Lomat voivat aiheuttaa päänvaivaa ydinperheessäkin. Minkä verran lomapäiviä on, ja milloin loman saa pitää? Puhumattakaan sitten siitä, miten loma vietetään: ollaanko anopin kanssa sukumökillä, lähdetäänkö ulkomaanmatkalle vai pysytäänkö kotona joko siksi, että rahatilanne ei salli muuta tai siksi, että halutaan.

Uusperheessä kuviot ovat yleensä vielä monimutkaisemmat. Lomapäiviään ja toiveitaan voi olla sovittelemassa yhteen suorastaan loputtomiin lisääntyvä määrän aikuisia. On mun lomat, sun lomat, mun eksän lomat ja mun eksän nyksän lomat, ja sitten on vielä sun eksän lomat ja sun eksän nyksän lomat…ja eksien nyksien eksien lomat…

On selvää, että tällaisessa porukassa ei mitenkään onnistu se, että jokainen saa olla koko heinäkuun lastensa kanssa tai aikuisseurassa. Joku joustaa, monesti jokainen.

Pakkaa sekoittaa entisestään se, että läheskään kaikilla ei ole perinteisiä työsuhteita perinteisine etuineen. Yhdellä on lomaa vain pari päivää, toisella monta viikkoa. Joku on koko kesän töissä, joku joutuu muutaman päivän välein takaisin hommiin.

Kuka tällöin saa pitää lomansa kuten haluaa? Kuka joutuu viettämään lomansa ilman lapsia? Kuka ei saa hetkeäkään lomaa ilman jonkun lapsia?

Näistä ongelmista kertoo tämä äiti:

”Onko oikein, että bonuslapset viettävät koko koulun kesäloman etäperheessä?

Onko oikein että lasten isän uusi puoliso hoitaa omat, yhteiset ja bonuslapset koko kesän? Siihen päälle vielä parisuhteen yrittäjäpuolison kanssa, omat työt sekä kotityöt ihan yksin kaikki.


Kuva Jon Flobrant, ylin kuva Shelly Pence.

Ja kun tulee syysloma, joululoma, talviloma ja pääsiäisloma niin hoitorumba toistuu vaan, vuodesta toiseen.

Lomien jälkeen kuulee lähivanhemmalta, kuinka en ole viitsinyt olla lasnä hänen lapselle ja kuunnella toista 24/7. Tai kuinka lapset kehuvat äidilleen kuinka isi taas järjesti kaiken ja kaikkea kivaa…

Tää mutsipuoli, äitityranni hajoaa lomiin. Toivon salaisesti että voisin linnoittautua yksin jonnekin yksinäiseen paikkaan niin kuin minun ja hänen exät tekevät, ja jättävät lapset yhden vastuulle.”

Miten teillä on järjestetty uusperheen lomakuviot? Onko toisilla enemmän lomaa ja oikeuksia kuin toisilla? Sujuuko jako sopuisasti, vai aiheuttaako lusmuaminen tai lasten omiminen riitoja? Kerro kommenteissa!

Mitä ajatuksia tämä herättää? Kerro kommenteissa kohdassa KOMMENTOI tai lähetä oma avauksesi ihan mistä hyvänsä aiheesta Avaudu tästä -lomakkeella! Valitsemme julkaistavat kirjoitukset.

Huomaathan, että Avaudu tästä -lomakkeella et voi kommentoida tähän artikkeliin. Tämän artikkeliin jätät kommenttisi kohdassa Kommentoi artikkelia.

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Artikkelissa on 22 kommenttia, jätä oma kommenttisi.

Kommentoi artikkelia

22 vastausta artikkeliin “Miten järjestetään kesälomat uusperheessä?”

 • Voi nyyh sanoo:

  Kysyykö kukaan koskaan niiltä lapsilta, mitä he haluaisivat? Pitää jaksaa singahtaa sinne tänne aikuisten mielen mukaan. Kaverit jää toisaalle ja pitää jaksaa bonussisaruksia ja bonusvanhempia, vaikka kuinka risoisi. Ja mille mahtaa tuntua tajuta, että oma vanhempi haluaa lomaa ilman lasta?

