Lapsilisät maksetaan joulukuussa kahteen kertaan. Mukava lisä heille keitä koskee.
Olen etävanhempi ja maksan kahdesta lapsesta elatusmaksuja n.500e/kk. Tämän lisäksi minulla tietysti pyörii asumiskustannukset ja kaikki on kallistunut (lainan korot, sähkölämmitys, ruuan hinta, polttoainekulut). Lasten mukana ei kulje minun luo mitkään tavarat eivätkä vaatteet. Elatusmaksun lisäksi menee paljon rahaa myös muuhun pakolliseen minun luonani. Joululahjatoiveita on esitetty- tänä jouluna on taloudellinen konkurssi nurkan takana.

Perheitä on tänä päivänä erilaisia, olisi ollut reilumpaa ojentaa kättä ja laskea esimerkiksi ruuan verotusta hetkeksi aikaa, näin apua olisi tullut myös meille etävanhemmille. En vähättele lapsiperheiden ahdinkoa, mutta mielestäni tässä unohdetaan etävanhemmankin olevan perheellinen. Toinen lapsi ilmoitti haluavansa olla joulun isällä, mutta toivoo myös kalliita lahjoja täältä saatavaksi. Lapsille vaikea selittää heidän äitinsä saavan lapsilisät ja elatusmaksut, eli aina ei voi ostaa kaikkea tänne.
Mielestäni lähivanhempi voisi miettiä, voisiko osaa lahjoista ostaa isän luo esim. puhelimen, joka ei kuitenkaan tulisi tänne jäämään.

Ei 11v ja 13v vielä tajua minun jo osallistuvan heidän kustannuksiin elatusmaksun muodossa. No, en ole katkera. Toivon vaan yhteiskunnan muistavan lapsen toistakin vanhempaa. Vanhempi lapsistani ei piittaa vierailla luonani, jos/kun saa valita. Äidin luona pleikkarit ynnä muut ja haluaa liikaakin pelata. Toki minäkin aikoinaan yritin ostaa pelikoneen meille, mutta toisessa paikkaa on aina enemmän ja mitään ei saa mukana tuoda isän luo…

Onkohan tämä yleistä, että lapsille vertaillaan mitä kukakin ostaa? Itse olen kotiini pyrkinyt laittamaan lapsille viihtyisää huonetta ja ostamaan nykyaikaisia vaatteita. Käymme uimassa, urheillaan jne.Vaikeita asioita… Teen parhaani ja se riittäköön.

Nimimerkki: Isä

 

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 33 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

33 vastausta artikkeliin “Lapsilisäkorotus unohti etävanhemmat”

 • Etä-äiti ilman rahaa sanoo:

  Minulla,etä-äiti, lapset (2kpl) olivat viimevuonna 11 päivää enemmän minulla kuin lähi-isällä. Meillä sama palkka (n.1900€) mutta minun pitää silti maksaa elatusmaksuja (170€) joka kuukausi lähi-isälle.
  Nyt tilillä pari euroa, lapset tulee illalla ja tilipäivä ylihuomenna. Tilannettani helpottaisi paljon, jos ei tarvitsisi maksaa elatusmaksuja ja saisi toisen lapsilisän. Olisi ollut tarpeeseen se raha.
  Voisin ostaa lapsille ruokaa ja he saisivat laittaa patteria suuremmalle ettei olisi niin kylmä. Sähkö 450€+laina 450€+ vakuutukset 300€+ vesilasku 150€+….kaikki tälle kuulle. Vielä lapsen kuljetus lääkäriin yht. 260km (ei ole tankilla käyminen halpaa). Ja ei, neuvotella ei voi ihmisen kanssa, jolla on laki puolellaan. Lapsilla ei ole tässä mitään merkitystä kunhan rahaa tulee lähi-ihmisen tilille. Ja ei, kukaan ei voi auttaa.

