuorta.

– Hommaa siivoojankäynti lahjaksi. Ihan parasta, kun joku muu hinkkaa puklutahrat parketista ja pölykerroksen lamppujen päältä, saa tuore äiti levätä sillä puuhaa on ihan omiksikin tarpeiksi. Mutta älä kuvittelekaan itse tarjoutuvasi siivoamaan. Se on liian outoa, jos olet järkkäilemässä kaverisi rintsikkalaatikkoa tai puunaamassa pönttöä.

– Käy kaupassa ystäväsi puolesta. Tai mikä oikeastaan parempaa, niin lupaudu vahtimaan vauvaa ja käske tuore äiti hilpasemaan lähi-Siwaan ihan itse. Mikä vapauden ja riehakkuuden tunne käydä maitohyllyllä – ihan yksin!

– Kun menet vauvaperheeseen, niin vie vaippoja mennessäsi. Ne söpöstelysukat on ihan jees, mutta hei oikeasti, kumpia kuluu viikossa enemmän. Ehkä kuitenkin viksu idea varmistaa ensin josko perheessä kestoillaan. Muuten on lievän noloa mennä kertsit kainalossa!

Lisää vinkkejä avuntarjoamiseen löytyy HuffingtonPost-artikkelista.

Vaipoista puheen ollen, katsopa tämä uutinen.

Entä saako äiti koskaan ottaa perheestä lomaa? Täällä.

 

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “Näin autat ihan OIKEESTI pikkuvauvan vanhempaa!”

 • Miia sanoo:

  Esikoinen, ku saatiin oli vierastulva suuri. Oli kyllä rotinoitakin. Mutta kuopuksen syntyessä ainoat kävijät oli mun vanhemmat.

  • äiti,käly,kaveri,täti sanoo:

   Meillä on ollut tapana antaa vauvaperheen olla pari viikkoa rauhassa ja sitten mennä kun äiti pyytää sitten keittää vaikka ite kahvit, hoitaa vauvaa pari tuntia että äiti ja isä saa nukkua ja vaipat on ehottomat! Ensimmäiselle vaaville on viety helppohoitoisia vaatteita ja sitten kysytty haluaako äiti nukkuma-aikaa joskus myöhemminkin tulevaisuudessa yms.

 • Yökukkuja sanoo:

  Ykköskohta on niin totta! Olen vieläkin kiitollinen appivanhemmilleni jotka aikanaan tarjoutuivat kuskaamaan esikoisen kerran viikossa kerhoon kun minä olin kotona vauvan kanssa. Se parin tunnin pätkä jolloin tarvitsi huolehtia _vain_ yhdestä lapsesta (joka pääasiallisesti viihtyi sitterissä tai leikkimatolla) oli äidille viikon odotetuin hetki kun ehti jopa nokoset ottaa tai juoda kupillisen kahvia ihan oikeasti lämpimänä (sen jälkeen kun ensin oli imettänyt, siivonnut esikoisen huoneen, vaihtanut vaipan, laittanut makaronilaatikon uuniin ja pyykin pyörimään, imettänyt uudelleen, laittanut vauvan unille ja ladannut tiskikoneen, tietysti).

 • Sunshine sanoo:

  Ykkönen on paras! Kun on huomionkipeä 3v. on äidin vaikea välillä nauttia vauvan kanssa olosta tai levätä, joten kun joku vie isomman ulkoileen tms. muuta puuhailemaan, on se luksusta ainakin tälle mammalle!!

 • Nami sanoo:

  Onko muka outoa puunata kaverin kämppää jos toinen ei jaksa/ehdi? Me teemme kavereiden kesken siivouksia puolin ja toisin tarpeidemme mukaan. Osan joululahjaani kuului viimeksi se että puunaan kiireisen kahden pojan äidin suht. ison vessa/kylpyhuoneen kiiltäväksi. Tunteja meni, mut se tunne mitä saa kun saa tehdä jotain näkyvää toisen hyväksi on valtava <3 Joten mielelläni olisi ottanut kaverin siivoamaan ja pitämään seuraa.

