”Sama juttu joka joulu. Meidät kutsutaan vieraaksi joulunviettoon, mutta vieraan asemassa ovat vain perheen miehet ja pojat.

Joulun nimittäin laittavat naiset. Sekä kutsuja että me nais”vieraat”.

Kuulemma näin käy muissakin perheissä ja muinakin juhlina kuin jouluna, se on selvinnyt kun kavereiden kanssa juttelee. Ei ole väliä myöskään sillä, onko joulunviettoon kutsuttu valmiiseen pöytään vai niin, että jokainen tekee osansa. Mutta ainakin valmiiseen pöytään kutsuttaessa ero on räikeä: miehet on kutsuttu oikeastikin valmiiseen pöytään, naiset on kutsuttu auttamaan joulun laitossa.

Hyviin käytöstapoihin tietysti kuuluu tarjoutua auttamaan, olipa vastaus sitten ”kiitos auta vaan” tai ”ei kiitos, ei tarvitse auttaa”. Mutta ei pahemmin innosta tarjoutua apuun, kun auttamisvelvollisia ovat vain perheen naispuoliset jäsenet.

Perheen omat pojat saavat levätä rankan työvuoden jälkeen ja nauttia kun naiset laittavat kystä kyllä. Sama oikeus on aviomiehillä, isillä, veljillä ja poikaystävillä. Ehkä he hakevat kuusen tai leikkaavat kinkun, mistä sitten seuraa ylistystä, mutta muuten heillä on oikeus levätä ja nauttia vieraanvaraisuudesta! Mutta kun ovesta saapuu pariskunta, niin naiselle sanotaan että hyvä kun tulitte, kaipaankin käsiä keittiössä…


Kuva Carolyn V, ylin kuva Alisa Anton.

Kun naisena menee sohvalle maistelemaan konvehteja kysymättä, että miten voisin auttaa, alkaa keittiöstä kuulua raivokasta lantun pilkkomista ja pannujen paukuttelua. Joulupöydässä se ”valmiiseen pöytään” kutsunut äiti tai anoppi istuu naama väärinpäin kun taas joutui kaiken tekemään itse. Aterian jälkeen tytär saa kuulla kunniansa tai miniä joutuu ”vahingossa” kuulemaan että näitkö minkälainen laiskimus sekin on, kun ei tarjoutunut tiskaamaan vaan meni juomaan kahvit miesten kanssa!

Että miksi ihmeessä kutsutaan valmiiseen pöytään, jos kuitenkin toivotaan täysipäiväistä keittiöapulaista? Ja miksi ihmeessä auttajaksi kelpaa vain nainen? Ihan samalla tavalla sitä äidit, vaimot ja tyttöystävätkin ovat väsyneitä pitkän vuoden jälkeen. Kenties sellaisen vuoden, jossa on passattu kaikkia muita koko ajan.

Jotenkin ne joulun työt on pakko jakaa. Mitä jos jaettaisiin niin, että se tekee joka tykkää tai sitten kaikki tekevät, sukupuolesta riippumatta?”

Nimim. Miniä

Miten teillä toimitaan jouluna? Saavatko naiset istua rauhassa lepäämässä kun miehet kokkaavat ja siivoavat, onko jokaisella yhtä lailla vastuuta vai kaatuuko kaikki hommat naisten niskoille? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 15 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

15 vastausta artikkeliin “Nainenkin voi haluta vieraaksi joulupöytään”

 • --- sanoo:

  Onpa todella vanhoillista elämää tuollainen, jos naiset vain häärivät keittiössä!

 • Helsinkiläinen sanoo:

  Itse olet ukkosi valinnut. Jos ukkosi perhe tuotta sinulle tuskaa, pyydä ukkoasi kertomaan se vanhemmilleen. Oletko käskenyt ukkosi anoppisi keittiöön autfamaan, kun raivokas paiskominen alkaa? Voi olla fiksua miettiä myös sitä, mitkä taistelut on parempi jättää taistelematta.

  Ei meillä yksikään käy valmiiseen pöytään, vaan kaikki tekevät osansa, olipa se sitten lastenhoitoa, ruoanlaittoa, jne.

