Kotona pitäisi olla hyvä fiilis, eikö niin? Kireässä ilmapiirissä, kitinää kuunnellessa ja jatkuvassa tappelemisessa ei voi rentoutua, vaan väsyy ja muuttuu itsekin kiukkuiseksi.

Jos ilmapiiri on huono parisuhteen takia, ehdotetaan terapiaa tai eroa. Ja kyllähän se, että puoliso raivoaa ja myrkyttää ilmapiiriä, saa harkitsemaan eroa ihan tosissaan. Mutta mitä jos ilmapiirin pilaa lapsi?

Aikuisten pitäisi osata olla aikuisia, ottaa oma vastuunsa tilanteesta ja tukea lasta…tiedetään, tiedetään. Mutta tietoisuus ei aina auta, kun konstit ovat loppu ja voimat samoin.

Mitä voi tehdä, kun esiteini pilaa koko kodin ilmapiirin, miettii tämä kirjoittaja:

”Taas raivosin lapsille. Normaalisti olen lasten kanssa pitkäpinnainen, mutta lähiaikoina on napsahtanut pinna poikki usein, siis todella usein. Talossa on esiteini ja tokaluokkalainen. Ja tämän esiteinin elämässä ei ole ikinä mikään hyvin.

Ihan niinkuin koko tuttu ja kiva lapsi olisi kadonnut jonnekin, ja tilalle olisi tullut hirviö. Sellainen hirviö, joka levittää mustia pilviä ympäriinsä. Käyttää perhettään pahan olon oksennusämpärinään.

Mikään ei ole hyvin, eikä mikään ole riittävästi. Jos jotain saa tai kokee, pitäisi saada ja kokea enemmän. Ja se jos jokin saa minut raivopäiseksi. Pienempi on tyytyväinen oloonsa ja ilahtuu silminnähden jos saa jotakin extraa. On sellainen leppoinen lapsi.

Joo ja tiedän, ollaan kaikki erilaisia temperamentilta ja luonteiltaan. Mutta jotain rajaa kuitenkin! Ei tätäkään loputtomiin jaksa. Vaikka ”itsehän mä oon lapset tehnyt”, tiedän. Mutta olisinkohan jos olisin tietänyt mitä tuleman pitää. Tällä hetkellä olen niin väsynyt ja loppu, että vastaus on, että todennäköisesti en…

Joo ja tiedän, että pitäisi olla kiitollinen, että on kiva, että on terveet lapset tai lapsia ylipäätänsä. Mutta kun ei vaan jaksa sitä raivoa ja kiukuttelua.

Joo ja tiedän, että kyllä se ohi menee. Mutta mitä jos ei menekään tai en ole enää maisemissa kun on mennyt ohi.

Koko ajan puhutaan lasten oikeuksista ja lasten oikeuksista omiin tunteisiin. Mutta missä on vanhempien oikeus rauhalliseen ja iloiseen kotiin? Ei ole paljoa sekään pyydetty.”

Nimim. Väsynyt mutsi

Tämä kirjoitus on lähetetty Avaudu tästä -lomakkeen kautta. Lähetä sinäkin tarinasi tai keskustelunavaus täältä. Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 14 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

14 vastausta artikkeliin “Esiteini pilaa koko kodin ilmapiirin”

 • Mimmi sanoo:

  Ystävättären kanssa mietittiin, että jos nuoret olisivat yhtä ihania kuin vauvoina heistä ei voisi ikinä luopua. Mutta kun teini-terroristi häiriköi olet lähes valmis pakkaamaan heidän laukkunsa ulko-ovelle…

 • En kestä sanoo:

  Veit sanat suusta. Tuntuu helpottavalta mutta silti niin pahalta. Kauhistun omia ajatuksia ja käyttäytymistäni vähintään viikottain välillä päivittäin. Enkö rakasta enää omaa lastani😩 kaikki se paha olo tyytymättömyys ja viha joka kuitenkin varmasti kielii siitä ettei saa tarpeeksi huomiota tai läheisyyttä mutta kun niitä yrität antaa torjunta on ensimmäinen reaktio. Olen niin loppu ja naksahdan jo pienemmästäkin ja raivoan , tuntuu kuin koko ajan olisin vihainen. Pienempi kärsii silminnähden näistä purkauksista ja itsellä menee rauhoittumiseen monta tuntia ellei päiviä. Miksi aina täytyy olla vihainen, se käy niin kunnon päälle. Mutta kun mikään ei mene perille ei edes viidennellä sanomisella. Tuntuu kuin olisin epäonnistunut äitinä ja suhde mennyt vanhempaan ja se itkettää ja satuttaa mutta kun ei jaksa ainaista pahaa mieltä. Syy on aina muissa, ja jos jotain annat huomiota aikaa tms. Niin mikään ei riitä. Nykyään en enää jaksa edes yrittää ja tunnen itseni todella huonoksi äidiksi…. 😖