  Jännä tuo asenne muutenkin. Ei ydinperheissä tai totaaliyh pystytä viettämään viikkokausia lomaa ilman lapsia. Eikä edes hakuta.

 • On helppoo sanoo:

  Taitaa meillä olla helpoin. Exä jättää lapsensa isovanhemmille koko kesäksi. Sieltä voi sitten hakea mukulan yhteiselle lomalle kun sopii aikatauluun. Hyvä näin.

 • IidaF sanoo:

  Uusperheen äidille: alunperinkään ei pitäisi suostua/ alistua ihmissuhteeseen, jossa nainen hoitaa lapset ja kaikki kotityöt. Ei tässä ole ongrlmana uusperhe vaan työnjako.

 • Hmm sanoo:

  Jos oikeasti on joka kesä vaikea suunnitella lomia niin ei muutaku kiertävä kalenteri eli kenellä lapset on ja mitkä viikot. Joka kesä kalenteri kiertää esim. Kesäkuun eka viikko lapset äidillään ja seuraavana kesänä sama viikko lapset isällään. Sitten jokainen suunnittelee työpaikan lomat (jos pystyy vaikuttamaan) se mukaan miten lapset on lomilla tai mitä itse
  haluaa lomalla tehdä . Toki tämä malli on aika kärjistetty, mutta ainakin selkeä. Toki helpoin taitaa olla, että vuorovuosin kesäkuu ollaan äitillä ja heinäkuu isällä ja sitte taas toisin päin.

 • Ymmärtämätön sanoo:

  Vaikea sanoa, kai jokainen on lapsistaan vastuussa. Myös se nyksä. Ollaan tdinperheenä ja järjestellään lomia limittäin, että lapset saisivat mahdollisimman pitkän loman. En ymmärrä miten aikuiset tarvitsevat loman lapsistaan. Eikö samalla puolisostaan? Perhettään ne kaikki on. Jos perheestään tarvitsee lomaa, voisi olla syytä vähän keskusteluun tai itsetutkiskelu.

 • Juhuu sanoo:

  Meillä epämääräistä soutamista ja huopaamista. Koskaan en ole tietoinen kesän loma-ajoista,koska miehen lapset meillä. Selviää usein korkeintaan viikon varoitusajalla ja usein lasten mummu ilmoittaa mitä miehen ex-vaimo ajatellut. Ex-vaimo menossa nyt sektioon sovitusti, mutta meiltä ei ole kysytty vielä ajankohdasta edes. Oletetaan,että hoituu ja ei tarvi ilmotella edes ajankohdasta.Lapset vakituisesti aina joka toinen viikonloppu ja tämän lisäksi arkena muutamana päivänä. Toisen viikon mies onkin töissä reissuhommissa. Nyt jäämässä isyysvapaalle yhteisen lapsen kanssa ja minä töihin kesäksi. Huh,mikä sirkus tulossa taas kesästä ja töissäkin pitäis jaksaa käydä.

 • Vuodesta toiseen sanoo:

  Meidän uusioperheessä valta tosiaan on miehen exällä. Heti keväällä on tarkat visiot mitkä viikot ollaan missäkin. No lomat tietenkin pyritty järjestämään näiden sopimusten mukaan. Hupsista keikkaa, kesäkuu kun tulee nii pakka pyöritetään vielä kertaalleen sekaisin yhdellä puhelinsoitolla. Voi olla, että lapset ovat viikon meillä ja viisi päivää äitillä. Seuraavalla viikolla ehkä viikko-viikko ja sitten taas epämääräisiä 7 ja 4 päivää siellä täällä ja tuolla. Kaiken kruunaa tietenkin se, että kun exällä alkaa loma niin lapset ovat meillä sen kolme viikkoa putkeen. Hän voi pitää sitten puolitoista viikkoa. Sitten ehkä voidaan palata viikko-viikko systeemiin. Tai ehkä ei. Ja tästä ei voi neuvotella onhan hän lomansa ansainnut. Eipä tässä enää vuosiin ole tarvinnut omia lomia suunnitella, töihinkin voi ilmoittaa, että kaikki käy. Ja ei en ole katkera, mutta millä oikeudella joku voi tehdä noin ja kehtaa vielä perään valittaa kun me olemme töissä aina kun lapset meillä ovat. Hmm… Mistähän voisi johtua?!

