Näin saat pitkinä pyhinä sisarukset tappelemaan vähemmän
Yhteistyökykyinen kotiympäristö. Moni meistä voi vain unelmoida sellaisesta. Kun vihdoin pitkän päivän jälkeen pääset kotiin ja tekisi hetki mieli rentoutua, niin siellä ne taas tappelevat ja huutavat siitä viimeisestä pizzaviipaleesta tai siitä kumpi saa pelata seuraavaksi pleikkaria. Kuinka monta kertaa olet joutunut toimimaan erotuomarina näiden kahden välillä? Todennäköisesti liian monta. Se on uuvuttavaa ja turhauttavaa.
Sisarusten välinen kilpailu on normaalia ja jopa tervettä. Voit vähentää kiistelyä, mutta et koskaan voi poistaa sitä kokonaan. Sisarukset riitelevät mustasukkaisuuden, kilpailun, ristiriitaisten tarpeiden ja luonteiden vuoksi. Joskus myös pelkästä tylsyydestä. Riiteleminen on myös erinomainen tapa saada vanhemmilta huomiota.
Tässä muutama hyödyllinen vinkki rauhallisen ja yhteistyökykyisen kotiympäristön luomiseen. Ehkä ensi jouluna edes yhden päivän kaikki voivat elää sulassa sovussa, ja äiti saa rauhassa vain ihmetellä.
Pysy rauhallisena
Kiinnitä huomiota siihen, mitä lapsesi tekevät, jotta voit puuttua tilanteeseen ennen kuin tilanne alkaa tai ennen kuin se eskaloituu. Pysy rauhallisena, niin lapsesi oppivat tekemään samoin.
Kannusta yhteistyöhön
Vältä vertailemasta lapsiasi, toisen suosimista ja heidän välisen kilpailun rohkaisemista. Sen sijaan luo mahdollisuuksia yhteistyölle ja kompromisseille. Älä myöskään unohda näyttää hyvää esimerkkiä. Se, miten vanhemmat ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, on esimerkki siitä, kuinka heidän lastensa tulisi olla vuorovaikutuksessa. Jos lapsesi näkevät, että sinä tai puolisosi paiskotte ovia tai riitelette äänekkäästi, he tekevät todennäköisemmin samoin ja pitävät sitä oikeana tapana käsitellä ongelmia ja erimielisyyksiä.
Tunnista yksilölliset tarpeet.
Vietä aikaa kunkin lapsen kanssa yksitellen, vähintään vartti päivässä. Näin lapsi ymmärtää, että oikeasti välität hänenkin asioistaan ja tunteistaan. Näytä jokaiselle lapselle, että hän on sinulle erityinen omalla ainutlaatuisella tavallaan.
Järjestä perhekokouksia.
Tämä on loistava tapa paitsi näyttää lapsille, kuinka työskennellä ryhmässä, myös antaa heille mahdollisuus osallistua heitä koskevien päätösten tekemiseen. On tärkeää kannustaa kuuntelemaan näissä kokouksissa ja käyttää aika rakentaviin keskusteluihin, jotka synnyttävät käytännön ratkaisuja. PS. näiden ei tarvitse kovin virallisia olla, keskustelkaa vaikka päivällisellä.
On normaalia, että lapset tulevat toimeen yhdessä hetkessä ja halveksivat toisiaan seuraavassa. Käytä näitä neuvoja minimoidaksesi sisarusten välistä kilpailua ja ottaaksesi hallinnan takaisin, kun asiat tuntuvat riistäytyvän käsistä. Muista, että ammattiapua on myös saatavilla, jos tuntuu siltä, että mikään ei auta ja tilanne äityy oikeasti pahaksi.
— Huono Äiti -toimitus
Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!
Artikkelissa on 0 kommenttia, jätä oma kommenttisi.