 • Hah sanoo:

  Minä olen ajatellut asian niin, että meillä yksi lapsi. Lähivahempi saa 320e kuukaudessa. Elarit ja lisät. Hän laittaa lapseen myös tuon 320e, on se kuukaudessa yhteensä 640e. Sopimuksista riippuen meillä lapsi on lähi ma-pe aamu ja minulla pe päivä-su ilta. Joten pe,la,su maksan minä ja hän ma,ti,ke,to. Yksi päivä eroa viikossa. 640e voi ns. Lähivanhemmalle voi ylimääräistä asumiskulua ja polttoaine kulua laskea karkeasti 240e. Siitä jaa silti vielä 400e täysin lapseen. Minä osallistun vaate yms hankintoihin myös. Kyllä minulla on rahat piukassa. Meilläkin on niin ettei lapsen mukana kulkeudu mitään. Vaatteet, periaatteet, isompi asunto, jotta oma huone yms. Ja tämä kaikki eroaa yhdellä päivällä viikossa. Viikkosin lapsi syö koulussa. Viikonlopussin ja lomilla ei. Kyllä minulle ainakin etänä kustannukset ovat paljon suuremmat.

 • Lähi-isä sanoo:

  Eiköhän elatuksia laskiessa ole luonaolopäivät ja tulot laskettu niin, että tuo pieni ylimääräinen lapsilisä on menossa aivan oikeaan osoitteeseen. Tässä muistetaan LAPSIA, ei vanhempia. Vanhemmuus on muutakin kuin viimeisimmät pelikoneet. Minusta on ihana että lapset saavat jouluna ylimääräisiä lahjoja, etenkin perheissä joissa on vaikea taloudellisesti jo ennestään. Lähivanhemman on vaikeampaa tienata mm 3-vuorotyöllä jne, joten aika vaikea nähdä miksi etävanhemmankin tulisi saada jotain bonusta siitä että hoitaa sen mitä kuuluukin.

  • Nimetön sanoo:

   Jos lähivanhempi pitää lasta luonaan esimerkiksi kolme viikonloppua kuukaudesta, on luonapitovähennys tasan 0 euroa. Luonapitovähennys määräytyy sen ajatuksen pohjalta, ettei etävanhempi kustanna maksamansa elatusavun lisäksi lapsille muuta kuin välttämättömät elämiseen vaadittavat asiat lasten ollessa etävanhemmalla. Tämä määräytymisperuste todetaan elatusapulaskurissa. Etävanhemman asumiskuluista ei lasketa osaa lapsen asumiskuluiksi, vaikka tavallinen, välittävä etävanhempi maksaa asumiskustannuksissaan lapsen asumisesta kuten lähivanhempikin, sillä lapselle tahdotaan järjestää oma huone myös etävanhemman luo. Lisäksi myös etävanhempi tahtoo tarjota omassa kodissaan lapselle esim. leluja ja liikuntavälineitä. Mitään näitä kustannuksia ei oteta luonapitovähennyksessä tai elatusavun määrässä huomioon. Tilanne on lisäksi monella etävanhemmalla sama kuin kirjoittajalla: lasten vaatteisiin ja muihin kustannuksiin osallistutaan elatusavun muodossa, mutta silti kaikki samat tavarat on lisäksi vielä ostettava erävanhemman kotiin, sillä lähivanhempi ei anna etävanhemmalle mukaan vanhempien yhdessä kustantamia vaatteita, urheiluvälineitä eikä välttämättä edes asianmukaisia ulkovaatteita. Joten ei, luonapitovähennyksessä eikä edes elatusavun määrässä ole usein todellakaan otettu etävanhemman kustannuseriä huomioon oikeudenmukaisella tavalla. Elatusavun tarkoitus on, että molemmat vanhemmat vastaavat lasten elatuksesta suhteessa omiin tuloihinsa niin, että lähivanhempi huolehtii vaatehuollosta jne. saamillaan rahoilla. Elatusavun tarkoitus ei ole imeä kumpaakaan vanhempaa kuiviin niin, että vain toisella vanhemmista on varaa ostaa omille lapsilleen joululahjoja. Kirjoittajalle: vaikutat välittävältä ja hyvältä isältä. Onneksi lapset kasvaessaan myös useimmiten ymmärtävät yhdessäolon ja yhdessä tekemisen arvon. Lapsesi ovat varmasti onnellisia sinusta.