  • Manna sanoo:

   Yllättävän monenlaisia asioita voi tehdä, kun on vaan riittävän röyhkeä🤨

  • Ella sanoo:

   Tämä, just tämä. Meillä miehen exä hallitsee kaikkia lomia. Tosin samalla pelkää kuollakseen, että meillä tehtäisiin joitain kivempaa kuin hänellä. Esimerkki: selvästi etukäteen sovittu päivät jollpin lapse meillä ja minä olin suvun mökin merenrannasta varannut, ruuat ostettu ja vielä liput mökin lähellä olevaan vesipuistoon varattu. Lähtöaamuna exä ilmoittaa, että lspset ei tuukkaan, niille ostettiin uusi pleikka ja sen kanssa ne kuskattiin edellisenä iltana toiselle puolella Suomea serkuilleen. Hän oli kyllä hyvin tietoinen mökille lähdöstä, mutta lopulta ei käy… Sitten tulee huutoa kun ei pidetä lapsia tai tehdä niiden kanssa mitään. Tämä sama kuvio on nyt toistunut 3kertaa peräkkäin. Paljon intoa enää suunnitella lomia kun aina miehen exä keksii jotain

 • Manna sanoo:

  Mun lasten isä ei ota kuin 2 vk lomaa koulujen kesäloma-ajalle, saisi kyllä 4-5vk. Mitään joustoa ei tule sieltäpäin, jos exä saa tietää että mulla on jotain erityiskiirettä niin lapset ovat takuuvarmasti mulla. Hän vetoaa huoltajuussopimukseen jotta mulla ei taatusti olisi yhtään lomapäivää itsekseni. Se ei ole niin tarkkaa jos lapset ovat hänen lomallaan mulla. No, kaksi kolmesta lapsesta eivät enää halua viettääkään isänsä kanssa aikaa ja kuopuskin aika nihkeästi.

  Mulla ei ole uusperhettä, mutta miesystävä ja hänellä yksi lapsi. Lomat menee niinkuin menee, tehdään jotain koko porukalla ja vaihtelevilla kokoonpanoilla. 1,5v seurusteluaikana ollaan vietetty yksi viikonloppu kaksin.

  Lapset tulevat tietysti ensimmäisenä aina, ja mielelläni vietän heidän kanssa aikaa. Omani ovat jo teini-iässä eli toki pääsen kotoa ulos ihan sujuvasti yksinkin. Joskus olisi kuitenkin tärkeää olla ihan omaa aikaa. Vain toinen vanhempi joka on ollut puoli vuotta putkeen ilman yhtään yksin vietettyä aikaa, tietää miltä se tuntuu. Väsyttävältä, ikävä kyllä.

 • Äiti 74 sanoo:

  Kyllä se vaan niin on, että niistä puolison lapsistakin on huoltovelvollinen, sen sanoo ihan lakikin. Jotenkin ei jaksa lukea näitä valituksia. Olen äitipuoli itsekkin. Miksi pitää ottaa mies millä on lapsia ja sitten näitä valituksia saa lukea joka tuutista. Mitä ihmettä oikein kuvitelit? Se on itse lähdettävä, jos ei kestä. Lapsilla on oikeus isäänsä ja isällä lapsiinsa. Se on vanhempien yhteinen sopimus, siinä ei ole nokan koputtamista. Olisi kannattanut keskustella asiasta ennen yhteen muuttamista.

  • Äitipuoli sanoo:

   Eipäs muuten pidä paikkaansa. Vanhemmat vastuullisia lapsistaan, äiti- ja isäpuolilla ei ole lain mukaan mitään velvollisuuksia lapsipuoliensa huollon suhteen.

