Lomat voivat aiheuttaa päänvaivaa ydinperheessäkin. Minkä verran lomapäiviä on, ja milloin loman saa pitää? Puhumattakaan sitten siitä, miten loma vietetään: ollaanko anopin kanssa sukumökillä, lähdetäänkö ulkomaanmatkalle vai pysytäänkö kotona joko siksi, että rahatilanne ei salli muuta tai siksi, että halutaan.

Uusperheessä kuviot ovat yleensä vielä monimutkaisemmat. Lomapäiviään ja toiveitaan voi olla sovittelemassa yhteen suorastaan loputtomiin lisääntyvä määrän aikuisia. On mun lomat, sun lomat, mun eksän lomat ja mun eksän nyksän lomat, ja sitten on vielä sun eksän lomat ja sun eksän nyksän lomat…ja eksien nyksien eksien lomat…

On selvää, että tällaisessa porukassa ei mitenkään onnistu se, että jokainen saa olla koko heinäkuun lastensa kanssa tai aikuisseurassa. Joku joustaa, monesti jokainen.

Pakkaa sekoittaa entisestään se, että läheskään kaikilla ei ole perinteisiä työsuhteita perinteisine etuineen. Yhdellä on lomaa vain pari päivää, toisella monta viikkoa. Joku on koko kesän töissä, joku joutuu muutaman päivän välein takaisin hommiin.

Kuka tällöin saa pitää lomansa kuten haluaa? Kuka joutuu viettämään lomansa ilman lapsia? Kuka ei saa hetkeäkään lomaa ilman jonkun lapsia?

Näistä ongelmista kertoo tämä äiti:

”Onko oikein, että bonuslapset viettävät koko koulun kesäloman etäperheessä?

Onko oikein että lasten isän uusi puoliso hoitaa omat, yhteiset ja bonuslapset koko kesän? Siihen päälle vielä parisuhteen yrittäjäpuolison kanssa, omat työt sekä kotityöt ihan yksin kaikki.


Kuva Jon Flobrant, ylin kuva Shelly Pence.

Ja kun tulee syysloma, joululoma, talviloma ja pääsiäisloma niin hoitorumba toistuu vaan, vuodesta toiseen.

Lomien jälkeen kuulee lähivanhemmalta, kuinka en ole viitsinyt olla lasnä hänen lapselle ja kuunnella toista 24/7. Tai kuinka lapset kehuvat äidilleen kuinka isi taas järjesti kaiken ja kaikkea kivaa…

Tää mutsipuoli, äitityranni hajoaa lomiin. Toivon salaisesti että voisin linnoittautua yksin jonnekin yksinäiseen paikkaan niin kuin minun ja hänen exät tekevät, ja jättävät lapset yhden vastuulle.”

Miten teillä on järjestetty uusperheen lomakuviot? Onko toisilla enemmän lomaa ja oikeuksia kuin toisilla? Sujuuko jako sopuisasti, vai aiheuttaako lusmuaminen tai lasten omiminen riitoja? Kerro kommenteissa!

— Huono Äiti -toimitus

Kirjoittaja kuuluu Huono Äiti -yhteisöön. Enää Huono Äiti ei ole vain yksi nainen, joka kirjoittaa hassuja juttuja blogiinsa (yleensä yöpuvussa epätyypillisiin aikoihin) vaan meitä on monta. Kiitos, kun luet Huonoa Äitiä, tervetuloa myös kirjoittamaan!

Jaa oma tarinasi

Haluatko avata keskustelun jostain sinulle läheisestä aiheesta?
Lähetä kertomuksesi tästä.

Nykyinen kategoria:

Tutustu myös muihin kategorioihin:

Kommentoi artikkelia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

4 vastausta artikkeliin “Miten järjestetään kesälomat uusperheessä?”

 • Uperhejo8vuotta sanoo:

  Lapset edellä, se on meidän uudisperheessä ollut sopimus alusta alkaen.
  Exät menevät oma napa edellä. Lapset siis meillä melkein aina. Mutta mitäpä sen väliä. He tykkäävät meillä olla ja me tykätään kun meillä ovat. Sitten kun oikeasti halutaan olla kaksin niin se onnistuu joka toinen viikonloppu takuu varmasti. Ainakin kun arki koittaa ja koulut alkaa.
  Uudisperhe on tietoinen valinta. Siis varsinkin jos uudella puolisolla on lapsi/lapsia niin ne nyt tulevat mukana ja me aikuiset niistä lapsista huolehditaan. Jokainen omassa uudisperheessä niinkuin haluaa ja se ei kuulu sen perheen ulkopuolisille sitten yhtikäs yhtään, aamen.

 • Hössö sanoo:

  Kun ois mökki jonka olinpaikkaa ei miehen exä tiedä.. Esiteinin kun voi meille vaan pudottaa. Se soittaa sit jos isillä ei ookkaan ketään kotona.. Me ollaan aina kotona. Mihin me pienten kanssa mentäs kun ei oo rahaakaan. Joskus säästetään et päästään huvipuistoon mutta miehen muksu tuleekin yllättäen niin joutuu siirtää. Miehen lapsi on niin iso että sillä on omaa rahaa ja käy kavereitten kanssa ostamassa herkkuja.. Meillä ei oo ees viikonloppusin aina karkkipäivää. Joskus jakaa. Mä oon onnellisessa asemassa kun voin olla kotona ja jos bonuksella joku hätä voi tulla isälle vaikka koulusta päin.. Elämän ei tartte olla aikuisille aina niin reilua mutta lapsille pitää yrittää elämä olla tasa-arvosta.. Siihen pitää ainakin pyrkiä. Minä oon tuon bonuksen valinnut ja sen takia taistelen että lapsilla keskinen suhde hyvä.

 • Eevia sanoo:

  Wautsi mikä soppa.. Meillä on exiä, exän nyxiä ja exän nyxän exiä mutta kyllä ne lomat sovitaan vaan ja ainoastaan äidin ja isän loman mukaan ja puoliksi menee. 5vk äiti hoitaa ja 5vk isä hoitaa. Joko putkeen tai kahdessa pätkässä. Hoitaako isällä sitten äitipuomi tai äiti niin ei ole tietoa siitä. Siitä soöivat sen talon perhe. Täällä äidillä ja isäpuolella, äiti vetää isoimman lastin mutta kyllä isäpuolikin on lapsia puistoon kuskamnut ja kaikkiin kyläily ja huvipuistoreissuihin osallistunut kun moisia on ollut.

  Ihan saa rajansa laittaa, josko tuntuu että joutuu työjuhdaksi niin sen kun ilmoitat ettei sovi. Isä ja äiti hoitakoon lasten vahtaamisen itse ja sinä huolehdit omiesi hoidosta niillä viikoilla kun siihen on velvollisuus. Isä ja äiti on itse aina ensisijaisesti vastuussa jälkikasvustaan. Apua voidaan sinulta pyytää mutta kieltäytyminen on vähintäänkin sallittua.

  Kyl jokainen lomansa tarvitsee!