 • Huonokokki sanoo:

  Oman suvun kanssa en yleensä osallistu ruuanlaittoon, sillä olen huono tekemään ruokaa. Yleensä osallistun siivoukseen kysymättä. Isäni oli ahkera tekemään kotitöitä ja äiti hieman laiskempi, joten en ole saanut kovin perinteistä mallia kotoa naisten ja miestentöiden suhteen. Miehen suvun luona on ollut tapana jättää keittiöhommat naisille, mutta olen sen verran suorapuheinen, että nykyään myös miehen sukulaiset tietävät etten tee mielelläni ruokaa. Suvun muut naiset kyllä hössöttävät ja korjaavat miesten lautaset pöydästä. Itse sanon aika suoraan laiskoille miehille, että viepäs oma lautasesi. Toisaalta tuntuu, ettei miehiä aina edes päästetä keittiöön.

 • KilttiMiniä sanoo:

  Oi kyllä! Tätä asiaa olen yrittänyt viime viikot selittää miehelleni, kun hän haluaisi viettää rentouttavaa joulua vanhempiensa kanssa. Haluaisin viettää joulun kotona, jossa voisin itse kontrolloida työn määrää, enkä lähteä anoppilaan aputytöksi ja saada vielä lasten kasvatusvinkit piilokettuilun muodossa. Mies ei ymmärrä/näe lainkaan kuviota vaan toteaa vain, että ”no, älä mee sinne köökkiin”, mutta enhän minä sitä anoppia voi yksinkään jättää. Lisähaastetta tuo miehen vanhempien harras kristillisyys, jolloin vuorokauden ajan kuljen anoppilassa henkisesti varpaillani, etten vain tee tai sano mitään väärää ja pahoita kenenkään mieltä.

 • Jelena sanoo:

  Jep. Äiti tekee aina kaiken, minä (tytär) autan ja veljet auttavat vähän jos käsketään. Isä hakee kuusen. Tämä asetelma on niin syvällä jossakin alitajunnassa, että miehet eivät tule ajatelleeksi sitä.

  Viime jouluna isä huokaili, että ”minä haen tuon kuusen joka joulu, eikö sen joku muukin voisi välillä”. Ehdotin sitten, että joo! Tehäänpä seuraavalla kerralla niin, että äiti hakee kuusen ja sää muistat lähimpiä ihmisiä joulukorteilla, imuroit, luutuat, pyyhit pölyt, vaihdat lakanat, etsit varastosta joulukoristeita ja vaihdat vähän tunnnelmallisemmat verhot, peset pöytäliinat, paketoit lahjat, haet kaupasta ruoka-aineet jouluaaton riisipuuroon, kinkkuateriaan ja jälkiruokaan ja lisäksi valmistat ne, käyt uudestaan ostoksilla kun juomat on unohtuneet, katat pöydän ja siivoatkin pöydän joka aterian jälkeen, sytyttelet kynttilöitä ja vahdit ettei talo pala ja kun joulu on ohi niin sama homma about takaperin että päästään taas arkeen kiinni.

  Iskä oli hetken hiljaa ja sanoi: jospa mää sen kuusen sitten…

 • Ota itse vastuu äläkä vain valita sanoo:

  Pojan yh-äitinä pidän huolen siitä että en tosiaankaan tee keittiötöitä yksin. En arkena enkä pyhänä. Poika auttaa ja oppii auttaessaan

 • Laiska nainen sanoo:

  Meillä sama juttu eli naiset hommiin ja miehet istuu ja odottaa. Paitsi minä. Ihan tyytyväisenä meen miesten mukaan sohvalle enkä todellakaan ala hommiin kun kerran vieraaksi on kutsuttu. Tätä kun toistaa muutaman vuoden niin ei kuulu enää huokailua tai kolistelua, selän takana ehkä vielä jupisevat jotain mutta siitä sitten vaan jos se tekee onnelliseksi.

