”Sama juttu joka joulu. Meidät kutsutaan vieraaksi joulunviettoon, mutta vieraan asemassa ovat vain perheen miehet ja pojat.

Joulun nimittäin laittavat naiset. Sekä kutsuja että me nais”vieraat”.

Kuulemma näin käy muissakin perheissä ja muinakin juhlina kuin jouluna, se on selvinnyt kun kavereiden kanssa juttelee. Ei ole väliä myöskään sillä, onko joulunviettoon kutsuttu valmiiseen pöytään vai niin, että jokainen tekee osansa. Mutta ainakin valmiiseen pöytään kutsuttaessa ero on räikeä: miehet on kutsuttu oikeastikin valmiiseen pöytään, naiset on kutsuttu auttamaan joulun laitossa.

Hyviin käytöstapoihin tietysti kuuluu tarjoutua auttamaan, olipa vastaus sitten ”kiitos auta vaan” tai ”ei kiitos, ei tarvitse auttaa”. Mutta ei pahemmin innosta tarjoutua apuun, kun auttamisvelvollisia ovat vain perheen naispuoliset jäsenet.

Perheen omat pojat saavat levätä rankan työvuoden jälkeen ja nauttia kun naiset laittavat kystä kyllä. Sama oikeus on aviomiehillä, isillä, veljillä ja poikaystävillä. Ehkä he hakevat kuusen tai leikkaavat kinkun, mistä sitten seuraa ylistystä, mutta muuten heillä on oikeus levätä ja nauttia vieraanvaraisuudesta! Mutta kun ovesta saapuu pariskunta, niin naiselle sanotaan että hyvä kun tulitte, kaipaankin käsiä keittiössä…


Kuva Carolyn V, ylin kuva Alisa Anton.

Kun naisena menee sohvalle maistelemaan konvehteja kysymättä, että miten voisin auttaa, alkaa keittiöstä kuulua raivokasta lantun pilkkomista ja pannujen paukuttelua. Joulupöydässä se ”valmiiseen pöytään” kutsunut äiti tai anoppi istuu naama väärinpäin kun taas joutui kaiken tekemään itse. Aterian jälkeen tytär saa kuulla kunniansa tai miniä joutuu ”vahingossa” kuulemaan että näitkö minkälainen laiskimus sekin on, kun ei tarjoutunut tiskaamaan vaan meni juomaan kahvit miesten kanssa!

Että miksi ihmeessä kutsutaan valmiiseen pöytään, jos kuitenkin toivotaan täysipäiväistä keittiöapulaista? Ja miksi ihmeessä auttajaksi kelpaa vain nainen? Ihan samalla tavalla sitä äidit, vaimot ja tyttöystävätkin ovat väsyneitä pitkän vuoden jälkeen. Kenties sellaisen vuoden, jossa on passattu kaikkia muita koko ajan.

Jotenkin ne joulun työt on pakko jakaa. Mitä jos jaettaisiin niin, että se tekee joka tykkää tai sitten kaikki tekevät, sukupuolesta riippumatta?”

Nimim. Miniä

Miten teillä toimitaan jouluna? Saavatko naiset istua rauhassa lepäämässä kun miehet kokkaavat ja siivoavat, onko jokaisella yhtä lailla vastuuta vai kaatuuko kaikki hommat naisten niskoille? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

3 vastausta artikkeliin “Nainenkin voi haluta vieraaksi joulupöytään”

  • Feminista sanoo:

    Niin totta joka sana! Ja hullua, että tätä tapahtuu edelleen 2000-luvun Suomessa vaikka me hoetaan tasa-arvoa. Ihan samaa machismoa kuin monissa muissa maissa. Oma äitini aina arvostelee mun sinkkutätiä, joka kahvipöydästä siirtyy perheen miesten kanssa tupakalle. Mutta eipä hän koskaan arvostele asiasta yhtäkään perheen miestä…

  • Ahkera akka sanoo:

    Kyllä, naiset tekee lähes kaiken. Miehet vain nauttivat. Onko se meidän naisten syy, pitäisikö lopettaa valmistelu ja olla kuten miehet.

  • Äiti sanoo:

    Niinhän se on aina ollut.Ja harmittaa todella paljon.Meillä vaikka molemmat ollaan keittiöalan ammattilaisia,mieheni kävelee valmiiseen pöytään oli joulu tai juhannus.Olin kipeä tai tms.aina se on äiti joka kaikki laittaa.Mies saa tehdä mitä haluaa,maata sohvalla ja rentoutua.Ei se joulufiilistä nosta.Rentouttavaa joulun aikaa ihan jokaiselle,olit sitten yksin tai kaksin,tai isolla porukalla❤️!