Miten elämä muuttuu jos saan lapsia? Sitä moni miettii. Mieleen tulee ehkä ajan- ja rahankäyttöön liittyviä asioita, mutta nehän eivät ole koko totuus.

Elämä muuttuu lasten myötä monella muullakin tavalla. Osa näistä asioista voi olla hiukan yllättäviäkin…

Matkustaminen

Kiersitkö Aasiaa reppu selässä? Lähditkö kahden viikon lomalle käsimatkatavaroilla? Ei onnistu enää! Lasten kanssa raahaat kentälle (tai junaan tai bussiin tai laivaan tai pakkaat autoon) jättimäisiä matkalaukkuja, rattaita, oman nyssykkäsi ja lasten omat kassit, jotka oli pakko saada, mutta joita he eivät jaksa kantaa.

Taidot

Opit vanhemmuustaitoja, kuten SEN mulkaisun, jolla lapsesi lopettaa temppuilun heti.

Sylkeesi alkaa erittyä puhdistusainetta, joten voit kätevästi putsata mitä tahansa mistä tahansa (yleensä lapsen naamasta) kostuttamalla nenäliinan syljelläsi. Lapset rakastavat tätä.

Maantieto

Opit nopeasti kaikkien kaupungin lastenhoitohuoneiden sijannin, hissien sijainnin ja kiertotiet reiteille, joissa on portaita.

Aikakäsitys

Ennen pidit pitkään nukkumista esimerkiksi puoleen päivään nukkumisena. Vanhempana ”pitkään nukkuminen” saattaa tarkoittaa sitä, että heräät VASTA puoli kahdeksan!

Äänet

Miten, siis MITEN olet joskus voinut väheksyä hiljaisuutta! Sehän on parasta mitä on!! Tai no ehkä kahvinkeittimen pulputus kerrankin hiljaisessa kodissa on vielä parempi ääni kuin pelkkä hiljaisuus…

Juhlapyhät

Kaikkien juhlapyhien merkitys muuttuu. Vappu? Pääasia ovat ilmapallot, ei bailaaminen. Joulu? Se on taas taianomainen. Äitienpäivä? SINÄ olet päähenkilö!

Ällötykset

Ennen lapsia oksennus ja vauvankakka olivat ällöjä juttuja. Kun saat lapsia, voit ihan hyvin pyöriä kotona kakkaa naamassa ilman että edes huomaat mitään.

Pelot

Jos sinulla on hyönteiskammo tai pelkäät koiria, joudut reipastumaan hetkessä, jotta et siirrä lapsillesi samaa. Yllättävää kyllä, se on helpompaa kuin luulisi!

Puheenaiheet

Ei, se kakasta puhuminen ei ole vitsi. Siitä ihan oikeasti riittää juttua!

Tunteet

Herkistyminen ja kaikelle itkeskely ei jää raskausaikaan. Kyllä, sinusta tulee juuri sellainen elokuville itkeskelijä ja kevätjuhlissa nyyhkijä kuin äitisikin oli. (Ja salaa pidät siitä!)

Nipottaminen

Ai miten lapsiperheiden kotona on sotkuista? Ai miksi vanhemmat antavat lasten syödä sokerisia herkkuja? Koska kaikeista ei jaksa välittää! Ei vaan jaksa!

Lähde.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 3 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

3 vastausta artikkeliin “Näin elämäsi muuttuu kun saat lapsia…”

 • Pienet lapset, pienet murheet sanoo:

  Toisaalta se voi olla suuri onni, jos on jäljellä vielä omia ja appivanhempia. Nykyään kun me alamme synnyttää vasta vanhoina, on omat vanhemmat jo poissa tai raihnaisia. Juttu kuvaa muutenkin vain pikkulapsi- ja vauva-arkea. Se on ihan eri juttu kuin myöhempi elämä. Vaippojen kanssa puljaaminen on ”lasten leikkiä” siihen verrattuna, kun valvot öisin sydän syrjällään teiniä odottaen, edes nopeaa Whatsapp-viestiä häneltä, tai kärsit yksin miettiessäsi aikuisten lasten eteen tulleita karikoita. Kun tiedät, että olet tehnyt ja teet kaiken mahdollisen, mutta tietyn pisteen jälkeen ei voi kuin laittaa kädet ristiin.

 • GinTonic sanoo:

  Ei minua appivanhemmat tai omat vanhemmat ärsytä sen enempää kuin ennenkään. On ilo, että lapsilla on luotettavat hoitopaikat, joissa he viihtyy. Meillä isovanhempien kommentit saa tulla ja mennä, elämme omaa elämäämme.

  Meillä oli siistiä ennen lapsia ja on edelleenkin siistiä. Lapset oppii itsekin siistiksi, osaavat illalla omatoimisesti kertätä omat tavaransa ja lelunsa pois. Olohuoneessa ei syödä ja se sääntö pitää. Itsekin on oppinut syömään vain ruokapöydän ääressä eikä mussuta enää tv:n ääressä koko iltaa.

 • Eeva sanoo:

  Lasten saannin jälkeen myös perhesuhteesi saattavat muuttua. Mukavista appivanhemmista tulee hermoja raastavia. He eivät siis muutu vaan oma asenteesi heitä kohtaan muuttuu. Aiemmin harmiton ominaisuus ärsyttää, koska et halua appivanhempien tapojen siirtyä lapsillesi. Heidän kommentit tuntuvat elämääsi/nne puuttumisena.

  Kokoaikainen kiire. Huoh. On kiire herätä, että ennättää aamupalalle, että ennättää ulos, että ennättää lounaalle, että ennättää päiväunille, että ennättää välipalalle, että ennättää kauppaan/harrastukseen/ulos, että ennättää iltaruoalle, että ennättää tekemään jotain vielä ennen iltapalaa ja iltapesuja, että lapset ennättää nukkumaan ajoissa. Ja joka välissä lapset vitkuttelevat/marisevat/haluavat tehdä jotain muuta kuin nyt tehdään, mutta jos nyt tämän asian tekeminen jätetään pois ei sekään kelpaa tai päivärytnin muuttaminen päästää helvetin valloilleen, koska lapset ovat nälissään/väsyneitä. Itse koetat tehdä kotihommia/työhommia ja riittämättömyyden tunteesi kasvaa, sydän hakkaa ja taas on kiire. Ehkä tämä helpottaa, kun lapset kasvavat ja päiväunet jäävät pois. Toivon niin.

  Vaikka saisitkin omaa aikaa ja rahaakin vähän olisi, niin et osaa enää shoppailla itsellesi. Päädyt aina lastenvaateosastolle, leluosastolle, lastenruokahyllyn eteen vaikka sinun piti ostaa itsellesi uudet farkut ja kengät. Huomaat siis seuraavan kerran neuvolaan mennessäsi, että farkuista puuttuu edelleen nappi ja nilkkuridi ovat niin loppuunkäytetyt ettei edes sentin lankkikerros pelasta niitä ja sinua hävettää kulkea nuhjuisena kotisi ulkopuolella.

  Ja jos ostat kengät, niin ostat Kuomat! Nehän ovat lämpimät talven pihaleikkeihin ja helppo sujauttaa jalkaan, tukevat ja turvalliset, kun kannat lapsia ulos/sisään.

  On lastensaannissa positiivisiakin asioita. En vain muista niitä juuri nyt.