  • Nimetön sanoo:

   Korjaus edelliseen: jos etävanhempi pitää lasta luonaan kolme viikonloppua kuukaudesta

 • Marja sanoo:

  Samaa olen minäkin miettinyt, miksi ei tueta etävanhempaa, hän on yhtälailla vanhempi.
  Ja samat elämisen kustannukset kuin kaikilla muillakin.

  Kirjoitus kosketti minua, ja ymmärrän täysin sinua.

 • Mummo sanoo:

  Todellakin unohdettiin toinen vanhempi,varsinkin vuoroviikkoasumisessa…toinen saa tuplat ja toinen ei mitään,on sitten tuloja tai menoja kuinka vaan.
  Sitten vaaditaan silti kaikki harrastus-ym.maksut puoliksi vaikka tästä korotuksesta olisi voinut niihinkin osan käyttää.

 • Tiukilla sanoo:

  Lapsilisä unohti myös 17 vuotta täyttäneet lapset. He ovat kuitenkin täysin vanhempien vastuulla ja elätettävänä niinkuin nuoremmatkim, varsinkin kun oppivelvollisuutta jatkettiin 18 vuotiaaksi saakka.

 • Nimetön sanoo:

  Meillä tämä etävanhempi ei osallistu mihinkään lasten kuluihin, eikä maksa elatuksia. Kaksi alaikäistä lasta jotka eivät käy isällään kun isällä ei ole aikaa.
  Joten meidän tapauksessa etävanhemmalle ei kuulu lapsilisät alkuunkaan.

 • Nimetön sanoo:

  Pala nousi kurkkuun tätä lukiessa. Uskomattoman hyvin toimivia etävanhempia.
  Minun exä ei suostunut tekemään aikanaan tapaamissopimusta, ei ole muistanut lasta mitenkään syntymäpäivinä tai jouluna eikä pidä yhteyttä. Elatusmaksun maksaa myöhässä ja uhkailee senkin lopetuksella.
  Asiallisesti aina tiedotan lapsen asioista. Muuta en odota, kun ei tarvisi enää mitään hänen kanssaan hoitaa. Se päivä tulee kun lapsi on 18 v.

 • Onnekas sanoo:

  Onneksi meillä on exän kanssa hyvät välit. Vuoroviikkosysteemi, elareita ei maksella mihinkään suuntaan. Lapsen äiti saa lapsilisät, kun tarvitsee niitä enemmän. Minä maksan puhelin- ja vakuutusmaksut. Lapsen äidillä myös terveyden kanssa välillä haasteita, joten lapsi minun luonani silloin enemmän. Joulupäivä vielä vietetään minun äitini luona yhdessä. Lahjoja hankittu myös yhdessä ja erikseen. Asioista keskustellaan ja pidetään huoli, että kummatkin pysyy lapsen elämässä mukana.

 • Kermakuski sanoo:

  Monessa kommentissa paistaa silkka itsekkyys ja kateus expuolison rahoista: kun sillä kerran on niin paljon rahaa, joutaa maksaa ja reilustikin mitä lapsi oikeasti kohtuudella kulut puolitettua tarvitsee. Ihan vaan koska sillä on varaa. Älä ole nainen, joka tarvitset puolisoasi. Ole nainen, jota puolisosi tarvitsee.
  Eivät kaikki miehet ”itke” joutuessaan erossa maksamaan lastensa elatuksesta. Me itkemme, kun vielä pitää exillekin kermat ostaa heidän kahvinsa.

 • Isälle tsempit ❤️ sanoo:

  Ymmärrän isän näkökannan, sillä onhan 500€ kuukaudessa jo aika iso summa maksaa elatusmaksuja. Miettii että lähivanhempi saa vielä lapsilisät, ni onhan se jo aika iso summa. Nyt vielä tuplana lapsilisät.
  Toki on hienoa että tuetaan lapsiperheitä, sitä en kiellä. Onhan itselläkin lapsia.