 • Tasajako sanoo:

  Hmm, no minusta ne miehet voisivat itse jotain älytä ja tarjoutua? Siis ihan luontevasti. Ei se ole yhtään outoa, jos teini-ikäinen tai aikuinen poika auttaa äitiään/anoppiaan jne. Eli miehille rohkeutta tarttua hommiin yhtä lailla. He eivät enää vetäydy muutenkaan sikarin ja konjakin kanssa takkahuoneeseen ;). Kun naisilta vaaditaan yhtäläinen perheen elatuspakko ja työssäkäyntipakko, tarttukoot miehet yhtäläisesti kotihommiin ja mm. jouluhommiin.

 • Toisiksi vanhin tytär sanoo:

  Ilokseni voin kertoa, että nyt kun me lapset olemme aikuisia, olemme alkaneet ilmoittaa että äiti ja isä siirtyvät nyt olohuoneeseen tai minne ikinä ja me laitamme ruoat. Yleensä tietenkin se olen minä ja toinen tai kummatkin siskoista, veli on vähän laiskanpuoleinen. Veli sitten passitetaan vaikka tiskivuoren kimppuun.
  Pakko myöntää että olen kyllä vähän kiukutellut siitä, miksi se on meillä aina ne naiset jotka laittavat. Isä saa armahdusta koska hän lämmittää ulkosaunan, hankkii kuusen sisään ja ulos ja siivoaa lahjaroskat sun muut.

 • Ansku sanoo:

  Meillä osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät sukupuoleen katsomatta. Oltiin anoppilassa tai mun vanhemmilla. Ruoat hankkii talo ja jokainen kykenevä tekee käytännön hommia. Minusta reilua sillä lailla ja ehtii emäntäkin istua alas ja olla rentona.

 • kokeileva keittiö sanoo:

  Höpsistä. Meillä kaikki tekevät ja auttavat, oli sitten joulu tai juhannus. Meillä sekä perheessä että kaveripiirissä miehet ovat parempia ja innokkaampia kokkeja kuin naiset. Usein naiset saavat nauttia viinilasilliset miesten kokkaillessa, hommia jaetaan ja kenellekään ei muodostu liian työlääksi.

 • Huono Mummi sanoo:

  Ilmoitin viime jouluna, että tämä oli sitten viimeinen kerta kun teen kaikki jouluruuat. Jatkossa menemme johonkin ravintolaan joulukattausta nauttimaan. Olen n 30 vuotta järjestänyt joulun vuosi vuodelta isommalle porukalle, enkä halua stressata tätä enää. Olen jo muutamana jouluna itkenyt uupumustani aattona ja hauskuus on kaukana.
  Joten jatkossa kaikki, jotka haluaa yhteiseen jouluruokailun ilmoittautuu ja vieläpä maksaa omat syömisensä. Pienimuotoisena säästän näin sekä useita satasia, että saan mielenrauhan j voin oikeasti nauttia joulusta.

 • Feminista sanoo:

  Niin totta joka sana! Ja hullua, että tätä tapahtuu edelleen 2000-luvun Suomessa vaikka me hoetaan tasa-arvoa. Ihan samaa machismoa kuin monissa muissa maissa. Oma äitini aina arvostelee mun sinkkutätiä, joka kahvipöydästä siirtyy perheen miesten kanssa tupakalle. Mutta eipä hän koskaan arvostele asiasta yhtäkään perheen miestä…

 • Ahkera akka sanoo:

  Kyllä, naiset tekee lähes kaiken. Miehet vain nauttivat. Onko se meidän naisten syy, pitäisikö lopettaa valmistelu ja olla kuten miehet.

 • Äiti sanoo:

  Niinhän se on aina ollut.Ja harmittaa todella paljon.Meillä vaikka molemmat ollaan keittiöalan ammattilaisia,mieheni kävelee valmiiseen pöytään oli joulu tai juhannus.Olin kipeä tai tms.aina se on äiti joka kaikki laittaa.Mies saa tehdä mitä haluaa,maata sohvalla ja rentoutua.Ei se joulufiilistä nosta.Rentouttavaa joulun aikaa ihan jokaiselle,olit sitten yksin tai kaksin,tai isolla porukalla❤️!