 • Maariette sanoo:

  Voisitko saada apua esim. koulukuraattori, perheneuvola tms. Lisäksi onko mahdollisuutta ottaa välillä omaa aikaa ja ladata akkuja? Oma jaksaminen nyt todella tärkeää huolehtia, ettet pala loppuun. Voimia ja tsemppiä!!

 • Kolmen äiti sanoo:

  Ymmärrän niin hyvin, mistä puhut. Mun nuorimmainen on temperamentiltaan haastava, ikää on kahdeksan vuotta ja juuri kuvailemasi asiat ovat meillä arkipäivää. Kun asiat eivät onnistu, se on aina jonkun muun syy. Riitatilanteissa huudetaan, lyödään ja potkitaan ja tavarat lentää. Ja niitä on päivittäin. Toisaalta asiat pitäisi ennakoida ja pohjustaa todella hyvissä ajoin, koska mikä tahansa yllättävä muutos saa lapsen lyömään jarrut pohjaan ja kieltäytymään kaikesta yhteistyöstä. Ja se kiitollisuus… Jos olen ostanut lapselle vaikka berliininmunkin, hän kysyy että miksei donitsia. Jos otan hänet mukaan valitsemaan ostoksia, mikään ei riitä ja vaikka hän olisi saanut tarvitsemansa niin kaupasta poistutaan itkun kera. Odotan kauhulla murrosikää. Ja kyllä, rajat on mutta niitä testaillaan jatkuvalla syötöllä.

 • Miee sanoo:

  Tutulta kuulostaa. Kumpa jaksaisi asettua lapsen asemaan ja kysyä, ”mitä sinulle kuuluu?” Sillain huolehtivasti ja rakastavasti, aidosti kiinnostuneena. Ja kumpa jaksaisi tehdä sen kiukuttelevan esiteinin kanssa ’isojen’ juttuja useammin; käydä yhdessä syömässä, keilaamassa, uimassa, shoppailemassa… Sillä sitähän ne esiteinitkin kaipaavat, yhteistä aikaa vanhemman kanssa.

 • Eevi sanoo:

  Hep! Meiltä löytyy myös yksi esiteini maailmannapa.. Kokee tehtäväkseen haukkua ja nolata nuoremmat sisarukset jokaisen tilaisuuden tulleen. Hallita, pelotella ja itkettää siinä sivussa. Näsäviisastelee kaikille aikuisille, paiskoo ovia ja lyö luuria korvaan. Kaikki on saatava nyt ja heti, eikä muille varsinkaan jaeta mitään ellei siitä irtoa jokin suoranainen heti hyöty. Kiitollisuus, ai että siis mikä.. Kyllä sitä saa päivisin itseään muistuttaa että lettipäisen sadistin sisällä asuu se pieni pirpanainen joka kuitenkin haluaa iltaisin olla sylissä ja kertoilla asioitaan ennen nukkumaan menoa. Kun se hetki häviää niin kauhulla odottan mitä jää jäljelle. Olikohan sitä itsekkin moinen..

  Murrosikä, ole lyhyt ja armollinen. Ja jos et.. niin anna lapselleni elefantin muisti että hän aikuisenakin muistaa uhraukseni ja säästää minut Attendolta.

 • Te ootte myös niin tyhmät vanhemmat? sanoo:

  Joo! Meillä sama mutta myös nuoremmalla on herkästi negatiivista sanottavaa. Isompi ärjähtelee kaikesta. Siitä että maitoa ei voi juoda litraa yhdellä aterialla, että pyykit pitää itse viedä koriin, että ei pääse lomalla Teneriffalle ja etenkin – ei saa joka päivä karkkia, ja kun saa, ei saa pussillista kerralla. Pienemmällä hirveä kateuskausi jolloin kaikilla muilla on kaikkea ja hänellä ei mitään. Ollaan ihan tavallinen keskituloinen perhe tavallisessa kaupungissa.