  Pystyisikö äidin kanssa keskustelemaan asiasta? Jos lapset joulun ovat äidillä, että kenties johonkin idompaan/kallimpaan lahjaan laittaisi myös isän nimen (oletan että lapset eivät usko joulupukkiin). Että lapset konkreettisesti näkisivät sen, että ei kaikki lahjat aina ole äidiltä tai varsinkaan kaikki kalleimmat lahjat.
  Jollakin tapaa pitäisi saada puhuttua ja tuodakin näkyväksi että isäkin on mukana ja panostaa.

  Itse muistan että meillä äiti kyllä sanoi että x lahja on isältä tai molemmilta. En muista että olisi ikinä jäänyt tunnetta, että isä ei ole muistanut meitä jouluna. Muistan sen että kun jokin merkkivaate oli muotia, että isä oli se joka kanssani pyöri kaupoissa ja osti. Vaikka olisi ollut sukat, jossa kyseinen merkki, niin olin ilonen että isä kävi kanssani kaupoilla.
  Muistan kanssa yhden talven, kun isä näki vanhat Filan-kenkäni jalassani (en itse halunnut luopua niistä) ja hän kauhistui että niissä kuljen. Niin siltä seisomalta hän ilmoitti että nyt mennään kauppaan, haetaan uudet kengät. Tässä se muisto ei ole ne kengät, vaan että hän välitti.
  Yritän esimerkeilläni vain tuoda esille sen, että ei ne kalleimmatkaan lahjat korvaa sitä välittämistä❤️
  Vaikka lapset/nuoret nyt ehkä luulevat et ne kalliit pelikoneet ja puhelimet on se maailman tärkein asia, niin uskon että vanhempana silti se välittämisen tunne, että ovat olleet tärkeitä, on se päällimäinen mikä mieleen nousee❤️
  Kyllä minäkin ”kapinoin” 13-15 vuotiaana, varsinkin isäni suuntaan, mutta niin melkein kaikki teinit kapinoivat, oli sitten ero-, uus-, tai ydinperhe

 • 2 lapsen lähi sanoo:

  Ymmärrän hyvin lähivanhempana myös etävanhemman fiiliksen. Ja tässä kuitenkin etä yrittää selkeästi olla hyvä vanhempi lapsilleen.

  Toivoisinkin, että kaikki vanhemmat pystyisivät lasten vuoksi jakamaan ainakin sitten niitä vaatteita, harrastuskustannuksia ym. Ja ottamaan välillä mukaansa myös sen toisella vanhemmalla olevan pelikoneen.

  Tämän kirjoituksen etävanhempaa kuitenkin lohduttaisin sillä, että parhaat muistot lapselle syntyy yhteisestä tekemisestä. Ei siitä, että sainpa lapsuudessani pelata pelikoneella just niin paljon kuin halusin.

  Käsitykseni mukaan elatusmaksuja määritettäessä otetaan huomioon kummankin vanhemman tulot. Ja se vanhempi saa maksaa toiselle ”tasoitusta”, joka tienaa enemmän, koska lapset ovat kuitenkin yhteisiä. Kyllä ne rahat yleensä ihan siihen lapsen elättämiseen menee.

  Ja voithan sanoa etävanhempana, että minä maksoin, mutta lähivanhempi hankki.

  • Ei siniset vaan ruskeat silmät sanoo:

   Tulot, no… On niitä vastuunvälttelijöitä, jotka pimittävät tulonsa tai välttelevät ansioita, tai tavalla jos toisella lokkeilijoita. Osa haluaa elatusmaksuilla tukea omaa talouskassaa. Ei nyt ole kaikilla niin reilua ja rehellistä.

 • Lähivanhempi sanoo:

  Kyllä meilläkin ihan joka euro tässäKIN kuussa menee lapsiin, että aivan turha pelko että pääsisi rikastumaan. Minä maksan joka ikisen euron lasten kulutuksesta ja jouduin hakemaan elaritkin oikeudesta, kun isä ei olisi omaa osuuttaan halunnut maksaa, ei millään.

  Se elatusmaksu on kuulemma minulle vaan hupirahaa, vaikka lapset on kuukaudesta pari hassua päivää etällä.