 • Hannele Korpela sanoo:

  Pitää tehdä puolisolle selväksi, että ei ole pelkkä lastenvahti ja hänenkin kuuluu osallistua. Puolison tehtävä on myös tehdä exälle selväksi, että tekin tarvitsette lomaa. Samoin kun omalle exälle kuuluu tehdä pelisäännöt selviksi, että hänellä on edelleen oma vastuunsa omista lapsistaan. Missään nimessä ei pidä uhriutua. Ei se lapsillekaan ole kivaa, jos joutuu koko kesän viettämään aikaa totaali-uupuneen äidin/äitipuolen kanssa. Itse en suostuisi tuollaiseen, juurikin lasten takia.

 • Äiteepuoli sanoo:

  Meillä on aina lapsi ollut 2 viikkoa äidillä ja 2 viikkoa isällä. Ei tarvinnut ikinä sopia lomia erikseen, kun rytmi oli tuo.

 • Voi voi sanoo:

  Lapsiparat!

 • Uperhejo8vuotta sanoo:

  Lapset edellä, se on meidän uudisperheessä ollut sopimus alusta alkaen.
  Exät menevät oma napa edellä. Lapset siis meillä melkein aina. Mutta mitäpä sen väliä. He tykkäävät meillä olla ja me tykätään kun meillä ovat. Sitten kun oikeasti halutaan olla kaksin niin se onnistuu joka toinen viikonloppu takuu varmasti. Ainakin kun arki koittaa ja koulut alkaa.
  Uudisperhe on tietoinen valinta. Siis varsinkin jos uudella puolisolla on lapsi/lapsia niin ne nyt tulevat mukana ja me aikuiset niistä lapsista huolehditaan. Jokainen omassa uudisperheessä niinkuin haluaa ja se ei kuulu sen perheen ulkopuolisille sitten yhtikäs yhtään, aamen.

 • Hössö sanoo:

  Kun ois mökki jonka olinpaikkaa ei miehen exä tiedä.. Esiteinin kun voi meille vaan pudottaa. Se soittaa sit jos isillä ei ookkaan ketään kotona.. Me ollaan aina kotona. Mihin me pienten kanssa mentäs kun ei oo rahaakaan. Joskus säästetään et päästään huvipuistoon mutta miehen muksu tuleekin yllättäen niin joutuu siirtää. Miehen lapsi on niin iso että sillä on omaa rahaa ja käy kavereitten kanssa ostamassa herkkuja.. Meillä ei oo ees viikonloppusin aina karkkipäivää. Joskus jakaa. Mä oon onnellisessa asemassa kun voin olla kotona ja jos bonuksella joku hätä voi tulla isälle vaikka koulusta päin.. Elämän ei tartte olla aikuisille aina niin reilua mutta lapsille pitää yrittää elämä olla tasa-arvosta.. Siihen pitää ainakin pyrkiä. Minä oon tuon bonuksen valinnut ja sen takia taistelen että lapsilla keskinen suhde hyvä.

 • Eevia sanoo:

  Wautsi mikä soppa.. Meillä on exiä, exän nyxiä ja exän nyxän exiä mutta kyllä ne lomat sovitaan vaan ja ainoastaan äidin ja isän loman mukaan ja puoliksi menee. 5vk äiti hoitaa ja 5vk isä hoitaa. Joko putkeen tai kahdessa pätkässä. Hoitaako isällä sitten äitipuomi tai äiti niin ei ole tietoa siitä. Siitä soöivat sen talon perhe. Täällä äidillä ja isäpuolella, äiti vetää isoimman lastin mutta kyllä isäpuolikin on lapsia puistoon kuskamnut ja kaikkiin kyläily ja huvipuistoreissuihin osallistunut kun moisia on ollut.

  Ihan saa rajansa laittaa, josko tuntuu että joutuu työjuhdaksi niin sen kun ilmoitat ettei sovi. Isä ja äiti hoitakoon lasten vahtaamisen itse ja sinä huolehdit omiesi hoidosta niillä viikoilla kun siihen on velvollisuus. Isä ja äiti on itse aina ensisijaisesti vastuussa jälkikasvustaan. Apua voidaan sinulta pyytää mutta kieltäytyminen on vähintäänkin sallittua.

  Kyl jokainen lomansa tarvitsee!