 • halimamma sanoo:

  Hyvä listaus. Ja nyt vaikka mun vauva on jo 10 kuukautta vanha, edelleen parhaita lahjoja ja arjen helpottajia ovat ihan samat asiat. 😀 Tai no, en mä vaippoja haluais enkä siivoojaakaan ehkä toisen maksamana, mutta jos joku vie isomman lapsen pariksi tunniksi johonkin niin oi autuutta!

  Ps. vaipoista puheenollen linkki ei toimi.

 • Eemi sanoo:

  Nämä neuvot on ihan yhtä tyhjän kanssa. Kait ne joillekin toimivat, mutta enemmän minua stressaisi se että joku tulee meille siivoamaan kuin se että keitän kahvit. Kolme lasta on jo, joten jotain kokemusta ehkäpä on kertynytkin. Onneksi omataan fiksuja sukulaisia ja tuttavia, jotka tulevat kutsuttaessa.

 • sari sanoo:

  Minä olisin tuoreena äitinä toivonut omaa rauhaa perheen kesken, mutta meiltä vei jatkuva vierastulva ja neuvojen jakelijat kaiken ilon perheonnesta. Kaikkein härskeimmältä tuntui Se porukka, joka luvatta meille oli tunkeutunut siivoamaan minun ollessa vielä sairaalassa. Antakaa tuoreille vanhemmille omaa aikaa uuden tulokkaan kanssa!

  • koppelo sanoo:

   Aamen!! Meille tunkes kanssa kaikenmaailman kissan kaimat samana päivänä ku kotiin päästiin! Toivon että olisin ollu rohkeempi ja topakasti sanonu että ei tarvii tunkea, mutta väsymys ja kaikki hämmennys pehmenti aivot.

 • mamma sanoo:

  Hyvä juttu! Itse oon näin neljän lapsen äitinä ottanu tavaksi viedä vauvalahjaksi leivonnaisia mm piirakkaa, suolasta piirakkaa yms vierasvaraa ihan pakastimeen asti, joskus oon tehnyt lähtiessä ruuan, lasagne tms foliovuokaan ja vienyt sen. Itse olen samantyylisiä juttuja saanut omien lasten syntyessä ja näitä lahjoja kaikkein eniten olen arvostanut ja on aina ihana nähdä se ilo vastaanottajan kasvoilla

 • Anu sanoo:

  Näillä lahjaideoilla pääsee pitkälle! 🙂

 • Sini sanoo:

  Joo, ei mammoille mikään tunnu kelpaavan eikä riittävän. Ihan oikeasti, luuletteko olevanne jotain ihmeitä, kun ootte osanneet saada kakaran maailmaan???

  • Äiti Kainuusta sanoo:

   Hei Sini, ei, emme luule olevamme mitään ihmeitä kun saamme lapsia, vaan ne lapset ovat niitä ihmeitä itsessään. :)Sinillä ei itsellä lie yhtään lasta kun kuulostaa että ei ole mitään hajua koko hommasta….

   Hyvä oli tuo juttu. Todellakin kaikenlainen apu on tervetullutta, näin kolmen pienen ihmeen äitinä voin sen sanoa. 🙂 Itse kun sitä, minä ainakin, olen aika hidas (arka) pyytämään. Fyysinen avunanto on paljon isompi juttu kuin ne suloiset potkarit. 🙂

 • Sleepyhead sanoo:

  Kyllä niitä vauvan ihastelijoita ekojen viikkojen aikana käy, mutta ihan yhtä tärkeää se on myöhemminkin, että ihmiset käy moikkaamassa eikä unohda sitä helposti äitiä sinne neljän seinän sisään. Monet kotiäidit potee jonkinlaista yksinäisyyttä ja väsymystä, silloin se parin ekan viikon ihmistulva ei paljoa lämmitä jos sen jälkeen ei käy oikein kukaan…