  Kyllä se raha sille kuuluu, jolla ne lapsetkin on ja joka maksaa isomman siivun lasten menoista. Jos lapset on tismalleen 50/50 kummallakin, olisi ehkä reilua aikuisten kesken neuvotella pitäisikö lisät laittaa puoliksi tai suhteuttaa menoja.

  Kumma kun aikuisilla ihmisillä katoaa järki eikä voida mistään keskustella. Yleensä kuitenkin kahden vanhemman taloudessakin nainen on pääasiassa vastuussa hankinnoista ja eron tullessa isä on ihmeissään elatusmaksujen kanssa että eihän lasten ylläpito ole ennenkään mitään maksanut…

  • Nimetön sanoo:

   Juuri näin. Onhan se sitten katkeraa maksaa exälle ns hupirahaa eron jälkeen kun luulee että lapsiin ei mene yhtään rahaa.
   Käsittämätöntä että isällä on otsaa vinkua OMIIN lapsiinsa menevistä rahoista. Ja jos yhtään lohduttaa niin lasten äiti kuluttaa kaikki rahansa niihin lapsiin.

   • Kokenut sanoo:

    Ehkä sinulla on todellinen omakohtainen kokemuksesi, että maksat lapsesta lähivanhempana enemmän kuin etä. Se on silti vain sinun kokemuksesi. Et voi puhua muiden puolesta. Minä tiedän toisenlaisen omakohtaisen kokemuksen ja varmasti etänä maksan kaikista kuluista tasan puolet ja tuon päälle lähivanhempi saa lapsilisät päälle. Lisäksi jos laskee muut sosiaalisen tulonsiirron muodot, asumistuki jne, lähivanhempi maksaa lapsen kuluja vähemmän. Elatusmaksut ovat laskettu yliarvioiden lapsen kulutus.

 • Momma sanoo:

  Tilanne, jossa on kyseessä vuoroasuminen ja lapsilisät menevät toiselle vanhemmalle, ei myöskään ole reilu. Toinen vanhempi maksaa elatustukea sille, joka saa kaikki lapsilisät ja kuitenkaan tilannetta ei tarkastella yksittäisten kuukausien osalta. Raha on vain rahaa, joskus vaan mietityttää. Mutta pääasia kuitenkin on, että lapsella on kaikki tarvittava, aina.

 • Yh sanoo:

  Kyllä 11 ja 13 vuotiaat ymmärtää elareista ja lapsilisistä. Itse annan saman ikäisille nämä tuplana tulevat rahat että saavat ostaa itse jotain kivaa joulun jälkeen.
  Etä isällä nämä rahat taas menisi kurkusta suoraan alas, joten parempi että rahat menevät ihan niille lapsille.

 • Öö sanoo:

  Meillä lapsella etän luona leluja joita välillä tuo kotiin ja taas välillä vie sinne. Molemmissa kodeissa leluja. Vaatteet kulkee mukana, miksi hankkia molempiin koteihin kun nopeasti menee pieneksi.
  Noin isot lapset ymmärtää rahan päälle.
  Kyllä meilläkin etä nikotteli elareista joka minimi mahdollinen, ruoka ja asuminen on kallistunut lähivanhemmankin luona. Valtaosa kuluista kuitenkin kolahtaa lähivanhemmalle eli sinne se lisälapsilisä kuuluukin.

  • Mutta kun.. sanoo:

   Ei lähivanhempi sitä aina saa,varsinkin,jos äiti on etävanhempi…
   ja silti haluaa lapsilisät.
   Lapset silti voi olla viikko/viikko.

 • liibalaaba sanoo:

  kyllä mun mmielestä pitäs etävanhempi huomioida myäs jotenkin… itselläni tilanne että lapset ovat tänä vuon a joulun minulla ja olen etä äiti… no minkäs teet kun vuokra nousee satasel ja työmarkkinatuki sen 800€ et siit sit jouluruat ja lahjat ni pitää varmaan syödä ennen jouluu pelkkäää makaroonii… ja lapset tosiaan joka toinen viikko itsellä.. ja silti olen maksunaisena..