 • Teinimeininkiä sanoo:

  Heippa!
  Minusta esiteini tarvitsee nyt rajoja. Hän alkaa kokeilla missä ne kulkee ja ensimmäinen askel on olla tyytymätön ja katsoa mihin vaatimuksiin vanhemmat lopulta suostuvat ja koska menee hermot.
  Jos kyse ei ole sellaisesta tyytymättömyydestä, teinillä voi olla paha olo, jotain on ehkä tapahtunut koulussa, on joku ihastus, muuten vaan ahdistaa. Silloin teini kaipaa kuuntelijaa, mutta vain aikuinen aikuiselle -tyylisesti, ei mitään ylhäältä tulevaa lässytystä. Mutta rajat on sittenkin oltava aikuisen asettamina.
  Taemppiä😁

 • anonyymi sanoo:

  Nyt haet apua lapsellesi koulupsykologilta tms. ammatti-ihmiseltä. Saat itsekin purkaa tuntojasi.

  Meillä oli aikoinaan teini, joka myrkytti koko perheen elämän. Haimme kaiken mahdollisen avun ja jotenkin niistä vuosista selvittiin. Kesti todellakin vuosia. Muut lapset jäivät vähemmälle, kun tämän yhden kanssa taisteltiin. Siitä on huono omatunto vieläkin.
  Voimia sinulle ja jaksamista koko perheelle

 • Kiskis sanoo:

  Voimia oikein paljon! Jos yhtään lohduttaa, niin se menee ohi parissa vuodessa. Jaksa siis sen aikaa. Meillä asui kaksi vuotta sitten hirviö, joka pisti koko perheen kärsimään ja teki ihan kaiken mitä ikinä voi kuvitella… Oli vaikeaa aikaa. Kaikkein vaikeinta oli huomata itsessään se, ettei voinut enää rakastaa omaa lastaan. Nyt kaksi vuotta myöhemmin rakennetaan välejä uudelleen. Ja täytyy sanoa, että minulla on nykyään ihana, huomaavainen ja RAKAS lapsi. On kuule tyttö muuttunut hurjasti. Jaksa vielä, se menee ohi.

 • Pinnankireenä sanoo:

  Tämäpä se! Ja omalla kohdalla perheen arjen myrkyttää miehen esiteini – haastava yhtälö taiteilla täällä meillä isän luona (sopivan kurin päässä) js siyten äidin luona tapahtuvan hölläkurin välillä…

  • Rakkauttaan ilkeä äitipuoli sanoo:

   Ymmärrän! Ikävä ollaa se kurja äitipuoli, joka uskaltaa takavarikoida vittuilusta kännykän (jonka äiti on ostanut) ja laittaa keittämään itse puuroa ruuaksi, kun ei mun ruuat kelpaa. Siitä huolimatta meillä on ihan hyvät välit teinin kanssa ja toisaalta minulla myös sellainen auktoriteetti ja luottamus, mitä äitiä kohtaan ei ole. Tämä teini on kyllä osoittanut, että lapsi tarvitsee rajat kokeakseen olevansa turvassa ja ollakseen onnellinen.

 • Huoh😕 sanoo:

  Huoh, kuinka helpottavaa luulla ettei ole ainoa äiti. Tuntuu siltä, että mitä mä olen tehnyt väärin kun mihinkään ei olla tyytyväisiä, kaikki on paskaa ja mä oon tyhmä vähintään joka toinen tunti jos kaikki ei mee just niinkun esiteini(kö?) Tahtoo. On raskasta olla lähes ko ajan vihanen…

  • Been there, seen that... sanoo:

   Itseä edes vähän lohdutti samaisessa tilanteessa ystävä joka sanoi että niille kiukutellaan ketkä on lähinnä ja rakkaimpia. Jotenkin meilläkin kestettiin nuo haastavat vuodet ja nyt ollaan ylpeitä itsenäisestä ja järkevästä nuoresta aikuisesta joka tuon myrskypilven takaa eräänä aamuna yhtäkkiä ilmestyi (todellinen Jekyll / Hyde -muutos!). Ja samalla vähän varaudutaan kauhulla 5 vuotta nuoremman pikkuveljen lähestyvään murkkuikään… Mutta siihen jo hieman enemmän uskoen että siitä selvitään kaikki hengissä.