Alkaako pimeys painaa päälle? Väsyttää, veto on pois? Kevät tuntuu olevan liian kaukana? Aamuisin on vaikea herätä ja iltapäivisin väsyttää? Hyvin alkanut syksyn liikuntaharrastus rupeaa vaipumaan unholaan kun et yksinkertaisesti jaksa?

Apu on onneksi lähellä! Muista vain:

– Laittaa herätys kello 4.30 ja joogata ennen kuin muu perhe herää!

– Lopettaa kahvinjuonti kokonaan ja aloittaa aamu viherpirtelöllä!

– Syödä liotettuja pähkinöitä ja siemeniä ja muuta raakaruokaa!

– Käydä jääkylmässä suihkussa!

– Juosta töihin!

– Viettää koko työpäivä seisten!

– Syödä lounaaksi luomua, hapatettua raakaruokaa!

– Juoda itse juuresta idätettyä terveysjuomaa!

– Käydä salilla!

– Käydä meditaatiotunnilla!

– Juosta kotiin!

– Mennä inspiroivaan harrastukseen!

– Harjoittaa kiitollisuutta!

– Rauhoittua iltatoimiin ilman keinovaloa ja sähkölaitteita kello 18.30!

Ja ei muuten nukuta! Olet pirteä, energinen ja elinvoimainen!

Jep jep. Jos sinulle sopii, niin poimi listalta mitä tahansa. Tai tee vaikka kaikki. Mutta suurimmalle osalle meistä tuollainen lista ei ole millään tavalla realistinen.

Elämässä on niin paljon muistettavaa ja tehtävää, että harva pystyy suorittamaan kovin monimutkaista hyvinvointiohjelmaa. Mutta jotain tarttis tehdä, koska muuten ei jaksa?

Ratkaisu on oikeasti olemassa, ja se ei edellytä jääkylmiä suihkuja, idättämistä, töihin juoksemista tai meditaatiotunteja.


Kuva Sharon McCutcheon.

Kaikennielevän hyvinvointihurahduksen sijaan toimi näin:

– Mieti, mikä on pahin ongelmasi. Mikä tapasi huonontaa oloasi ja vähentää jaksamistasi kaikkein eniten?

Onko se tupakointi? Vai se, että nukut jatkuvasti liian vähän? Kenties se, että et harrasta mitään liikuntaa koskaan? Ehkä juot viiniä joka ilta? Tai elätkö pelkillä pakastepizzoilla?

– Mieti, voisitko tehdä tälle tavalle jotakin?

Oletko valmis luopumaan tai vähentämään, jotta voisit paremmin? Vai onko se, että saat valvoa, juoda päivittäin viiniä tai syödä joka ilta pizzaa tärkeämpää kuin vointisi? Jos on, niin keskity johonkin muuhun kuin juuri tähän ongelmaan – valitse sellainen pahe, josta eroon pääseminen antaa sinulle enemmän kuin vie.

Kun olet valinnut, mitä osaa elämästäsi haluat parantaa, tee itsesi kanssa sopimus, johon voit sitoutua: ehkä juot kahden viinilasillisen sijaan yhden tai ehkä juot viiniä vain joka toinen ilta? Ehkä voit sitoutua menemään vartin tai puoli tuntia aiemmin nukkumaan? Kenties vaihdat pakastepizzan puolikkaaseen pakastepizzaan ja otat sen kylkeen kasviksia?

Voit soveltaa tätä mihin tahansa. Etkö syö lainkaan kasviksia? Mitkä kasvikset maistuisivat ja miten voisit lisätä niitä ruokaasi? Saisitko syötyä vaikka pätkän kurkkua joka päivä? Etkö liiku? Jaksaisitko kävellä kauemmas kauppaan kerran tai kahdesti viikossa? Ehkä yksi jumppatunti viikossa voisi onnistua?

– Keskity tekemääsi muutokseen, äläkä ahnehdi heti lisää.

Muista, että et ahnehdi. Yksi muutos kerrallaan riittää. Sinun ei tarvitse alkaa elämään kuin terveysguru. Pätkä kurkkua päivässä tai varttia aikaisempi nukkumaanmeno voi tuntua pikkujutulta, mutta siitä on oikeasti hyötyä. Jopa kahdella tavalla: ensinnäkin pienikin muutos parantaa terveyttäsi oikeasti. Toiseksi onnistuminen siinä antaa sinulle tunteen siitä, että pystyt muutoksiin ja muokkaamaan elämääsi paremmaksi.

Muista iloita onnistumisestasi. Aivan sama vaikka muut juoksisivat maratoneja tai osallistuisivat fitnesskilpailuihin. Ei sillä ole merkitystä sinun terveytesi kannalta. Mutta sillä on, että olet onnistunut tekemään muutoksen!

– Kun olet tottunut parannukseesi, tee tarvittaessa toinen samanlainen.

Voit jatkaa saman pahan tavan parantamista. Jos vähensit tupakointia, vähennä taas hieman. Jos lisäsit pätkän kurkkua päivittäiseen ruokavalioosi, niin kenties pari lusikallista pakastemarjoja voisi olla seuraava muutos. Ehkä jätät nyt viinit pelkästään viikonlopuille tai alat pitämään joka päivä muutaman minuutin venyttelyhetken.

Voit myös valita toisen asian. Ehkä nyt on nukkumisen, rentoutumisen, läheisten kanssa olemisen, vähemmän kännykällä roikkumisen tai uuden harrastuksen vuoro. Kenties keskityt liikuntaan tai ruokavalioon.


Kuva Toa Heftiba.

– Älä anna epäonnistumisten hetkauttaa.

Tärkeintä on, että isompi osa tekemisistäsi on sinulle hyväksi kuin haitaksi. Mistään ei tarvitse luopua kokonaan. Joskus tulee valvottua, syötyä tai juotua liikaa. Joskus ruokavalio on liian yksipuolinen. Aina sohvalta ei pääse ylös ja välillä tulee juotua viiniä stressiin. Mikään näistä ei ole maailmanloppu.

Repsahduksen jälkeen jatkat ihan rauhassa uusien, parempien tapojesin kanssa. Kenties haluat omaksua uusia ja uusia hyviä tapoja, tai sitten saavutat piankin tason, jossa sinulla on riittävän hyvä olla.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 1 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

Yksi vastaus artikkeliin “Näin oikeasti selviät syksystä (ja parannat oloasi muutenkin)!”

  • Kaitsu2 sanoo:

    Olipa hyvä kirjoitus, kiitos. Täysin allekirjoitan ja uskon pieniin muutoksiin. Ja siihen, että pienet onnistumiset ruokkivat isoja.