  • Vaiko sanoo:

   Hmm noilla tuloilla ei elareita tarvitse varmaan maksaa…ostatko etänä vaatteet, maksu harrastukset jne? Jos niin niin ainahan voi sopia että lapsilisät menee yhteiselle tilille, josta maksetaan lasten kuluja.

  • Järjestelykysymys vai uhriutuminen sanoo:

   Jos maksat elareita ja osallistut vaate, harrastus yms. Kuluihin niin miksi ei ole yhteistä tiliä minne lapsilisät menisi ja sieltä sitten maksettaisi lasten kuluja. Molemmat laittaa sinne saman verran kk. rahaa että saadaan kaikki kulut hoidettua.

   • Marika sanoo:

    Saattaa monella olla, että elareiden käytöstä ei haluta olla avoimia, jos ne menevät omaan henkilökohtaiseen tai uusioperheen elämiseen. Sehän olisikin hyvin ja reilusti järjestetty tuo ideasi yhteisestä tilistä 50/50 vuoroasumisessa, missä molemmat maksavat kuitenkin oman osuutensa kun se yhteinen lapsi on omassa kodissa. Moni ei vaan halua, koska kuvitellaan elareiden olevan jokin tulojen tasaus expariskunnan välillä.

    • 2 lapsen yh sanoo:

     Elämiseenhän ne elarit juuri onkin tarkoitettu, siihen että yksinhuoltaja ostaa vaatteita ja ruokaa sekä maksaa vuokraa, koska joutuu yksin selviämään kaikista menoista. Koska jos ei olisi erottu, niin tuo kaikki maksettaisiin yhdessä. Ja mikä siinä on että lapsista tulee erossa etävanhemmalle vain kuluerä, josta pitää avautua ja itkeä. Ei saa minulta mitään ymmärrystä. Ja aika hyvätuloinen isä kyseessä jos on varaa maksaa 500eur/kk.

     • Kuka mitä häh sanoo:

      Yhteishuoltajuus, vuoroasuminen 50/50, kaikki lasten ostokset puoleksi, lähivanhempi saa lapsilisät ihan kaupan päälle. Lapsen eläminen se turvataan, ei expuolison, joka saa vastata omasta elämisestään ihan itse. Niin, miksi etävanhemman pitäisi tässä tapauksessa maksaa lähivanhemmalle vielä jotain muuta mikä menee lapsen elatuksen puolittamisesta yli?

     • Nimetön sanoo:

      Etä ei koskaan maksa edes lähellekään puolia lapsen elatuksesta. Se että tosiaan maksettaisiin 50/ 50 olisi huomattava parannus lähivanhemman rahanmenoon siitä yhteisestä lapsesta.

   • Mummo sanoo:

    Ei se aina sovi sille puolisolle,joka rahat nyt nostaa..ihannehan olisi tuo.

 • Tarpeeksi vanhoja sanoo:

  Kyllä 11 ja 13 -vuotiaat on jo sen verran isoja, että heille voi selittää lapsilisistä, elatusmaksuista ja tiukasta taloudellisesta tilanteesta. Pistät joku ilta perhepalaverin pystyyn ja kerrot lapsille näistä asioista, ensin vaikka vähän kysellen, että mitä he jo niistä tietävät.

  • Hurlumhei sanoo:

   Meille annettiin hyvin tarkat ohjeet, mistä olisi lasten kanssa saanut keskustella ja mistä ei. 😂 Ja todellakaan ei ollut mukana muuta kuin päällä olevat vaatteet, kun isälleen tulivat. Sairasta touhua. Mutta ikävät sillä oli seurauksetkin. Eivät lapsukaiset aikuistuttuaan halua olla juuri äitinsä kanssa tekemisissä ja oirehtivat monin tavoin kaikkea äidin taholta kokemaansa.

   • Nimetön sanoo:

    Meillä oli niin päin, että isälle mennessä EI saanut ottaa mitään mukaan. 4v ei saanut ottaa edes rakasta pehmoaan mukaan millä nukkui äidin luona. Jos otti niin siitä kuuli lapsi sekä äiti… Kyllä, sairasta touhua oli.
    Vaan eipä käy lapsi enää. Kaikenmaailman kiellot aiheutti ongelmia.